Susret trajne formacije djelatnika katoličkih škola

U organizaciji Nacionalnog ureda HBK za katoličke škole, Agencije za odgoj i obrazovanje i Hrvatskoga katoličkog sveučilišta održano je 8. studenoga 2019. na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu trajna formacija stručnih službi katoličkih škola u Republici Hrvatskoj.

Na seminaru su se okupili ravnatelji, duhovnici, vjeroučitelji, i stručni suradnici osnovnih i srednjih katoličkih škola s ciljem međusobnog povezivanja, zatim razmijene iskustava i izrada smjernica za daljnji rad na području odgoja i obrazovanja djece i mladih.

Seminar je započeo molitvom u Dvorani bl. Alojzija Stepinca. Potom je prisutne pozdravio Ivica Žuljević, predstojnik Nacionalnog ureda za katoličke škole istaknuvši važnost međusobnih susreta, te duhovnog i intelektualnog rasta onih kojima je povjerena vodeća uloga u katoličkim školama, jer u središtu naših škola je čovjek koji je stvoren po Božjem naumu i on je njegov najveći projekt. Stoga je potrebno prepoznati važnost našega služenja u školama za kvalitetno ostvarivanje Božjeg projekta u djeci i mladima koji su nam povjereni. Zahvalio im je na dolasku i potaknuo ih da i nadalje s ljubavlju i nesebičnošću sebe ulažu u odgoj i obrazovanje mladih, iako počesto za to nisu pravedno nagrađeni. Zaželio je svima uspješan rad. Okupljenima su se zatim pozdravnim riječima obratili mr. sc. Gordana Barudžija, viša savjetnica u AZOO za vjeronauk i katoličke škole i prof. dr. sc. Gordan  Črpić, prorektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta.

Prvo predavanje održao je dr. sc. Ante Vučković, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu na temu„Isus iscjelitelj odnosa.“ Na primjeru četiri evanđeoska ulomka u kojima se Isus susreće s osobama prikazao je na koji način međusobni odnosi u obitelji utječu na bolest i ozdravljenje. Naglasio je da su ljudi satkani od odnosa te da je čovjek biće odnosa od svoga rođenja pa sve do smrti. Podsjetio je kako je Isus iscjeljivao bolesne u tijelu, duši, duhu i odnosima te da njegov pristup nije bio optuživanje i osuđivanje čovjeka nego liječenje ranjenih odnosa, nepovjerenja, duhovnih bolesti. Isus je imao razumijevanja i suosjećanja za čovjeka u potrebi te je stoga slušao, ohrabrivao, ulazio u ljudske odnose i oslobađao ih pritisaka mnoštva, buke i zloga duha. Predavač je potaknuo prisutne da njeguju zdrave odnose i da svakome pristupaju s poniznošću i razumijevanjem ne osuđujući ih unaprijed nego evanđeoskim primjerima pomognu izliječiti ljudske ranjenosti.

Drugo predavanje imala je dr. sc. Jasminka Buljan Culej, koordinatorica Povjerenstva za izradu nastavnog plana i programa u katoličkim školama. Ona je ravnatelje i stručne suradnike upoznala s probnom provedbom dopuna kurikulaza potrebe katoličkih škola te naglasila kako će se od idućeg polugodišta započeti s probnom primjenom u svima katoličkim školama. Spomenutim projektom žele se postići sljedeći ciljevi: izgradnja katoličkog identiteta, cjelovita izgradnja učenika u svjetlu Evanđelja, unaprjeđenje standarda i veća prepoznatljivost katoličkih škola u društvu, više međusobne suradnje među djelatnicima, bolje upoznavanje i povezivanje djelatnika katoličkih škola.

 

Treće predavanje na temu „Izazovi obiteljskih problema za rad s djecom u školi“ održala je dr. sc. Lana Batinić, asistentica na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu. U predavanju je naglasila rizične obiteljske skupine koje utječu na razvoj djece te koje su najčešće karakteristike i posljedice za djecu u takvim obiteljima. Roditelji su prvi agensi socijalizacije. Oni su prvi model i primjer po kojemu djeca usvajaju određeno ponašanje i vještine te stavove i vrijednosti. Zato je važna konstantna edukacija roditelja. Naglasila je kako učitelji u školama trebaju prepoznati takve situacije kod djece i roditelja te im pomoći kako bi se djeca u školi osjećala zaštićeno i prihvaćeno.

Druženje i razmjena iskustava sudionika seminara potom je nastavljeno na radionicama i plenumu organiziranima u predavaonicama Hrvatskoga katoličkog sveučilišta te su doneseni brojni zaključci o nužnosti suradnje i povezivanja svih djelatnika kako bi svaki učenik bez obzira na moguće obiteljske probleme mogao osjetiti da je on u središtu odgojno-obrazovnog procesa u katoličkim školama.

Seminar je završio zajedničkom molitvom u sveučilišnoj kapeli.

print

Povezane objave

Priopćenje sa 63. zasjedanja Sabora HBK

Tiskovni ured HBK

Predsjednik HBK čestitao Židovima blagdan Pesaha

Tiskovni ured HBK

Pozdravni govor predsjednika HBK nadbiskupa Puljića kardinalu Parolinu

Tiskovni ured HBK