Pandemija COVID-19 kao milosno vrijeme za obiteljski pastoral

Sjednica Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj održana je u srijedu, 7. listopada 2020.,  a u četvrtak, 8. listopada, održan je i sastanak nad/biskupijskih povjerenika za obiteljski pastoral. Tim je susretima u prostorima HBK u Zagrebu predsjedao mons. Mate Uzinić, dubrovački biskup i predsjednik spomenutog Vijeća. Uobičajeno je da se članovi Vijeća i povjerenici susreću zajedno, ali su se zbog epidemioloških mjera ovaj put susreli zasebno.

Vijećnici i povjerenici izviješteni su o izvršenju zaključakâ prethodnih sjednica, kao i o aktualnostima u Crkvi i društvu koje se tiču života, braka i obitelji, s posebnim naglaskom na inicijative i smjernice pape Franje te vatikanskog Dikasterija za laike, obitelj i život. U kontekstu važnosti za pastoral braka i obitelji ukratko su predstavljeni i najnoviji crkveni dokumenti: Samaritanus bonus Kongregacije za nauk vjere i enciklika Fratelli tutti pape Franje.

Osvrnuli su se i na aktualnu situaciju vezanu za udomljavanje i posvajanje djece, kao i udomljavanje starijih osoba. Polazeći od primjera Isusa Krista i učiteljstva Crkve te međunarodnih konvencija vijećnici i povjerenici izrazili su žaljenje što dobrobit djeteta i starijih osoba nije apsolutni prioritet sviju koji su uključeni u te procese, a osobito onih koji donose sudbonosne odluke o njihovoj budućnosti. Stoga smatraju da bi te odluke trebale biti isključivo u najboljem interesu djece i starijih osoba, a nipošto da budu uvjetovane nekim drugim interesima ili ideologijama. Zaključeno je kako bi u Crkvi i u društvu trebalo poticati kulturu udomljavanja djece i starijih osoba, a osobito među cjelovitim vjerničkim obiteljima, jer bi to bio istinski pokazatelj autentične kršćanske solidarnosti i ljubavi. Pozdravili su već postojeće primjere dobrih praksi kao i projekte usmjerene osnaživanju i potpori udomitelja i njihovih obitelji. Upozorili su kako treba dobro paziti da se institut udomljavanja ni na koji način ne bi zloupotrebljavao.

Glavni razlog sazivanja obaju susreta bio je razmotriti i raspraviti izazove i mogućnosti pastorala braka i obitelji u kontekstu pandemije COVID-19. Zaključeno je kako se to vrijeme može shvatiti i kao milosno vrijeme jer se ponovno otkrila uloga obitelji kao „kućne Crkve“. Ali uočeno je i da su se obitelji susrele s brojnim izazovima uvjetovanim, primjerice, manjkom komunikacije s Bogom i jednih s drugima. To je onda dovodilo do različitih problema uključujući i povećanu pojavnost nasilja u obitelji. Kao odgovor na to crkvena bračna i obiteljska savjetovališta u Hrvatskoj ponudila su pomoć obiteljima kako bi se ti izazovi i problemi nadvladali. Istaknuto je kako je čitava situacija potaknula pastoralnu kreativnost koja se očitavala na različite načine, često i uz pomoć suvremene tehnologije i medija, koji iako ne mogu nadomjestiti osobni susret, mogu poslužiti kao privremena pomoć i potpora. Razmotreni su i mogući sadržaji koji bi se mogli ponuditi obiteljima u praćenju i življenju liturgijske godine, a osobito u intenzivnijim razdobljima poput došašća i korizme.

S obzirom na epidemiološka ograničenja promišljalo se i o aktualnom ciklusu obiteljskog pastorala posvećenom starijim osobama, međugeneracijskoj solidarnosti te poslanju djedova i baka. Uviđajući brojne pozitivne plodove inicijative Vijeća „Zagrlimo starije pjesmom“, zaključeno je kako tu inicijativu treba nastaviti promicati i širiti. Predstavljen je i nacrt katehetskog materijala „Osmišljena starost“ te je zaključeno kako će biti nadahnjujući i vrlo korisno sredstvo za razvoj pastorala starijih osoba kao integralnog dijela obiteljskog pastoral. Taj će se učinak, zasigurno, još dodatno pojačati emitiranjem istoimenih radioemisija na Hrvatskom katoličkom radiju i Radio Mariji. Na taj način bit će zahvaćena šira vjernička populacija, do koje ne bi bilo moguće doprijeti samo organizacijom susreta za i sa starijim osobama, koji su k tome još i upitni zbog neizvjesne epidemiološke situacije.

Naposljetku, dogovorene su zajedničke aktivnosti u pastoralnoj godini 2020./2021. uzimajući u obzir i alternativne mogućnosti poput online sjednica i webinara uz Dan života 2021. Usuglašeno je i da u 2021. nastavi s velikom molitvenom devetnicom „Hrvatska moli za život“.

print

Povezane objave

Kardinal Hollerich pozvao svijet politike da pokaže više solidarnosti

Tiskovni ured HBK

Poruka biskupa Petanjka za Svjetski dan bolesnika

Tiskovni ured HBK

Kardinal Parolin pohodio mons. Jozića

Tiskovni ured HBK