NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Priopćenje s izvanrednog zasjedanja HBK
Zasjedanje je održano u Zagrebu 28. sijećnja 2009. Biskupi su izrazili zabrinutost nepoštivanjem proklamiranih demokratskih načela i prava roditelja da za svoju djecu biraju programe za koje smatraju da su u skladu s njihovim svjetonazorom.

Izvanredno plenarno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije, pod predsjedanjem mons. Marina Srakića, đakovačko-osječkog nadbiskupa i predsjednika HBK, održano je u prostorijama Tajništva HBK, Kaptol 22 u Zagrebu u srijedu 28. siječnja 2009. godine. Zasjedanju je prisustvovao i apostolski nuncij u RH mons. Mario Roberto Cassari i mons. Vjekoslav Huzjak, generalni tajnik HBK.

Na dijelu zasjedanja sudjelovali su mr. Enco Rodinis, predstojnik Financijskog ureda HBK, i prof. dr. Ivica Pažin, predstojnik Nacionalnog katehetskog ureda HBK.

U uvodnoj molitvi biskupi su se na poseban način spomenuli pokojne Ljubice Šaško, majke mons. Ivana Šaška, pomoćnog biskupa zagrebačkog. Njezin je sprovod bio na dan zasjedanja te su biskupi u pisanom obliku subratu u episkopatu izrazili molitvenu blizinu i bratsko suosjećanje.

Nakon molitve, mons. Srakić je pozdravio sve prisutne, a s osobitom pažnjom apostolskoga nuncija koji predstavlja svetoga oca Benedikta XVI. u našoj sredini. Na kraju je na rad plenuma zazvao snagu i svjetlo Duha Svetoga kako bi plodovi toga rada bili na izgradnju Crkve i dobrobit naroda.

Mons. Cassari je srdačno pozdravio sve prisutne te im poželio uspješan i plodan rad. Još jednom je zahvalio za prekjučerašnji susret s biskupima BK Bosne i Hercegovine koji ima svoje duboko eklezijalno, kulturalno i nacionalno značenje. Naglasio je posebno zajednički katolički identitet kojega treba braniti, osobito u Bosni i Hercegovini te potrebu pojačane pažnje i brige za djecu i mlade.

Prije godinu dana usvojen je dokument "Direktorij za pastoral sakramenata u župnoj zajednici" pa su biskupi analizirali kako je predstavljen i na koji način se uključuje u pastoralnu praksu pojedine biskupije. Konstatirano je da je u svim biskupijama organizirano predstavljanje Direktorija a o njemu se raspravlja i na mnogobrojnim mjesečnim susretima svećenika po dekanatima i regijama. To pokazuje važnost tog dokumenta za suvremeno promišljanje pastoralnih programa i zadaća Crkve bilo na biskupijskoj bilo na župnoj razini, kao i za nastojanje da se čovjeku današnjice približi istina o Bogu i čovjeku na njemu razumljiv i prihvatljiv način.

Biskupi su razmotrili situaciju na širem društvenom planu, ali su se osvrnuli i na neka aktualna pitanja, osobito ona koja se odnose na odgojno-obrazovni sustav. Izrazili su svoju zabrinutost nepoštivanjem proklamiranih demokratskih načela i prava roditelja da za svoju djecu biraju programe za koje smatraju da su u skladu s njihovim svjetonazorom. Biskupi smatraju da bi o tome trebalo razgovarati s nadležnim institucijama i osobama kako bi se došlo do prihvatljivih i konstruktivnih rješenja. Također su se osvrnuli na nove zakone koji se usklađuju s europskim zakonodavstvom te izrazili nadu da će oni odražavati volju svih hrvatskih građana i pridonijeti očuvanju njihova identiteta.

U tom smislu biskupi su dali jasnu potporu provođenju Zakona o trgovini jer on otvara toliko potrebne mogućnosti da se ponovno izgrađuje kultura nedjeljnog obiteljskog zajedništva i obitelji dade ono mjesto i uloga u društvu koje joj pripada. Biskupi upozoravaju na neprimjerenu medijsku hajku protiv spomenutog zakona koja pokazuje da su nekim krugovima u društvu dostojanstvo osobe i obiteljske vrijednosti manje važne od sebičnih interesa i profita.

Načelno je prihvaćeno „Pismo hrvatskih biskupa u povodu pristupnih pregovora za ulazak Republike Hrvatske u Europsku Uniju" i uskoro će biti upućeno javnosti. Kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački i predsjednik Biskupske komisije HBK za odnose s Europskom Unijom, prezentirao je pismo naglasivši da vjerničku i širu društvenu javnost treba informirati o vjerničkom stavu i pogledu na veoma važna pitanja koja se postavljaju u procesu priprema za ulazak Hrvatske u EU.

Biskupi su informirani o tijeku rasprave o Nacionalnom okvirnom kurikulumu kao predviđenom temeljnom dokumentu odgojno-obrazovnog sustava u Republici Hrvatskoj. U tom kontekstu posebnu pažnju posvetili su značenju vjeronauka u školi i njegovoj ulozi unutar odgojno-obrazovnog sustava. Biskupi su također podržali i potaknuli Nacionalni katehetski ured HBK da, zajedno sa stručnim suradnicima, pridonese što kvalitetnijoj raspravi o cjelovitoj problematici NOK-a.

Kardinal Bozanić obavijestio je biskupe da će se 9. i 10. veljače 2009. godine, na njegov poziv, održati u Zagrebu susret predsjednika i kardinala biskupskih konferencija Srednje i Istočne Europe na temu: "Poslanje Crkve u Srednjoj i Istočnoj Europi dvadeset godina nakon pada komunističkog sistema (1989. - 2009.)". Susret je povezan s proslavom desete godišnjice proglašenja blaženim kardinala Alojzija Stepinca, mučenika iz vremena komunizma.

Biskupi su se osvrnuli na tijek 9-godišnje priprave za proslavu 800. obljetnice Reda propovjednika koji je osnovao sv. Dominik. Priprava će završiti svečanom proslavom 2016. godine.

Počele su daljnje pripreme za zajedničko hrvatsko-slovensko hodočašće koje će se održati 22. kolovoza 2009. godine u marijanskom svetištu u Stični u Sloveniji.

Biskupi su izrazili svoje zgražanje i protest neobjektivnim i tendencioznim prikazivanjem događaja i osoba u Gospićko senjskoj biskupiji, početkom siječnja ove godine, na Hrvatskoj radioteleviziji. Takav pristup javne televizije smatraju neprihvatljivim i očekuju javnu ispriku.

Biskupi su obaviješteni o tijeku gradnje zgrade HBK na Ksaveru koja uglavnom ide svojim predviđenim tijekom.

Biskupi su raspravljali i o nekim personalnim pitanjima u uredima i ustanovama HBK te o nekim rješenjima za njihovo što bolje funkcioniranje.

Raspravljano je i o proslavi Godine svetoga Pavla koju je papa Benedikt XVI., povodom spomena 2000 godina od rođenja Apostola naroda, najavio od 28. lipnja 2008. do 29. lipnja 2009. godine.

Mr. Gordanu Črpiću, predstojniku Centra HBK za promicanje socijalnoga nauka Crkve, produžen je mandat na novo petogodište.

U nastavku zasjedanja biskupi su razmotrili i neka pitanja aktualnoga crkvenoga i društvenoga trenutka u Hrvatskoj.

Tajništvo Hrvatske biskupske konferencije

 

 

 

 

 

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured