Godina obitelji Amoris laetitia – poticaj razvoju pastorala braka i obitelji u Hrvatskoj

Sastanak (nad)biskupijskih povjerenika za pastoral braka i obitelji te sjednica Vijeća HBK za život i obitelj održani su u utorak, 11. svibnja 2021. u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, pod predsjedanjem predsjednika Vijeća mons. Mate Uzinića, riječkoga nadbiskupa koadjutora.

Zbog poštivanja propisanih epidemioloških mjera povjerenici su se sastali u jutarnjim, a članovi Vijeća u popodnevnim satima. Oni koji su bili spriječeni osobno doći sudjelovali su online. Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj, i jedne i druge, izvijestio je o provođenju zaključaka prethodne sjednice, kao i o nekim aktualnostima. Također, podnio je izviješće o sudjelovanju na Online sastanku nacionalnih voditelja za obitelj i život europskih biskupskih konferencija održanom 5. svibnja 2021. u organizaciji Komisije za obitelj i život Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE). Naposljetku, najavio je neka predstojeća događanja za koja je izvjesno da će biti održana.

Na oba događanja nastavilo se promišljati o dovršetku aktualnog ciklusa obiteljskog pastorala i mogućnosti održavanja Četvrtog nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji u proljeće 2022. godine u Ludbregu u Varaždinskoj biskupiji. Istaknuta je važnost animiranja svećenika i drugih djelatnika obiteljskog pastorala na provođenju priprema za spomenuti susret ponajprije u župama. Preporučeno je da se to, među ostalim, učini uz pomoć priređenih kateheza „Osmišljena starost“ Vijeća te snimki radioemisija u kojima su kateheze obrađivane od listopada 2020. na Hrvatskom katoličkom radiju i Radio Mariji (dostupne za preuzimanje na mrežnoj stranici Ureda HBK za život i obitelj https://obitelj.hbk.hr).

S obzirom na primijećeno preklapanje sadržaja (aktualni ciklus obiteljskog pastorala; Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba; Godina svetoga Josipa i Godina obitelji Amoris laetitia), usuglašeno je kako treba poraditi na boljem usklađivanju djelovanja na svim razinama, a osobito pojačavajući nastojanja da se izabrani sadržaji obrađuju u župama. Na tome tragu, ponovno je naglašena važnost postojanja funkcionalnih zajednica obitelji u župama bez kojih se ne može računati na sustavni razvoj pastorala braka i obitelji.

Povjerenici i vijećnici, raspravljali su i o mogućnostima obilježavanja prvog Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba u nedjelju 25. srpnja ove godine. Uz postojeće koje nudi Dikasterij za laike, obitelj i život te međunarodno Udruženje katoličkih djedova i baka (CGA), iz rasprave su proizašli i neki dodatni prijedlozi, ideje i sadržaji. Zaključeno je kako starije osobe treba aktivno uključiti u obilježavanje toga dana tako da se osjete vrednovane i uvažene.

Središnja točka bila je odvijanje Godine obitelji Amoris laetitia kako bi je se, na najbolji mogući način, iskoristilo kao poticaj razvoju pastorala braka i obitelji Crkve u Hrvatskoj. Povjerenici su se odazvali pozivu na sudjelovanje u radioemisiji „Radost ljubavi u obitelji“ na HKR-u koju je Ured HBK za život i obitelj ciljano pokrenuo u kontekstu Godine obitelji. Razmatrajući ponuđenih dvanaest prijedloga za aktualizaciju pobudnice Amoris laetitia zaključeno je kako, uz ona područja pastorala braka i obitelji koja su već donekle zastupljena, svakako treba iskoristiti prigodu i angažiranije poraditi na razvoju podzastupljenih područja poput pastorala razvedenih i ponovo vjenčanih te pastorala obitelji suočenih s pojačanim životnim izazovima poput invaliditeta ili služenja zatvorske kazne nekog od članova.

print

Povezane objave

Nužnost povratka oduzetih matičnih knjiga Crkvi

Tiskovni ured HBK

Susret trajne formacije djelatnika katoličkih škola

Tiskovni ured HBK

Pozdrav nadbiskupa Puljića na početku 61. zasjedanja Sabora HBK

Tiskovni ured HBK