Biskup Bogdan predslavio misu za žrtve koronavirusa u Europi

Vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj Jure Bogdan predslavio je euharistiju s nakanom za žrtve koronavirusa u Europi, u srijedu, 24. veljače 2021., kada je prema utvrđenom rasporedu Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) na redu Hrvatska biskupska konferencija.

Mons. Bogdan misu je predslavio u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu. S vojnim ordinarijem suslavili su vrhbosanski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH Tomo Vukšić, mostarsko-duvanjski biskup i trebinjsko-mrkanski i hvarski apostolski upravitelj Petar Palić, generalni tajnik HBK vlč. Krunoslav Novak te ostali svećenici djelatni pri HBK. U slavlju su sudjelovali i vjernici djelatni u ustanovama HBK.

„Na poziv Predsjednika Vijeća biskupskih konferencija Europe, kardinala Angela Bagnasca, umirovljenog nadbiskupa Genove, da se ove godine u korizmi, počevši od Pepelnice, svaki dan u jednoj od biskupskih konferencija Europskog kontinenta moli, za žrtve pandemije covida-19, biskupi HBK sa svojim vjernicima, rado prihvaćaju ovu molitvenu inicijativu, uključuju se u molitvu Crkve na Europskome kontinentu za ovu nakanu. U ovoj misnoj žrtvi spominjemo se također i obitelji koje su u tuzi zbog gubitka najmilijih i svih onih koji su i u ovome času pogođeni tom bolešću i zabrinuti su za svoj život. Molimo također za sve one koji brinu o bolesnicima“, rekao je mons. Bogdan uvodeći u slavlje.

Podsjetivši na broj preminulih od posljedica covida-19, vojni ordinarij je na početku homilije upozorio da su vidljive i druge posljedice pandemije „od narušena zdravlja, nesigurnosti i strahova, prisilno prekinutih životnih navika, međusobnoga udaljavanja, gotovo do otuđenja, i povlačenja u sebe pred neizvjesnostima. Kao da se svijet uhvatio u stupicu iz koje ne zna kako izići“, ustvrdio je.

„Međutim, krize nisu pogodno vrijeme samo za jadikovke, sažaljevanje, malodušnost ili očajavanje, nego kudikamo više prigoda za preispitivanje, propitivanje, prosuđivanje i vrjednovanje. Potrebno je pronaći siguran oslonac, čvrsto uporište, ono što je stalno i nije podložno trenutnomu“, istaknuo je, dodavši da je vrijeme korizme milosni dar za ponovno vrjednovanje.

Osvrnuvši se na Božju riječ u čijem svjetlu treba „bistriti poglede i čistiti dušu i srce“ te misna čitanja dana kazao je da „riječ Gospodnja upućena Joni proroku i danas snažno odjekuje i ne gubi na snazi“. „Poslušati poziv na obraćenje jedini je spas svim gradovima i mjestima“, naglasio je otac biskup, usporedivši veliku Ninivu i razorenje koje joj je prijetilo s današnjim svijetom.

„Razorenje prijeti gdje god je narušen sklad između stvorenja i Stvoritelja, kao i između stvorenja i prirode. Potreban je zaokret, povratak izvoru. Potrebno je istinsko obraćenje, ali ne samo pojedinačno nego kolektivno, kao u Ninivi, post i pokora od najvećega do najmanjega.“

Mons. Bogdan nadalje je rekao da se u svakom vremenu nudi znak, istaknuvši da je Isus Krist, iako osporavan, trajni i postojani znak neizmjerne ljubavi prema svakome čovjeku, naklonosti i milosrđa. „Ni mi ne smijemo tražiti druge znakove, da ne bismo postali naraštaj opak.“

„Dok se brinemo kako sačuvati zdravlje i posao, potrebno je također zadržati vedrinu duha, učvrstiti vjeru i pouzdanje u Božju providnost i zaštitu“, istaknuo je.

„O, kada bi svi čeznuli za Božjom blizinom i shvatili vlastitu malenost, krhkost pred svim što nas nadilazi i u Bogu tražili spas – kada bi cijeli svijet bio zahvaćen obraćenjem. Obraćenjem Bogu koji je bogat milosrđem i pere od svake krivice, čisti od svakoga grijeha“, zavapio je na kraju homilije vojni ordinarij, zaključivši da je naš Bog „pun sućuti, obnavlja i stvara čisto srce, duh postojan i ne prezire srce raskajano, ponizno. Takav je naš Bog, čija smo ikona, slika i odsjaj, otisak.“

print

Povezane objave

Pandemija COVID-19 kao milosno vrijeme za obiteljski pastoral

Tiskovni ured HBK

mons. Ivan Štironja zaređen za kotorskog biskupa

Tiskovni ured HBK

Predsjednik HBK nadbiskup Puljić čestitao Židovima Pesah

Tiskovni ured HBK