NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Priopćenje s 11. zajedničkog zasjedanja HBK i BKBiH
Zasjedanje je održano u Zagrebu 26. siječnja 2009. Biskupi HBK-a izrazili su svoju blizinu i spremnost dati svoju potporu kako bi katolici u BiH opstali na svojim stoljetnim ognjištima.

Biskupi Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine održali su svoje jedanaesto redovno godišnje zasjedanje 26. siječnja u prostorijama Tajništva HBK-a u Zagrebu pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita đakovačko-osječkog mons. dr. Marina Srakića i nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića.

Nadbiskup Srakić je izrazio dobrodošlicu svim biskupima ističući da crkveni dokumenti predlažu, a i zahtijevaju suradnju biskupskih konferencija. Podsjetio je da HBK i BK BiH imaju brojna zajednička pitanja te od svoga ustanovljenja ostvaruju dobru suradnju kroz sudjelovanje svojih delegata na redovitim zasjedanjima i kroz razne zajedničke projekte. Kardinal Puljić je naglasio da je povezanost biskupa dviju konferencija pozitivna poruka hrvatskom narodu koji još uvijek nosi traume rata te se susreće s brojnim neriješenim problemima i nekim novim izazovima.

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Mario Roberto Cassari u svom je pozdravu kazao kako osjeća da živi u obiteljskom ozračju s biskupima u Hrvatskoj. Sjećajući se svoga djelovanja u Apostolskoj nuncijaturi u Bosni i Hercegovini, nuncij Cassari je istaknuo kako mu nije moguće zaboraviti godine provedene u Bosni i Hercegovini, zemlji koju je toliko volio i koju uvijek nosi u srcu i u kojoj su mu biskupi, svećenici, redovnici, redovnice i vjernici iskazali ljubav, pomoć i razumijevanje. Godišnji susret biskupa nazvao je konkretnim primjerom crkvenoga zajedništva dviju sestrinskih biskupskih konferencija koje učinkovito pokazuju pravo lice Crkve i Krista. Zahvalio je biskupima HBK-a za sve što su učinili i čine da bi pomogli mjesnim Crkvama u BiH i potaknuo ih da i ubuduće, koliko god je moguće, pomognu u poboljšanju uvjeta za važnu i potrebnu nazočnost katolika na tim prostorima.

Biskupi su saslušali izvješće ravnatelja dušobrižništva za hrvatsku inozemnu pastvu don Ante Kutleše koji ih je upoznao s trenutnim stanjem u hrvatskim katoličkim misijama: od Njemačke, u kojoj djeluje 90 hrvatskih svećenika – redovničkih i dijecezanskih, 6 đakona i 68 pastoralnih suradnika i suradnica, preko Danske, Norveške i Švedske s 5 hrvatskih svećenika, zatim Austrije u kojoj samo 13 svećenika pastorizira oko 80.000 vjernika, Švicarske s 14 svećenika u 12 misija, Slovenije s 3 svećenika, Francuske s 4 do Velike Britanije, Belgije, Luksemburga i Nizozemske s po jednim odnosno dvojicom svećenika. U Sjedinjenim Američkim Državama pastoralno djeluje 25 hrvatskih svećenika u 19 župa, a u Kanadi 20 u 17 župa, dok u Australiji ima 17 svećenika u 14 misija. Peru i Južna Afrika imaju po jednu misiju, a u Argentini djeluju 2 hrvatska svećenika. Biskupi su zahvalili ravnatelju Kutleši, svim svećenicima kao i brojnim redovnicama i drugim pastoralnim suradnicima koji širom svijeta duhovno skrbe za Hrvate katolike. Izrazili su svoju radost zbog imenovanja dugogodišnjega misionara za hrvatske iseljenike u Norveškoj mons. Berislava Grgića biskupom prelatom u toj zemlji. Razmotrili su i poteškoće povezane uz sve teže nalaženje dovoljnog broja svećenika za sve misije kao i sve manjeg broja vjernika u mnogima od njih zbog asimilacije mladih naraštaja. Dali su potrebne smjernice i razmotrili neka konkretna pitanja. Također su razmotrili određena otvorena pitanja i dali potrebne smjernice u vezi s komemoracijom i misnim slavljem u Bleiburgu u Austriji u mjesecu svibnju.

Biskupi su saslušali izvješće banjolučkog biskupa mons. dr. Franje Komarice o stanju u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu u kojem je tijekom prošle akademske godine boravilo i studiralo 27 svećenika iz 14 (nad)biskupija u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. Izražavajući zahvalnost svima koji djeluju u toj instituciji, koja je od osobite važnosti za cijelu Crkvu u Hrvata, biskupi su razmotrili neke konkretne prijedloge radi stvaranja što boljih uvjeta za plodan studij te bogat duhovni i društveni život cijele zajednice.

Biskupi su, također, saslušali izvješće ravnatelja Hrvatskoga Caritasa mr. Ivana Milovčića o akciji "Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini" koja je održana od 18. do 24. veljače 2008, a u kojoj je sudjelovalo deset biskupija u Republici Hrvatskoj dok su svoj doprinos dali i Vlada RH te drugi donatori. Upoznati su i s djelovanjem gospodarskih foruma na kojima se nastoje povezati gospodarstvenici i predstavnici vlasti radi stvaranja potrebnih uvjeta za opstanak u povratak. Biskupi HBK-a su dali svoju potporu za provođenje Tjedna solidarnosti i ove godine dok su biskupi BK BiH izrazili zahvalnost braći u biskupstvu, Hrvatskom Caritasu i svim ljudima koji na materijalnom i molitvenom planu pokazuju svoju blizinu s Crkvom i ljudima u BiH.

Biskupi HBK-a prihvatili su s radošću inicijativu biskupa BK BiH da se i svećenici iz Bosne i Hercegovine svojim doprinosom pridruže svećenicima u Hrvatskoj u akciji izgradnje spomen-crkve u Staroj Gradiški.

Biskupi BK BiH upoznali su biskupe HBK-a o stanju u svojoj zemlji i onom što Crkva u njoj čini. Napomenuli su da u BiH postoje još uvijek brojni neriješeni problemi koji velikim dijelom proizlaze iz njezina nepravedna političkog uređenja utemeljenog na rezultatima etničkog čišćenja i na zakonu jačega. Naglašeno je da Crkva nastoji kroz razne socijalne te odgojno-obrazovne projekte pomoći opstanak i poduprijeti povratak prognanih i izbjeglih, svjesna kako još uvijek nedostaje volje na političkoj razini da se poduzmu potrebne konstruktivne promjene.

Biskupi HBK-a izrazili su svoju blizinu i spremnost dati svoju potporu kako bi katolici u BiH opstali na svojim stoljetnim ognjištima.

 

Tajništvo HBK i BKBiH

 

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured