NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Priopćenje s izvanrednog zasjedanja HBK
Zasjedanje je održano u Zagrebu, 25. siječnja 2010. Za novog generalnog tajnika HBK imenovan je vlč. Enco Rodinis.

Izvanredno plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije održano je, pod predsjedanjem mons. Marina Srakića, đakovačko-osječkog nadbiskupa i predsjednika HBK, u Zagrebu, u prostorijama Tajništva HBK, Kaptol 22, u ponedjeljak 25. siječnja 2010. godine. Zasjedanju je prisustvovao i apostolski nuncij u RH mons. Mario Roberto Cassari.

Na početku zasjedanja mons. Srakić izrazio je žalost i tugu zbog iznenadne smrti mons. Ivana Prenđe, nadbiskupa zadarskoga. U zajedništvu sa svim biskupima uputio je molitvu Gospodinu da nagradi sve ono što je mons. Prenđa tijekom svojeg dvadesetgodišnjeg zauzetog biskupskog služenja učinio za Crkvu i za svoj narod. Naglasio je paradoks kršćanskoga života u kojem se povezuje radost zbog zajedničkog življenja u Crkvi i žalost zbog tjelesnog prijelaza s ove zemlje k Ocu nebeskome. Svi članovi Hrvatske biskupske konferencije, Apostolski nuncij u RH i mons. Ilija Janjić, biskup kotorski, sudjelovali su na svetoj misi za mons. Prenđu u 13 sati u zagrebačkoj katedrali. Svetu misu i oproštajne obrede predvodio je kardinal Josip Bozanić, nadbiskup i metropolit zagrebački. Poslije svete mise zemni ostaci zadarskoga nadbiskupa prevezeni su u Zadar.

Nakon molitve, mons. Srakić je pozdravio sve prisutne, a s osobitom pažnjom Apostolskoga nuncija koji predstavlja Svetoga Oca Papu Benedikta XVI. u našoj Domovini. Na poseban način spomenuo se osnutka dviju novih biskupija, Sisačke i Bjelovarsko-križevačke te pozdravio novoimenovane biskupe tih biskupija mons. Vladu Košića i mons. Vjekoslava Huzjaka. Izrazio je zahvalnost papi Benediktu XVI. što je Crkvi u Hrvatskoj iskazao osobitu pažnju uspostavom novih biskupija i imenovanjem biskupa.

Sve prisutne pozdravio je i mons. Cassari spominjući se s posebnom pažnjom pokojnoga nadbiskupa Prenđe. Također je uputio čestitke biskupskoj konferenciji za uspostavu novih biskupija, a biskupima poželio uspješan i plodan rad.

Budući da je dosadašnji generalni tajnik mons. Vjekoslav Huzjak imenovan prvim bjelovarsko-križevačkim biskupom, biskupi su za novog generalnog tajnika imenovali vlč. Enca Rodinisa, dosadašnjeg tajnika u tajništvu HBK. Za njegovog zamjenika imenovan je vlč. Fabijan Svalina, dosadašnji kancelar Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Novimenovani bjelovarsko-križevački biskup imenovan je predsjednikom Vijeća HBK za kler. Tu je službu do sada vršio pokojni mons. Prenđa. Biskupi su razgovarali o hodočašću svećenika koje će se, u Svećeničkoj godini, održati u Zagrebu 15. travnja ove godine.

Prihvaćena je inicijativa za organizaciju nacionalnog susreta obitelji koji bi se trebao održati 2011. godine.

Na zasjedanju je odlučeno da hrvatski predstavnici sudjeluju na međunarodnom hodočašću ministranata u Rim u kolovozu ove godine.

Na kraju zasjedanja biskupi su se osvrnuli na aktualnu društvenu situaciju u našoj zemlji.

 Tajništvo Hrvatske biskupske konferencije

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured