NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Izjava HBK o medicinskoj oplodnji
Biskupi apeliraju da se donese takvo zakonsko rješenje koje će poštivati temeljna načela i onemogućiti svaku moguću zloporabu.

Prateći razvoj medicine i znanosti, Učiteljstvo Katoličke Crkve je u svojim enciklikama i napucima u više navrata iznijelo svoj jasan i nedvosmislen stav o medicinskoj oplodnji, kao i drugim pitanjima koja se tiču ljudske spolnosti i prokreacije. Želeći dati doprinos aktualnoj raspravi o Prijedlogu zakona o medicinskoj oplodnji osjećamo obvezu istaknuti neka temeljna načela na kojima se temelji stav Katoličke Crkve i koja valja uzeti u obzir prilikom donošenja odluka o tom delikatnom pitanju:

Ÿ               Priznavanje dostojanstva osobe svakoga ljudskog bića od začeća do naravne smrti, uz posljedični subjektivitet prava na život i tjelesni integritet.

Ÿ               Jedinstvo braka, koje sa sobom nosi uzajamno poštivanje prava supružnika da postanu otac i majka samo jedno s drugim.

Ÿ               Dar ljudskog života mora se ostvariti u braku s pomoću čina koji specifično i isključivo pripadaju supruzima, u skladu sa zakonima što su upisani u njihove osobe i u njihovo sjedinjenje, jer ljubav i rađanje idu zajedno i ne smiju se nasilno razdvajati

U nastojanjima da se pravno regulira područje ljudske prokreacije želimo izraziti potporu svim onim sudionicama u procesima odlučivanja koji se pridržavaju tih iznesenih načela. Naposljetku, u cilju sprečavanja teških i dalekosežnih posljedica, apeliramo da se donese takvo zakonsko rješenje koje će onemogućiti narušavanje dostojanstva uključenih osoba – napose djeteta, prava na život i tjelesnu cjelovitost od začeća, dostojanstvo braka i dostojanstvo prenošenja života u braku te koje će primjerenim odredbama spriječiti svaku moguću zloporabu.

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured