Molitva za bleiburške i žrtve križnih putova na Mirogoju

Na Gradskom groblju Mirogoju u Zagrebu u subotu, 13. svibnja 2023., održana je molitva za bleiburške i žrtve križnih putova koju je predvodio generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije vlč. dr. sc. Krunoslav Novak. Organizator komemoracije bio je Počasni bleiburški vod, a HBK-a suorganizator u liturgijskom dijelu. Pokrovitelj je bio Hrvatski sabor, a supokrovitelj Hrvatski narodni sabor Bosne i Hercegovine (HNS BiH).

Komemoracija je održana kod središnjeg križa na Mirogoju, gdje su državna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće. Počast žrtvama polaganjem vijenaca odali su predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković s izaslanstvima. Vijenac kod središnjeg križa položili su također članovi Počasnog bleiburškog voda.

Moderator komemoracije bio je predstojnik Tiskovnog ureda i glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije Zvonimir Ancić.

Nakon polaganja vijenaca kod središnjeg križa u ime islamske zajednice molitvu za pokojne izmolio je imam Halid efendija Dolić, izaslanik muftije Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj Aziza Hasanovića.

Potom je molitvu predvodio vlč. Krunoslav Novak. Najprije je u nagovoru istaknuo: “Spominjemo se svibnja 1945. godine koji je označio završetak ratnih sukoba Drugoga svjetskoga rata. Prestanak rata nažalost nije značio i kraj stradanja, već je svibanj 1945. zavio u tugu mnoštvo onih koji su izgubili svoje najmilije, jer je to bio mjesec strašnih pokolja zarobljenih vojnika i civilnog pučanstva izručenih jugoslavenskoj vojsci od strane zapadnih Saveznika”. U nastavku je citirao dio poruke hrvatskih biskupa koju su uputili povodom 50. obljetnice završetka Drugoga svjetskoga rata, primijetivši kako su te riječi aktualne i danas: „Mi danas – navodi se, među ostalim, u poruci hrvatskih biskupa iz 1995. godine – javno molimo za naše sunarodnjake, pripadnike hrvatskoga naroda, sinove i kćeri Katoličke Crkve. U mislima obilazimo poznate i nepoznate masovne grobnice, posijane širom domovine, i u duhu kršćanske vjere molimo vječni pokoj svima nastradalima“.

„S povjerenjem u Boga koji je sudac živih i mrtvih i mi danas upiremo pogled u križ Gospodina našega Isusa Krista, u kojemu prepoznajemo raspetu ljubav, koja daje nadu u oproštenje, spasenje i život… Naš Bog je Bog živih, a ne mrtvih: njemu predajemo sve naše preminule, sve žrtve i sve stradalnike. S vjerom u vječni život njima molimo spasenje, a nama koji smo na putu života da poštujući žrtve i ne zaboravljajući ljudsku tragediju ne dopustimo da nas u bilo kojemu trenutku života zahvati osvetoljubivost, mržnja i bilo kakva netrpeljivost“, rekao je, između ostaloga, u svojem nagovoru generalni tajnik HBK-a.

Nakon toga pročitan je ulomak iz Poslanice svetoga Pavla apostola Rimljanima (8, 31b-35.37-39). U molitvi vjernika, koju je čitao glasnogovornik Ancić, molilo se za papu Franju, hrvatske biskup i biskupe iz cijeloga svijeta, predvoditelje kršćanskih zajednica, nositelje dužnosti u političkom i društvenom životu te sve vjernike. Posebna je molitva upućena za pokojne: „Bože živih, a ne mrtvih, smiluj se svim našim pokojnima koji su se iz vremena i ove suzne doline preselili Tebi u vječnost; budi nagrada onima koji su svoje živote dali za život drugih; primi stradale u ratnim i poratnim događanjima, a sve obitelji, osobito one koje trpe i tuguju za svojim ubijenima ili nestalima obdari utjehom, i nadom da će se ponovno s njima susresti u Tvojim vječnim stanovima, molimo te“.

Molitva vjernika na komemoraciji zaključena je molitvom Očenaš, a na kraju je predvoditelj vlč. Novak uputio završnu molitvu „za duše svih stradalih hrvatskih vojnika i civila, za one čiji se zemni ostaci nalaze pokopani po grobljima u Austriji, Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te u drugim državama ili na nepoznatim mjestima“.

Komemoraciju su pjevanjem uzveličali članovi Klape Janjevo iz Zagreba koji su na početku otpjevali hrvatsku himnu Lijepa naša, a na kraju pjesmu „Bože, čuvaj Hrvatsku“.

Komemoraciju s Mirogoja prenosili su Hrvatska radiotelevizija, Radiotelevizija Herceg-Bosne i Hrvatski katolički radio.

print

Povezane objave

Predsjednik HBK i predsjednik Hrvatskog sabora o komemoraciji bleiburških žrtava i posjetu kardinala Parolina

Tiskovni ured HBK

Predstavljen Susret hrvatske katoličke mladeži u Bjelovaru

Tiskovni ured HBK

Nadbiskup Giorgio Lingua imenovan apostolskim nuncijem u Hrvatskoj

Tiskovni ured HBK