Govor nadbiskupa Puljića na početku 58. zasjedanja HBK

  1. Pozdrav nazočnim članovima HBK i gostima

Nalazimo se u četvrtom tjednu vazmenog vremena pa u ozračju uskrsnog otajstva sve vas srdačno pozdravljam i želim blagoslovljen rad na ovom 58. plenarnom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije. Sve vas pozdravljam, uzoriti gospodine kardinale i gospodo nadbiskupi i biskupi, a posebice ugledne predstavnike drugih biskupskih konferencija i biskupe goste:

  • Ratka Perića, Mostarsko-duvanjskog biskupa i upravitelja Trebinjsko-Mrkanske biskupije; delegata BK BiH;
  • Andreja Glavana, biskupa Novog Mesta, delegata Slovenske BK;
  • Ivana Penzeša, subotičkoga biskupa.

Posebice danas pozdravljam dvojicu novih članova naše konferencije: Apostolskog administratora Križevačke eparhije mons. Milana Stipića i pomoćnog đakovačko-osječkog biskupa mons. Ivana Ćurića. Vašim imenovanjem zbor članova Konferenciji se pomlađuje, a to nas veseli i ohrabruje.

Obojici izričem srdačnu dobrodošlicu sa željom neka vaš rad bude plodan i blagoslovljen.

Pozdravljam generalnoga tajnika, mons. Petra Palića, koji nas je obogatio ovom novom tehnikom, glasnogovornika gospodina Ancića, kao i nazočne djelatnike obavijesnih sredstava kojima zahvaljujem što prate crkvena događanja, pa će izvijestiti našu javnost o radu i zaključcima s ovog 58. redovnog plenarnog zasjedanja HBK.

Od zadnjeg redovitog plenarnog zasjedanja jesenas, od 9. do 11. listopada 2018., imali smo zajedničko zasjedanje s biskupima iz Bosne i Hercegovine ovdje u Zagrebu, 21. siječnja 2018., a dva dana kasnije, 23. siječnja, naše izvanredno plenarno zasjedanje.

  1. Što je na programu na ovom proljetnom zasjedanju?

Hrvatski biskupi su od 12. do 17. studenoga 2018., imali pohod Ad limina. Odredbu da biskupi dođu u Rim pohoditi apostolske grobove (limina Apostolorum) i podnesu pismeno izvješće o stanju u svojim biskupijama, učinio je papa Sisto V. davne 1585. godine uredbom “Romanus Pontifex”. Za njegovog otca vele da je doselio u Italiju „iz južnih krajeva hrvatskog etničkog prostora“. Izvješća, koja su biskupi dostavljali tom prigodom, pohranjivalo se u arhivima Svete Stolice i ona su danas neprocjenjivo povijesno blago za proučavanje povijesti onoga vremena.

Hrvatski biskupi su od 12. do 17. studenoga 2018. učinili „Pohod Ad limina Apostolorum“, susreli se s Papom Franjom i obišli dikasterije Svete Stolice. Uz prigodnu brošuru o tim susretima biskupi će se osvrnuti na pohod Ad limina Apostolorum koji su imali u studenom prošle godine.

Tijekom priprave i proslave Velikog jubileja 2000. godine sv. Ivan Pavao II. poticao nas je kako na kršćanski način prevladavati zlo koje se dogodilo u prošlosti, pa je upotrijebio riječ „čišćenje pamćenja“. U više navrata tijekom pastirskih putovanja ispričavao se za sablazni i loša djela koja su počinili sinovi Crkve i poučavao da „čišćenje pamćenja“ ne znači zaboravljati prošlost, već je „pamtiti na očišćen način“; kajući se za zlo koje su nanijeli članovi vlastitog naroda ili Crkve, te moliti oproštenje od onih kojima je zlo naneseno i oprostiti onima koji su nam nanijeli zlo. U protivnom ako s osjećajima mržnje pamtimo naneseno zlo, mi smo zarobljenici zla. Dostojanstvo žrtve, naime, „traži da svoje pamćenje očistimo praštanjem i kajanjem“. Zahvalni smo svetom Ivanu Pavlu II. za ovu „jubilejsku pouku“ i poticaj čija je praksa kod nas zaživjela u jasenovačkoj župnoj crkvi, u Požeškoj biskupiji. Na zasjedanju će biti govora koliko je i danas aktualna tema „čišćenja pamćenja i spomen mučenika“ o čemu je govorio i pisao sveti Ivan Pavao II. uoči proslave Velikog jubileja Crkve.

U sinodalnoj dvorani u Vatikanu održan je susret Pape s predsjednicima biskupskih konferencija, poglavarima Istočnih katoličkih Crkava, muških i ženskih redovničkih zajednica i pročelnicima dikasterijâ Svete Stolice o temi „Zaštita maloljetnika u Crkvi“. Na susretu je bilo 190 sudionika, a teme su bile: odgovornost, suodgovornost i transparentnost u svezi zaštite maloljetnika. Zadnji dan nakon svete mise u „Kraljevskoj dvorani“ Papa je održao zapažen govor „Pretvorimo zlo u pročišćenje“. U tom govoru iznio je dokumentirano zastrašujuće podatke o zloporabi milijuna djece diljem svijeta, kako kroz pornografiju i zlostavljanja, tako i u seks-turizmu i prodaji djece. Prije par dana Papa je objavio motu proprij „Vi ste svjetlo svijeta“ s odredbama za sprječavanje zlostavljanja djece i nasilja u Crkvi. Na zasjedanju HBK bit će podneseno izvješće o temama sa susreta s Papom u veljači ove godine, s naglaskom na glavne misli iz govora koji je Papa Franjo održao na kraju zasjedanja, 24. veljače 2019. godine.

3. Za desetak dana, od 23. do 26. svibnja, održat će se deveti europski izbori kad će se diljem EU birati zastupnici u Europski Parlament. Hrvatska je 2013. godine nakon višegodišnje provjere i čekanja primljena u EU. U tijeku je i kod nas po drugi put kampanja za izbor parlamentarnih zastupnika. Imajući u vidu demokratsko pravo svih građana da biraju i budu birani, potiču se vjernici neka ispune građansku dužnost i biraju svoje kandidate. A pri izboru dobro je slijediti onaj mudri savjet iz Biblije pa “birati ljude sposobne, bogobojazne i pouzdane” (Izl 18, 21). Nadati se da će i građani RH to učiniti s moralnom i društvenom sviješću i odgovornošću. Naime, biranjem i glasovanjem oni sudjeluju u odlukama koje se tiču zajedničke budućnosti, te učinkovito doprinose demokratskom razvoju naše Domovine i Europske Unije.

Biskupi će uz to čuti izvješće o „Sinodi o mladima“ koja je održana u listopadu prošle godine. S tim u svezi raspravljat će se i o pastoralu mladih u Hrvatskoj. Bit će govora i o vjeronaučnim i katehetskim pitanjima, o promicanju socijalnog nauka Crkve, pregledat će se pristigli statuti i mandati u tijelima HBK. Predsjednici pojedinih Komisija, Vijeća i Odbora HBK dat će svoje uobičajeno izviješće.

Ovo su, dakle, neke od tema o kojima ćemo raspravljati na ovom proljetnom zasjedanju. Nadam se kako ćemo do četvrtka u podne završiti s radom, a o zaključcima sa zasjedanja predviđena je konferencija za tisak u četvrtak, 16. svinja u 12 sati. Još jednom sve vas od srca pozdravljam i želim plodno, blagoslovljeno i ugodno zborovanje.

Mons. Želimir Puljić, nadbiskup zadarski

predsjednik Hrvatske biskupske konferencije

Zagreb, 14. svibnja 2019.

 

 

 

print

Povezane objave

Susret predsjednika HBK s predsjednikom Vlade RH

Tiskovni ured HBK

Govor predsjednika HBK na početku 60. plenarnog zasjedanja

Tiskovni ured HBK

Nova humanitarna pošiljka Hrvatskog Caritasa krenula prema Ukrajini

Tiskovni ured HBK