Čestitka biskupa Uzinića za Međunarodni dan starijih osoba

Predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj dubrovački biskup Mate Uzinić uputio je čestitku za Međunarodni dan starijih osoba 1. listopada 2019.:

Drage starije osobe, dragi djedovi i bake!

U povodu Međunarodnoga dana starijih osoba, koji se svake godine obilježava 1. listopada, riječima ove prigodne čestitke želim doći do svakoga od vas. Čestitku vam upućujem uime biskupijskih i nadbiskupijskih povjerenika za pastoral braka i obitelji te Vijeća HBK za život i obitelj, koje treći ciklus obiteljskog pastorala (2019. – 2021.) posvećuje vama, starijim osobama, međugeneracijskoj solidarnosti te poslanju baka i djedova. Tim ciklusom želimo vam izraziti zahvalnost i odati priznanje za sve ono što ste činili i što činite u svojim obiteljima i zajednicama, ali i skrenuti pozornost na probleme i teškoće s kojima se susrećete.

Sveti Ivan Pavao II. je u svojem Pismu starijim osobama 1991. godine, koju je Organizacija ujedinjenih naroda posvetila starijim osobama, napisao: »Starost je konačno razdoblje ljudske zrelosti. Ona je izraz Božjega blagoslova.« Međunarodni dan starijih osoba obilježava se na blagdan sv. Terezije od Djeteta Isusa, naučiteljice Crkve i utemeljiteljice Malog puta, koji karakterizira spremnost srca da sve što čini, čini iz ljubavi prema Bogu i ljudima. Idući tim putom i vodeći se geslom »Samo ljubav vrijedi!«, ona je rano postigla ljudsku zrelost, preminuvši na glasu svetosti u 25. godini. Tu zrelost, kao najmlađe dijete svojih svetih roditelja, duguje svetom životu majke Zelije i oca Ljudevita. Ona se prihvaćanjem svakidašnjice obilježene trpljenjem, življenjem običnih kreposti i osobito poziva ljubavi, uzdigla do nebeskih visina. Njezin put bio je izvanredan.

Ljudsku zrelost koju je ona postigla mlada, većina nas postiže u starijoj dobi. To se dogodi osobito kada stariju dob, usprkos svim poteškoćama koje ona sa sobom nosi, shvatimo kao Božji blagoslov, isto onako kako je ona shvatila svoju bolest i nemoć. Kada se čovjek u jeseni svojega života osvrne unazad, ako želi biti iskren prema sebi i drugima, ne preostaje mu ništa drugo nego potvrditi riječi sv. Terezije od Djeteta Isusa da samo ljubav vrijedi, odnosno da istinski vrijedi samo ono što je s ljubavlju učinjeno. Djela učinjena s ljubavlju ostavljaju neizbrisiv trag koji povezuje prošlost, sadašnjost i budućnost, sežući sve do vječnosti onkraj ovozemaljskoga života.

Želeći zajedno s vama slaviti život, koji je čudo i dar ne samo kada smo mladi i u naponu snage već i u trenucima kada odmaknemo na svojemu životnomu putu, čestitkama uz vaš dan pridružujem i svoje iskrene želje. Neka vaš život nastavi biti davanje i primanje i u ovom razdoblju. Prihvaćajući prolaznost života, tražite oproštenje i opraštajte kako biste, po daru jednostavnosti rasterećeni od svega suvišnoga te zahvaljujući i blagoslivljajući, mogli nastaviti oplemenjivati svijet ljepotom i dobrotom te tako svojim životom poslužiti ljubavi. U razgovoru s Bogom u molitvi, nastojte sve bolje razumijevati Božje očinstvo, ali i otkrivati majčinsku dimenziju njegove ljubavi. Hodeći tim putom, dajte životu najbolje od sebe, ostavite za sobom tragove ljubavi, i budite izvorom blagoslova za djecu i unuke, ako su vam darovani, ali i za sve ostale ljude s kojima se susrećete i živite.

Drage starije osobe, dragi djedovi i bake!

Želeći biti uz vas i za vas ne samo na Međunarodni dan starijih osoba nego i tijekom godine koju smo posvetili posebno vama, pripremili smo vam i prigodan dar. Tijekom idućih jedanaest mjeseci moći ćete svakoga prvoga u mjesecu na mrežnim stranicama Hrvatske katoličke mreže pročitati prigodnu razradu ovih želja u obliku kateheza, poslušati te kateheze na valovima Hrvatskoga katoličkog radija i Radio Marije te pogledati ih na Laudato televiziji.

Pridružujem se na kraju i želji pape Franje da mlade i starije osobe jedne drugima pruže ruke u radosni zagrljaj koji se suprotstavlja kulturi odbacivanja (usp. Amoris laetitia, 191), promičući dobnu ravnopravnost i zajedništvo svih dobnih skupina. To je cilj kojemu svi trebamo težiti, putovanje na koje se trebamo odvažiti. U Crkvi i u društvu općenito, pozvani smo izgrađivati kulturu u kojoj će se starije osobe među nama osjetiti jednakovrijedne, cijenjene i uvažene u svojem neotuđivom dostojanstvu, kako bi mlade osobe mogle u njima i njihovom životu prepoznati pravu ljepotu starosti (usp. Christus vivit, 183). Tome cilju želimo i mi dati doprinos pripremajući se za IV. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u Ludbregu 2021. godine, kojim ćemo zaključiti treći ciklus obiteljskog pastorala posvećenog starijim osobama.

Na sve vas zazivam Božji blagoslov i sve nas povjeravam zagovoru svete Male Terezije i njezinih svetih roditelja Zelije i Ljudevita.

 

U Zagrebu, 30. rujna 2019., na blagdan svetog Jeronima,

velikog i plodnog sveca iz naših krajeva,

koji je doživio duboku starost

Mate Uzinić,

dubrovački biskup

predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj

 

Video zapis ove čestitke biskupa Uzinića možete vidjeti ovdje na kanalu Hrvatske katoličke mreže Hrvatske biskupske konferencije.

print

Povezane objave

Održana sjednica Vijeća HBK za nauk vjere

Tiskovni ured HBK

Održana sjednica Vijeća HBK za život i obitelj s povjerenicima

Tiskovni ured HBK

Informacije i upute Hrvatskog Caritasa u vezi potresa u Glini, Sisku i Petrinji

Tiskovni ured HBK