Bolest može prerasti u izvrsno sredstvo spasenja i posvećenja

Draga braćo i sestre!
Jedan dan u godini kojim obilježavamo Svjetski dan bolesnika neće ublažiti i umanjiti boli i patnje bolesnika i patnika, ali će odaslati poruku da društvena zajednica ne zaboravlja one kojima je trenutačno ili trajno potrebna skrb i ljubav drugih osoba.

Smisao je ovog dana i u tome da si mladi i zdravi posvijeste da bolest nije rezervirana samo za neke, nego je sastavni dio otajstva ljudskog života s kojim će se, na ovaj ili onaj način, svaka osoba susresti.

Bolest, patnja, slabost, starost, prolaznost… jesu različita imena i oblici onoga što jednim imenom zovemo križ. Preko križa spoznajemo svoje stvarno stanje, upoznajemo sami sebe, vidimo svoje domete i svoja ograničenja.

I budući da naša bolest nikada nije samo naša, ona neminovno uključuje prvenstveno naše najbliže, ali nadasve i različito bolničko osoblje koje će uložiti svoj trud i znanje kako bi nam, ako je to u njihovoj moći, povratilo prijašnje zdravlje.

Ako bolest promatramo kršćanskim i vjerničkim okom ona može prerasti u izvrsno sredstvo spasenja i posvećenja. Strpljiv i zahvalan bolesnik svojim ponašanjem posvećuje sebe i njegova bolesnička postelja postaje najglasnija propovjedaonica evanđelja. Ako izostane toliko poželjno strpljenje i bolesnik u svojoj bolesti postane previše zahtjevan, on na neki način prisiljava one oko sebe da budu strpljivi s njim i ne uzvrate mu istom mjerom, te im tako, na pomalo prisilan način, omogućuje da se oni posvete.

Kako god se uzelo, bolest objedinjuje križ patnje i plodove spasenja i poziva nas da se okrenemo k Isusu Kristu koji je prolazio Zemljom »propovijedajući evanđelje o Kraljevstvu i liječeći svaku bolest i svaku nemoć u narodu« (Mt 4,23) kako bi nam podario sućutno i milosrdno srce koje će se uvijek pitati kako mogu drugome biti više bližnji.

Neka Svjetski dan bolesnika bude i zahvala bolničkom osoblju koje je sav svoj život stavilo u službu drugoga i svojim trudom i radom vraća radost u srce i osmijeh na ljudska lica.

print

Povezane objave

Sjednica Vijeća HBK za laike

Tiskovni ured HBK

Skupština Međunarodnog saveza ministranata

Tiskovni ured HBK

Pripremni sadržaji za sinodalni hod na hrvatskom jeziku

Tiskovni ured HBK