Biskupi se susreli s kardinalom Parolinom i izabrali novog generalnog tajnika HBK

Članovi Hrvatske biskupske konferencije održali su izvanredno zasjedanje pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića 15. rujna 2020., u Duhovnom centru Oaza sv. Marije Krucifikse – Službenice Milosrđa u Splitu.

Pozdravljajući nazočne na početku zasjedanja nadbiskup Puljić posebno je pozdravio i uputio čestitke biskupima koji su u međuvremenu dobili nova imenovanja: mons. Dražen Kutleša za nadbiskupa koadjutora Splitsko makarske nadbsikupije i apostoslkog upravitelja Porečke i pulske biskupije, mons. Petar Palić za mostarsko duvanjskog biskupa i apostolskog upravitelja Trebinjsko mrkanske i Hvarske biskupije te mons. Milan Stipić za križevačkog biskupa.

U radnom dijelu zasjedanja najprije se pristupilo izboru novog generalnog tajnika HBK budući da je dosadašnji generalni tajnik mons. Petar Palić imenovan za mostarsko duvanjskog biskupa i apostolskog upravitelja Trebinjsko mrkanske i Hvarske biskupije. Za novog generalnog tajnika  HBK izabran je svećenik Varaždinske biskupije docent na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i zamjenik pročelnika odjela za komunikologiju istoga sveučilišta dr. Krunoslav Novak.

Na zasjedanju je prihvaćen prijedlog splitsko makarskog nadbiskupa Marina Barišića te je dano odobrenje Hrvatske biskupske konferencije da se za novu crkvu u Prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu može zatražiti titula „Basilica minor“.

Biskupi su se susreli i s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom koji će zarediti mons. Antu Jozića, imenovanog nuncija u Bjelorusiji.

print

Povezane objave

Humanitarni program Za 1000 radosti – Probudi dobro u svijetu Hrvatskoga Caritasa

Tiskovni ured HBK

“Gospodine, blagoslovi svijet, daj zdravlje tijelima i utjehu srcima!”

Tiskovni ured HBK

Kardinal Parolin pohodio mons. Jozića

Tiskovni ured HBK