Godina obitelji Amoris laetitia – poticaj razvoju pastorala braka i obitelji u Hrvatskoj

Sastanak (nad)biskupijskih povjerenika za pastoral braka i obitelji te sjednica Vijeća HBK za život i obitelj održani su u utorak, 11. svibnja 2021. u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, pod predsjedanjem predsjednika Vijeća mons. Mate Uzinića, riječkoga nadbiskupa koadjutora.

Zbog poštivanja propisanih epidemioloških mjera povjerenici su se sastali u jutarnjim, a članovi Vijeća u popodnevnim satima. Oni koji su bili spriječeni osobno doći sudjelovali su online. Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj, i jedne i druge, izvijestio je o provođenju zaključaka prethodne sjednice, kao i o nekim aktualnostima. Također, podnio je izviješće o sudjelovanju na Online sastanku nacionalnih voditelja za obitelj i život europskih biskupskih konferencija održanom 5. svibnja 2021. u organizaciji Komisije za obitelj i život Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE). Naposljetku, najavio je neka predstojeća događanja za koja je izvjesno da će biti održana.

Na oba događanja nastavilo se promišljati o dovršetku aktualnog ciklusa obiteljskog pastorala i mogućnosti održavanja Četvrtog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji u proljeće 2022. godine u Ludbregu u Varaždinskoj biskupiji. Istaknuta je važnost animiranja svećenika i drugih djelatnika obiteljskog pastorala na provođenju priprema za spomenuti susret ponajprije u župama. Preporučeno je da se to, među ostalim, učini uz pomoć priređenih kateheza „Osmišljena starost“ Vijeća te snimki radioemisija u kojima su kateheze obrađivane od listopada 2020. na Hrvatskom katoličkom radiju i Radio Mariji (dostupne za preuzimanje na mrežnoj stranici Ureda HBK za život i obitelj https://obitelj.hbk.hr).

S obzirom na primijećeno preklapanje sadržaja (aktualni ciklus obiteljskog pastorala; Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba; Godina svetoga Josipa i Godina obitelji Amoris laetitia), usuglašeno je kako treba poraditi na boljem usklađivanju djelovanja na svim razinama, a osobito pojačavajući nastojanja da se izabrani sadržaji obrađuju u župama. Na tome tragu, ponovno je naglašena važnost postojanja funkcionalnih zajednica obitelji u župama bez kojih se ne može računati na sustavni razvoj pastorala braka i obitelji.

Povjerenici i vijećnici, raspravljali su i o mogućnostima obilježavanja prvog Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba u nedjelju 25. srpnja ove godine. Uz postojeće koje nudi Dikasterij za laike, obitelj i život te međunarodno Udruženje katoličkih djedova i baka (CGA), iz rasprave su proizašli i neki dodatni prijedlozi, ideje i sadržaji. Zaključeno je kako starije osobe treba aktivno uključiti u obilježavanje toga dana tako da se osjete vrednovane i uvažene.

Središnja točka bila je odvijanje Godine obitelji Amoris laetitia kako bi je se, na najbolji mogući način, iskoristilo kao poticaj razvoju pastorala braka i obitelji Crkve u Hrvatskoj. Povjerenici su se odazvali pozivu na sudjelovanje u radioemisiji „Radost ljubavi u obitelji“ na HKR-u koju je Ured HBK za život i obitelj ciljano pokrenuo u kontekstu Godine obitelji. Razmatrajući ponuđenih dvanaest prijedloga za aktualizaciju pobudnice Amoris laetitia zaključeno je kako, uz ona područja pastorala braka i obitelji koja su već donekle zastupljena, svakako treba iskoristiti prigodu i angažiranije poraditi na razvoju podzastupljenih područja poput pastorala razvedenih i ponovo vjenčanih te pastorala obitelji suočenih s pojačanim životnim izazovima poput invaliditeta ili služenja zatvorske kazne nekog od članova.

print

Povezane objave

Susret Stalnoga vijeća HBK s predsjednikom Vlade RH

Tiskovni ured HBK

Susret biskupa Švorčevića i ministra Fuchsa

Tiskovni ured HBK

Predstavljena poruka za Dan života

Tiskovni ured HBK