Predsjednik HBK čestitao Božić pravoslavnima

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić čestitao je Božić pravoslavnim vjernicima. U svojoj čestitci poglavarima Srpske pravoslavne crkve mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom gospodinu Porfiriju Periću, episkopu dalmatinskom gospodinu Nikodimu Kosoviću i episkopu pakračko-slavonskom Jovanu Ćulibrku te protojereju stavroforu Kirku Velinskom iz Makedonske pravoslavne crkve:

„Zahvaljujem Vam na čestitci koju ste mi uputili u povodu božićnih i novogodišnjih blagdana. Rođenje Isusa Krista u povijesti je toliko važno da se od toga događaja i godine broje. A po utjelovljenju Sina Božjega sinulo je očima naše duše svjetlo koje budi čežnju za nebeskim dobrima. U Božiću je sabrana i pohranjena stoljetna vjera i nada ljudi. Događaj je protkan nitima povijesnih podataka i uspomena, ali i otajstvom vjere kojega dubine i visine nije moguće ljudskim umom doseći. Jer, u čudesnom rođenju Bog je sakrio svoje božanstvo i pojavio se u obličju čovjeka. U Njemu su se „uživo susreli Bog i čovjek“, nebo i zemlja. I to zauvijek. To su anđeli pastirima pjesmom najavili: „Rodio vam se Spasitelj svijeta.“

Božiću zapravo ne treba osobitog tumačenja. Sve je rečeno i opisano u samom događaju. Na zemlju je sišla svijetlost velika, a u djetetu Isusu, koga je rodila Marija došao je dar zemlji, ljudima, svim vremenima i narodima. Stoga, smijemo i ove godine pozvati ga i radovati se Njegovom pohodu. A u iščekivanju toga milosnoga dolaska radosno mu kličemo: Dođi, Gospodine Isuse! Tvoja su vremena i vjekovi!

Želim čestit Božić i mirom blagoslovljenu novu 2019. godinu! Hristos se vaistinu rodi!“

print

Povezane objave

Središnje misno slavlje akcije „Tjedan solidarnosti“

Tiskovni ured HBK

Sjednica Vijeća HBK za nauk vjere

Tiskovni ured HBK

Središnje misno slavlje „Tjedna solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BIH“

Tiskovni ured HBK