NaslovnicaCrkva u HrvatskojHBKAktualnoKnjižnica
Priopćenje s 1. plenarnog zasjedanja HBK
Zasjedanje je doržano u Zagrebu, 8. lipnja 1993. Zasjedanje je održano povodom službene obavijesti sa strane rimske Kongregacije za biskupe da je Sveti Otac Ivan Pavao II. za biskupe Republike Hrvatske uspostavio samostalnu Biskupsku konferenciju i potvrdio njen Statut.

Biskupi članovi Hrvatske biskupske konferencije skupili su se 8. lipnja 1993. u Zagrebu na jednodnevno izvanredno zasjedanje povodom službene obavijesti sa strane rimske Kongregacije za biskupe da je Sveti Otac Ivan Pavao II. za biskupe Republike Hrvatske uspostavio samostalnu Biskupsku konferenciju i potvrdio njen Statut. Biskupi su se okupili radi konstituiranja Hrvatske biskupske konferencije i radi podjele odgovornosti u vodstvu vijeća i drugih najvažnijih tijela.

Kao gosti ovom su zasjedanju prisustvovali Apostolski nuncij u Hrvatskoj msgr. Giulio Einaudi i predstavnik hrvatskih biskupa iz Bosne i Hercegovine mostarski biskup koadjutor dr. Ratko Perić.

Na početku svoga rada biskupi su utvrdili da s današnjim danom prestaju sve službe i zaduženja koja su dosad postojala na razini Hrvatske biskupske konferencije, kako pojedinim biskupima tako i drugim članovima u različitim tijelima HBK. Biskupi su potom ovom prigodom proveli novu raspodjelu najznačajnijih vijeća i tijela HBK.

Pristupivši izboru osoba najodgovornijih za djelovanje Hrvatske biskupske konferencije biskupi su na temelju novog statuta HBK za prvog predsjednika novoosnovane Biskupske konferencije izabrali zagrebačkog nadbiskupa kard. Franju Kuharića, a za potpredsjednika HBK šibenskog biskupa dr. Srećka Badurinu. Njihova služba, a tako i služba drugih dužnosnika u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, traje tri godine.

Uslijedio je izbor drugih članova središnjeg tijela Biskupske konferencije - Stalnog vijeća HBK. Uz predsjednika kard. Kuharića i potpredsjednika biskupa dr. Badurine ovamo su izabrani krčki biskup msgr. Josip Bozanić i dubrovački biskup dr. Želimir Puljić. Peti je član Stalnog vijeća generalni tajnik HBK dr. Vjekoslav Milovan, koji je ovom prilikom i dalje ostao u službi generalnog tajnika.

Prigodom razmatranja najvažnijih zadataka koji stoje danas pred Crkvom u Hrvatskoj biskupi su utvrdili kako je na više područja potrebno sporazumno definiranje kompetencija i odgovornosti u odnosima između Katoličke Crkve i Republike Hrvatske, na način kako je to uobičajeno u demokratskim državama. Oni su radi toga izabrali posebnu Komisiju trojice biskupa koja će u njihovo ime djelovati na ovom području, a u koju su ušli: dr. Srećko Badurina, msgr. Josip Bozanić i dr. Marin Srakić.

Vodstvo pojedinih tijela unutar Hrvatske biskupske konferencije preuzeli su biskupi kako iznosimo u ovom pregledu:

- Vijeće za nauk vjere i katehizaciju - dr. Marin Srakić;

- Vijeće za liturgiju - dr. Anton Tamarut;

- Vijeće za kler i sjemeništa - msgr. Ivan Prenđa;

- Vijeće za laike - msgr. Josip Bozanić;

- Vijeće za obitelj - dr. Želimir Puljić;

- Vijeće za ekumenizam i dijalog - dr. Đuro Kokša;

- Vijeće za migracije - msgr. Marijan Oblak;

- Vijeće za misije - msgr. Slobodan Štambuk;

- Vijeće za ustanove posvećenog života - mgr. Ante Jurić;

- Komisija "Justitia et Pax" - msgr. Marko Culej;

- Odbor za sredstva društvenih komunikacija - msgr. Marko Culej.

Osim podjele odgovornosti i preuzimanja službi unutar Hrvatske biskupske konferencije biskupi su na ovom zasjedanju kraće razmotrili svoje zadatke na području ekumenizma, a razmotrili su i bolna ratna događanja, posebno na području Republike Bosne i Hercegovine; s tim u vezi oni objavljuju posebnu "Izjavu".

Tajništvo HBK

 

 

 

Svetac dana
Najave
Linkovi

Sveta Stolica

Europa

Informativna katolička agencija

Hrvatski katolički radio

Hrvatski caritas

Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve

Ured za obitelj HBK

Ured za mlade HBK

Nacionalni katehetski ured