Preminuo biskup Valentin Pozaić

Zagrebački pomoćni biskup u miru Valentin Pozaić, okrijepljen svetim sakramentima, preminuo je u ponedjeljak 15. svibnja 2023. godine u Svećeničkom domu sv. Josipa u 78. godini života, 50. godini svećeništva i 19. godini biskupstva, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Rođen je 15. rujna 1945. godine u Selnici, župa Marija Bistrica, u brojnoj obitelji, od roditelja Janka i Agate rođene Salar. Nakon završene osnovne škole, koju je pohađao u Selnici i Bedekovčini, sjemenišnu gimnaziju upisao je na zagrebačkoj Šalati. Po završetku drugoga razreda stupio je u Družbu Isusovu. Filozofsko-teološki studij pohađao je na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu.

Za svećenika je zaređen 24. lipnja 1973. godine, a nakon ređenja studij je nastavio u Rimu na Papinskom sveučilištu Gregoriana, gdje je 1975. postigao bakalaureat iz moralne teologije, a 1984. godine na istome je sveučilištu i doktorirao. Od 1977. do 1979. bio je član uredništva Hrvatskoga programa Vatikanskog radija.

Nakon završenoga studija vratio se u Zagreb i preuzeo službu profesora moralne teologije na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove. Od 1990. do 1994. predavao je predmet Bioetika na Papinskom sveučilištu Gregoriana u Rimu. Bio je profesor kršćanske etike na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u Zagrebu.

U znanstvenom radu osobito se istaknuo u području bioetike – na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove osnovao je Centar za bioetiku. Istraživanja je vršio i usavršavao se u svojoj specijalizaciji na Joseph and Rose Kennedy Institute of Ethics u Washingtonu, na Linacre Centre for Health Care Ethics u Londonu te na Instituto Borja de Bioetica u Barceloni.

Od 1990. do 1993. bio je član Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za nauk vjere. Od 1991. bio je duhovni asistent Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva, a od 1996. duhovni savjetnik Europske udruge katoličkih liječnika (Ecclesiastical Assistant – FEAMC European Federation of Catholic Medical Associations).

Od 1994. do 2000. godine bio je rektor Kolegija Družbe Isusove na Jordanovcu. Objavio je više znanstvenih članaka u stručnim časopisima, a autor je i više knjiga iz područja moralne teologije.

Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je pomoćnim biskupom nadbiskupa zagrebačkog, 2. veljače 2005. godine, a za biskupa je zaređen u zagrebačkoj katedrali na svetkovinu sv. Josipa, 19. ožujka 2005. godine.

Papa Franjo prihvatio je 13. svibnja 2017. njegovo odreknuće od službe pomoćnog biskupa Zagrebačke nadbiskupije zbog zdravstvenih razloga.

Sprovod umirovljenoga zagrebačkog pomoćnog biskupa Valentina Pozaića održan je 19. svibnja na Gradskom groblju Mirogoju. Sprovodne obrede predvodio je predsjednik HBK-a zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša. Nakon sprovoda misu zadušnicu u Bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na Kaptolu predvodio je umirovljeni zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

print

Povezane objave

Sjednica Upravnog vijeća Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve

Tiskovni ured HBK

Čestitka predsjednika HBK nadbiskupa Puljića novoizabranom patrijarhu Porfiriju

Tiskovni ured HBK

Mons. Bože Radoš imenovan varaždinskim biskupom

Tiskovni ured HBK