Biskupi se susreli s kardinalom Parolinom i izabrali novog generalnog tajnika HBK

Članovi Hrvatske biskupske konferencije održali su izvanredno zasjedanje pod predsjedanjem predsjednika HBK zadarskog nadbiskupa mons. Želimira Puljića 15. rujna 2020., u Duhovnom centru Oaza sv. Marije Krucifikse – Službenice Milosrđa u Splitu.

Pozdravljajući nazočne na početku zasjedanja nadbiskup Puljić posebno je pozdravio i uputio čestitke biskupima koji su u međuvremenu dobili nova imenovanja: mons. Dražen Kutleša za nadbiskupa koadjutora Splitsko makarske nadbsikupije i apostoslkog upravitelja Porečke i pulske biskupije, mons. Petar Palić za mostarsko duvanjskog biskupa i apostolskog upravitelja Trebinjsko mrkanske i Hvarske biskupije te mons. Milan Stipić za križevačkog biskupa.

U radnom dijelu zasjedanja najprije se pristupilo izboru novog generalnog tajnika HBK budući da je dosadašnji generalni tajnik mons. Petar Palić imenovan za mostarsko duvanjskog biskupa i apostolskog upravitelja Trebinjsko mrkanske i Hvarske biskupije. Za novog generalnog tajnika  HBK izabran je svećenik Varaždinske biskupije docent na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i zamjenik pročelnika odjela za komunikologiju istoga sveučilišta dr. Krunoslav Novak.

Na zasjedanju je prihvaćen prijedlog splitsko makarskog nadbiskupa Marina Barišića te je dano odobrenje Hrvatske biskupske konferencije da se za novu crkvu u Prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu može zatražiti titula „Basilica minor“.

Biskupi su se susreli i s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom koji će zarediti mons. Antu Jozića, imenovanog nuncija u Bjelorusiji.

print

Povezane objave

Kardinal Puljić: Nitko nema pravo zanemariti žrtve za koje danas molimo

Tiskovni ured HBK

Predstavljene aktivnosti Hrvatskoga Caritasa

Tiskovni ured HBK

Sjednica Vijeća HBK za nauk vjere

Tiskovni ured HBK