NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Priopćenje s 10. zajedničkog zasjedanja HBK i BKBiH
Zasjedanje je održano u Banja Luci 13. veljače 2008. Odlučeno je da ubuduće komemoracija u Bleiburgu bude u najbližu subotu 15. svibnju.

Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine i Hrvatske biskupske konferencije održali su svoje deseto redovno godišnje zajedničko zasjedanje, 13. veljače u zgradi Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci pod predsjedanjem kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa metropolita vrhbosanskog, i mons. dr. Marina Srakića, biskupa đakovačkog i srijemskog.

Kardinal Puljić je u ime biskupa BK BiH izrazio dobrodošlicu svim biskupima iz Hrvatske istaknuvši da se ovakvim oblikom zajedničkoga godišnjeg susreta čuva povezanost Crkve koja živi i djeluje u hrvatskom narodu te da se u potrebnoj suradnji šalje pozitivna poruka vjernicima. U uvodnoj riječi osvrnuo se na izazove za Crkvu u Hrvata u postkomunističko, poratno i globalizacijsko vrijeme: formaciju kršćanskoga laikata i izgradnju sustava suradnje u pastoralu i u društvu. U svom pozdravu u ime HBK biskup je Srakić izrazio svijest biskupa da ih nikakva podjela ne može razdvojiti u njihovim zajedničkim nadama i tjeskobama, uspjesima i odgovornostima jer ih veže pripadnost jednoj Crkvi i skrb za jedan vjernički hrvatski narod. Čestitao je biskupima BK BiH i apostolskom nunciju u BiH nadbiskupu Alessandru D'Erricu na potpisivanju međunarodnog Temeljnog ugovora između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine.

Biskupi su najprije saslušali izvješće ravnatelja dušobrižništva za hrvatsku inozemnu pastvu don Ante Kutleše o stanju u Hrvatskim katoličkim misijama, važnim događanjima, pohodima hrvatskih biskupa u Ameriku, Kanadu i Australiju kao i o pojedinim personalnim pitanjima. Upoznati su i s činjenicom da u svijetu postoji opća tendencija smanjenja broja misija dok u biskupijama u Europi povezuju dvije ili više misija u jednu. Biskupi su prihvatili prijedlog da ubuduće komemoracija u Bleiburgu bude u subotu najbližu 15. svibnju te da 2008. godine to bude 17. svibnja u dogovoru sa Saborom Republike Hrvatske. Dali su potrebne smjernice te zahvalili Ravnatelju i svim djelatnicima u misijama za njihovo zalaganje i djelovanje.

Biskupi su saslušali izvješće riječkog nadbiskupa Ivana Devčića i rektora mons. Jure Bogdana o stanju u Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu te dali smjernice za budući rad ove važne institucije za Crkvu u Hrvata. Razmotrili su i odobrili popravljeni i dopunjeni Statut i Pravilnik spomenutog Zavoda na talijanskom jeziku te ga uskladili s najnovijim crkvenim dokumentima i smjernicama. Biskupi su zahvalili Rektoru Zavoda i njegovim suradnicima za neumornu brigu i otvorenost Zavoda za studij svećenika Hrvata i za blizinu sa životom Crkve u Domovini.

Mons. Josipa Mrzljaka, varaždinski biskup i predsjednik Hrvatskog Caritasa te ravnatelj HC don Ivan Milovčić izvjestili su biskupe o prošlogodišnjoj korizmenoj akciji „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini". Dali su svoju suglasnost i potporu Hrvatskom Caritasu da i ove godine provede takvu akciju koja će biti između druge i treće korizmene nedjelje od 18. do 24. veljače 2008. godine te da poseban naglasak bude na molitvenoj povezanosti. Pozvali su sve pastoralne djelatnike u Republici Hrvatskoj i sve vjernike da budu otvoreni za ovu akciju i izrazili zahvalnost svima koji i na taj način osnažuju povezanost Crkve u Hrvata. Izrazili su potporu nastojanju Hrvatskoga Caritasa i Caritasa BK BiH da prikupljena sredstva budu utrošena u skladu sa svrhom darovatelja na transparentan način. Biskupi BK BiH zahvalili su biskupima HBK, Hrvatskom Caritasu i svim dobročiniteljima za ovu akciju koja je izraz blizine i zajedništva s Hrvatima i drugim katolicima i svim ljudima u Bosni i Hercegovini.

Biskupi su na kraju svoga zasjedanja slavili sv. Misu u katedrali sv. Bonaventure u Banjoj Luci u zajedništvu sa svećenicima, redovnicima, redovnicama i vjernicima Banjalučke biskupije. Predslavio je kardinal Puljić, a propovijedao biskup Srakić. Prije Mise prigodnu riječ uputio je nuncij D'Errico. Mjesnom biskupu mons. Franji Komarici, biskupijskom i redovničkom kleru Banje Luke, redovnicama i cijelom narodu Božjem izmučene Banjalučke biskupije prenio je blagoslov i zahvalnost Svetog Oca kao i njegovu potporu svjedočenju vjernosti Bogu i Crkvi koju je hrvatski narod pokazao i koju očituje u ne uvijek lakim uvjetima.

 

Tajništvo BK BiH i HBK

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured