Čestitka nadbiskupa Uzinića starijim osobama

Drage starije osobe, dragi djedovi i bake, nakon što smo 25. srpnja ove godine obilježili prvi Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba želim vam, u ime Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj i svoje ime, i danas, na Međunarodni dan starijih osoba, iskazati svoju blizinu i uputiti svoju čestitku.

Svjestan sam da vas muče brojne teškoće i problemi svojstveni staračkoj dobi, kao i da su mnoge poteškoće s kojima se susrećete posljedica vremena u kojemu živimo, ali vam danas želim prenijeti i poruku da u svemu tome ipak niste sami. U našem društvu i Crkvi, kao i u vašim obiteljima, ima onih kojima je stalo do vas, onih koji su spremni djelotvornom ljubavlju biti s vama i konkretno se zauzeti za vas i vašu dobrobit. Sjetimo se samo koliko je truda i ljubavi u ovom vremenu pandemije uloženo da bi se sačuvalo svaki ljudski život. To je nešto što je vrijedno istaknuti i što trebamo cijeniti, ali tome svojim odgovornim ponašanjem trebamo dati i svoj doprinos. Želio bih da među onima koji vam u vašoj staračkoj dobi žele prići s ljubavlju, iako na drugačiji način, prepoznate i Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj. Vođeni sviješću da su vaši problemi također problemi Crkve, ali i da ste vi i vaša staračka dob također dar Crkvi, prije nekoliko smo godina započeli ciklus obiteljskog pastorala posvećen starijim osobama, međugeneracijskoj solidarnosti te poslanju djedova i baka. Planiramo ga zaključiti iduće godine Nacionalnim susretom hrvatskih katoličkih obitelji. Neće to biti kraj našeg zauzetog pastoralnog zanimanja za vas i vaše potrebe, nego novi početak jer sve ono što smo činili ostaje pastoralna ponuda i za iduće pastoralne cikluse, a ujedno i prilika da se na različitim razinama u Crkvi, a osobito onoj župskoj, nastavimo brinuti za vas u ljubavi koja je pokretač svega.

Uz iskrene čestitke za Međunarodni dan starijih osoba i želju da ga provedete u dobrom društvu i dobrom zdravlju, na sve vas zazivam Božji blagoslov i zagovor Blažene Djevice Marije u čiji mjesec ulazimo i svete Male Terezije koja se danas slavi, a koja nas uči da je i ljubav zvanje i poučava kako, odgovarajući na taj poziv, ljubiti Boga i bližnjega u malim svakodnevnim stvarima.

U Rijeci, 1. listopada 2021., na spomendan svete Terezije od Djeteta Isusa,

mons. Mate Uzinić predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj

print

Povezane objave

Priopćenje sa 62. zasjedanja Sabora HBK

Tiskovni ured HBK

Poruka za Dan posvećenog života

Tiskovni ured HBK

Biskup Mate Uzinić imenovan nadbiskupom koadjutorom Riječke nadbiskupije

Tiskovni ured HBK