Priopće s izvanrednog zasjedanja HBK-a

Izvanredno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije pod predsjedanjem predsjednika HBK-a splitsko-makarskog nadbiskupa i apostolskog upravitelja Porečke i pulske biskupije Dražena Kutleše održano je u utorak, 24. siječnja 2023. godine u sjedištu HBK-a u Zagrebu.

Nakon uvodne molitve i pozdrava predsjednika HBK-a biskupima je predstavljen Radni dokument za kontinentalnu etapu sinodalnog hoda na koji je papa Franjo poveo Crkvu prije dvije godine. Radni dokument sažima izvještaje – sažetke 112 biskupskih konferencija iz cijeloga svijeta, te 15 istočnih katoličkih crkava, 17 rimskih tijela – dikasterija, većega broja zajednica posvećenoga života, kao i laičkih pokreta. Taj će dokument poslužiti kao „referentni okvir“ za sljedeću etapu Sinode o sinodalnosti koja predviđa okupljanja i zajednička promišljanja na svakom pojedinom kontinentu. Za europski kontinent sinodalno zborovanje održat će se u Pragu od 5. do 12. veljače 2023. s oko 200 sudionika, a putem interneta još nekoliko stotina. Četveročlano izaslanstvo HBK-a u Pragu predvodit će zadarski nadbiskup u miru Želimir Puljić.

Biskupi su posebnu pozornost posvetili temi dušobrižništva hrvatskih branitelja. Uzimajući u obzir i vrednujući sve što je do sada učinjeno na tom području crkvenoga djelovanja, biskupi su zajednički promišljali kako unaprijediti i intenzivirati taj vid pastorala. Ujedno je istaknuta velika zahvalnost hrvatskim braniteljima za sve žrtve što su ih nesebično podnijeli za slobodu koju uživamo, a čije posljedice mnogi od njih i danas osjećaju te smo im kao društvo u cjelini dužni iskazati solidarnost pružajući im podršku i pomoć.

Na zasjedanju su donesene i odluke o pojedinim mandatima u raznim tijelima HBK-a. Za novog predsjednika Vijeća za kler izabran je zadarski nadbiskup Milan Zgrablić, a za predsjednika Vijeća za sjemeništa i duhovna zvanja pomoćni biskup đakovačko-osječki Ivan Ćurić. Za predsjednika Odbora HBK-a za bračna i obiteljska savjetovališta izabran je nadbiskup Mate Uzinić. Ponovno je za predsjednika Pravne komisije izabran nadbiskup Dražen Kutleša, a produžen je mandat predsjedniku Vijeća za ekonomska pitanja vojnom ordinariju Juri Bogdanu kao i članovima toga Vijeća. Novi petogodišnji mandat povjeren je i predstojniku Nacionalnog ureda HBK-a za katoličke škole vlč. Ivici Žuljeviću i glavnom uredniku Hrvatske katoličke mreže dr. Siniši Kovačiću.

Za predstavnika HBK-a na XVI. općoj redovnoj skupštini Biskupske sinode o temi sinodalnosti, koja će se od 4. do 29. listopada 2023. održati u Rimu, izabran je pomoćni biskup đakovačko-osječki Ivan Ćurić.

Na zasjedanju je odlučeno da se 12. susret hrvatske katoličke mladeži u Gospiću održi 4. svibnja 2024.

print

Povezane objave

Deklaracija sa Šestog hrvatskog socijalnog tjedna

Tiskovni ured HBK

Odgođen Susret hrvatske katoličke mladeži

Tiskovni ured HBK

Mons. Zgrablić preuzeo službu zadarskog nadbiskupa

Tiskovni ured HBK