Đakoni posjetili sjedište Hrvatske biskupske konferencije

Polaznici Đakonske pastoralne godine 2020./2021. koju priređuje Nadbiskupijski pastoralni institut u Zagrebu posjetili su sjedište Hrvatske biskupske konferencije na Ksaveru u Zagrebu u ponedjeljak, 1. ožujka 2021.

Đakone pod vodstvom ravnatelja Nadbiskupijskog pastoralnog instituta i voditelja Đakonske pastoralne godine dr. Jakova Rađe primio je generalni tajnik HBK dr. Krunoslav Novak koji im je zaželio dobrodošlicu te ih upoznao s ustrojem i djelovanjem svih sastavnica Hrvatske biskupske konferencije. U nastavku je đakonima povijest i djelovanje  Hrvatskoga Caritasa predstavio ravnatelj te ustanove mons. Fabijan Svalina.

Glavni urednik Hrvatske katoličke mreže dr. Siniša Kovačić prikazao je sadašnjost i planove za budućnost te medijske ustanove HBK koja objedinjuje djelovanje Informativne katoličke agencije, Hrvatskog katoličkog radija i novih medija. Potom su đakoni posjetili uredništvo i studio iz kojega emitira program Hrvatski katolički radio.

U drugom dijelu dr. Novak đakonima je održao predavanje na temu „Svećenik i mediji“, a predstojnik Tiskovnog ureda HBK Zvonimir Ancić prikazao je povijest odnosa Crkve i medija te đakone upoznao s crkvenim dokumentima o medijima.

Program Đakonske pastoralne godine sastoji se od tri dijela: obrazovno-studijskog, koji se održava u šest studijskih tjedana u organizaciji Nadbiskupijskog pastoralnog instituta; pastoralno-praktičnog pastoralnog praktikuma, koji se odvija u župama; kao i odgojno-duhovnog, za koji su zaduženi Nadbiskupsko bogoslovno sjemenište i redovničke formacijske kuće.

Ove pastoralne godine program pohađa ukupno 21 đakon iz Zagrebačke nadbiskupije, Varaždinske, Sisačke i Bjelovarsko-križevačke biskupije, Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda iz Zagreba, Franjevačke provincije sv. Jeronima iz Zadra, Hrvatske kapucinske provincije sv. Leopolda Bogdana Mandića, Hrvatske dominikanske provincije Navještenja BDM, Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca i Slovenske kapucinske province.

print

Povezane objave

Vjeronauk u školi predmet je od iznimne važnosti za Crkvu

Tiskovni ured HBK

Sv. Nikola kao živi svjetionik za pomorce i ribare na moru života

Tiskovni ured HBK

Biskupi se susreli s kardinalom Parolinom i izabrali novog generalnog tajnika HBK

Tiskovni ured HBK