Sjednica Upravnog vijeća Hrvatskoga Caritasa

Pod predsjedanjem predsjednika Hrvatskog Caritasa varaždinskoga biskupa Josipa Mrzljaka u srijedu 13. ožujka u sjedištu HBK u Zagrebu održana je 53. sjednica Upravnog vijeća Hrvatskoga Caritasa.

Nazočili su joj ravnatelji i ravnateljice caritasa Bjelovarsko-križevačke biskupije, Dubrovačke biskupije, Đakovačko-osječke nadbiskupije, Gospićko-senjske biskupije, Križevačke eparhije, Krčke biskupije, Porečke i Pulske biskupije, Požeške biskupije, Riječke nadbiskupije, Sisačke biskupije, Splitsko-makarske nadbiskupije, Šibenske biskupije, Varaždinske biskupije, Zadarske biskupije, Zagrebačke nadbiskupije i Vojnog ordinarijata. Sjednicu je moderirao mons. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskog Caritasa.

Na sjednici su vijećnici upoznati s tijekom provedbe nacionalne akcije Hrvatskog Caritasa „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“, u sklopu koje su plakati i prigodne poslanice mons. Mrzljaka distribuirane u sve župe u Hrvatskoj, a započelo je i emitiranje promotivnoga radijskog spota, snimljenog u suradnji s HKR-om, kao i televizijskog spota.

Voditeljica Odjela za trajnu edukaciju i formaciju mr. Suzana Borko najavila je kako će središnje misno slavlje „Tjedna solidarnosti i Zajedništva“, u kojem se diljem Hrvatske prigodnim znakovima i gestama molitvenoga i duhovnog zajedništva i prikupljanjem novčanih darova za projekte i programe Caritasove mreže u Bosni i Hercegovini svjedoči bliskost i zajedništvo, biti održano 24. ožujka u Gromiljaku.

Na dnevnom redu sjednice bilo je i izvješće o stanju u provedbi uvođenja u rad sustava „E-Caritas“ u nad/biskupijske Caritase u Hrvatskoj. Voditelj Odjela socijalnih projekata Robert Futač izvijestio je o sadržaju Ugovora o održavanju aplikacije sustava „E-Caritas“ i prijedlogu teksta Ugovora između Hrvatskog Caritasa i nad/biskupijskih Caritasa o korištenju i održavanju aplikacije. Prezentirajući rad sustava uz pomoć Matije i Linde Tušek iz tvrtke Code Click, koja je sustav izradila, Futač je iznio i planirani raspored edukacija za korištenje sustavom po biskupijama. Uspostavljena je i radna grupa koja će tijekom godine surađivati u oblikovanju i pripremi Godišnjega izvještaja o siromaštvu i socijalnim uslugama u Hrvatskoj temeljem objedinjenih i harmoniziranih podataka koje će omogućiti primjena sustava „E-Caritas“.

O dosadašnjoj provedbi nacionalne akcije za pomoć siromašnim obiteljima „Za 1000 radosti“, koja se 2018/19. provodi pod nazivom „Pomažemo zajedno“, izvijestio je Boris Peterlin. Govorio je o poduzetim aktivnostima i rezultatima te suradnji sa školama i nad/biskupijskim Caritasima u uočavanju obitelji koje se suočavaju s dramatičnim situacijama i modalitetima pružanja pomoći. Mons. Svalina vijećnike je pak upoznao s prijedlogom distribucije dosad prikupljenih sredstava unutar Caritasove mreže. Dogovoreno je da će radna skupna razmotriti iskustva dosadašnjih 17 godina provedbe te akcije te predložiti promjene koje bi omogućile razvoj akcije i učinkovitiju i obuhvatniju pomoć siromašnim obiteljima u narednim godinama.

Na sjednici je također izviješteno o dosadašnjim iskustvima i novim mogućnostima suradnje s trgovačkim lancima Kaufland, SPAR i Lidl Hrvatska te o prijedlogu moguće organizacije studijskoga putovanja predstavnika nad/biskupijskih Caritasa u Sloveniju radi upoznavanja i razmjene iskustava s kolegama i kolegicama Caritasa u Sloveniji. Najavljeno je i održavanje edukacije za djelatnike Caritasa o temi odnosa i komunikacije s medijima, koje će se održati od 8. do 11. travnja u Splitu.

print

Povezane objave

Vlč. Marko Đurin imenovan rektorom Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeroinama

Tiskovni ured HBK

Predsjednik HBK nadbiskup Puljić čestitao Židovima Pesah

Tiskovni ured HBK

Objavljen grb imenovanog biskupa Ivana Ćurića

Tiskovni ured HBK