Sjednica Vijeća HBK za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života

Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života održalo je svoju redovnu sjednicu pod predsjedanjem predsjednika Vijeća gospićko-senjskog biskupa Zdenka Križića u ponedjeljak, 13. ožujka 2023., u sjedištu HBK u Zagrebu. Na sjednici su uz predsjednika Hrvatske redovničke konferencije fr. Slavka Sliškovića i potpredsjednicu Konferencije s. Gordanu Igrec bili nazočni članovi Vijeća don Mladen Delić, fra Tomislav Glavnik, p. Blaženko Nikolić i fra Zvonimir Brusač.

Sudionici su se najprije osvrnuli na obilježavanje ovogodišnjega Dana posvećenog života na nacionalnoj i dijecezanskoj razini, posebno na Tiskovnu konferenciju koja je prigodom tog Dana održana u sjedištu HBK. Važno je da obilježavanje Dana, uz liturgijsko slavlje, bude prigoda za trajnu formaciju i za susret posvećenih osoba s područja (nad)biskupije. Treba, naglašeno je, da same posvećene osobe smatraju važnim obilježavanje tog Dana i da se s dostojnom pozornošću na nj pripremaju. Predloženo je da se razmisli i o obilježavanju Dana posvećenog života na razini župe i na razini dekanata, radi povezivanja posvećenih osoba na mjesnoj razini i radi približavanja posvećenog života vjernicima. Čini se da će se posvećene osobe ubuduće, u novim okolnostima njihove realnosti, morati još više povezivati kako bi njihova prisutnost u Crkvi bila vidljiva i postojana.

U nastavku sjednice izneseni su prijedlozi za teme na ovogodišnjem i sljedećim susretima članova HBK s višim redovničkim poglavarima i poglavaricama. Ti će se susreti ove godine održati 2. lipnja.

Za uvodno izlaganje na jesenskom susretu Vijeća s povjerenicima za posvećeni život u nad/biskupijama koji će se održati 6. studenog 2023. izabrana je tema „Pozitivna iskustva u radu nad/biskupijskih povjerenika za posvećeni život“. Predloženo je da se razmisli o uvođenju mjesečnih susreta redovnika, redovnica i drugih posvećenih osoba u nad/biskupijama; takvi bi susreti mogli pridonijeti njihovoj trajnoj formaciji i boljem međusobnom poznavanju, ali i snažnijem usmjeravanju pozornosti na njihov život i djelovanje u mjesnoj Crkvi.

print

Povezane objave

Biskupsko ređenje križevačkog biskupa Milana Stipića

Tiskovni ured HBK

Sjednica Upravnog vijeća Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve

Tiskovni ured HBK

Govor nadbiskupa Puljića na početku 58. zasjedanja HBK

Tiskovni ured HBK