NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Priopćenje s 9. zajedničkog zasjedanja HBK i BKBiH
Zasjedanje je održano u Zagrebu, 22. siječnja 2007. HBK će ubuduće organizirati tjedan solidarnosti s Katoličkom Crkvom u BiH.

Pod predsjedanjem kardinala Josipa Bozanića, nadbiskupa metropolita zagrebačkoga i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije, te kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa vrhbosanskoga i predsjednika Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, u ponedjeljak 22. siječnja 2007. godine, u Nadbiskupskom dvoru u Zagrebu, Kaptol 31, održan je redoviti godišnji susret biskupa HBK i BK BiH. Prisustvovali su svi biskupi obiju biskupskih konferencija izuzevši mons Slavomira Miklovša, vladike križevačkoga. Na dijelu susreta sudjelovali su i ravnatelj Hrvatske inozemne pastve preč. Ante Kutleša i ravnatelj Hrvatskoga Caritasa prof. mr. Ivan Milovčić.

Na početku su sve prisutne pozdravili predsjednici obiju biskupskih konferencija naglasivši da redoviti godišnji susret biskupa dviju biskupskih konferencija ima veliko značenje za učvršćivanje dubokih crkvenih i narodnih veza Hrvata koji žive u dvije države. Kardinal Bozanić je konstatirao da je Crkva u BiH na kraju dvadesetoga stoljeća doživjela progonstvo. U ime svih prisutnih biskupa čestitao je imendan kardinalu Puljiću zaželjevši mu obilje mučeničke milosti kojom je sveti đakon i mučenik Vinko posvjedočio vjernost Kristu i Crkvi. Kardinal Puljić je istaknuo da je podrška biskupa HBK Katoličkoj Crkvi u BiH snažna potpora u njihovom teškom stanju i čvrsti oslonac u traženju mogućih rješenja za Crkvu i narod.

Posebna pozornost bila je posvećena pitanjima i problemima hrvatske inozemne pastve. Podneseno je izvješće o stanju hrvatskih katoličkih misija u Europi i na drugim kontinentima s posebnim osvrtom na pitanje očuvanja vjerničkog i nacionalnog identiteta naših ljudi rasutih po svijetu. Rečeno je, između ostaloga, da su neke misije u teškom materijalnom stanju te je ravnateljstvo Hrvatske inozemne pastve potaknuto da se pobrine za fond solidarnosti iz kojeg će se tim misijama pomagati u pastoralnom i drugom djelovanju. Biskupi su izrazili nadu i očekivanja da će se na djelu pokazati svećenička i vjernička briga i solidarnost sa subraćom u potrebi. Posebno se raspravljalo o stanju katoličkih misija u susjednoj Sloveniji, a izneseni su i zahtjevi za otvaranjem nekoliko novih misija u svijetu. Rješavana su i neka konkretna pitanja funkcioniranja ravnateljstva i Ureda hrvatske inozemne pastve čije je sjedište u Zagrebu. Prečasni Kutleša izvijestio je biskupe o uređenju prostora za liturgijska slavlja na Bleiburškom polju.

Podneseno je izviješće o Papinskom hrvatskom zavodu svetoga Jeronima u Rimu, te najznačajnije crkvene ustanove izvan domovine. Posebno je istaknuta važnost Zavoda za postdiplomski studij hrvatskih svećenika. Pokrenut je postupak obnove Statuta i Pravilnika u koje će se unijeti potrebne promjene u skladu s crkvenim zakonodavstvom i novim okolnostima u kojima se Zavod našao.

Biskupi su raspravljali i o široj i sveobuhvatnijoj pomoći Katoličke Crkve iz Hrvatske Katoličkoj Crkvi u Bosni i Hercegovini koja će se ubuduće odvijati preko Hrvatskog Caritasa i Caritasa Bosne i Hercegovine. Na taj će se način nastojati pomoći onima koji su najpotrebniji ali i dati potora u cjelokupnom pastoralnom radu Crkve u BiH, što su biskupi iz BiH primili s posebnom radošću i oduševljenjem. Oni su ponovno istaknuli dramatičnost stanja u BiH, osobito što se tiče opstanka i egzistencijalnih problema hrvatskoga naroda. U tom vidu HBK će organizirati tjedan solidarnosti s Katoličkom Crkvom u BiH te poziva vjernike i sve ljude dobre volje da se odazovu toj akciji. Cjelokupna će hrvatska javnost o tome biti obaviještena putem medija. Istaknuto je da svi dosadašnji oblici pomoći i povezanosti Crkve u Hrvatskoj s Crkvom u BiH ostaju kao znak bratske ljubavi i solidarnosti što Crkvi u BiH daje sigurnost i ustrajnost u borbi s mnogim nedaćama i tegobama u kojima se nalazi.

Razgovaralo se o pripremi i tiskanju liturgijskih izdanja za područje obje BK-e te je predstavljeno novo zajedničko izdanje nedjeljnog i blagdanskog lekcionara.

Susret je završio zajedničkom večerom u Nadbiskupskom dvoru.

Tajništva HBK i BKBiH

 

 

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured