Godišnji susret hrvatskih dušobrižnika U Dublinu

Godišnji susret hrvatskih dušobrižnika iz pastoralnog područja Zapadna Europa održan je od 3. do 5. lipnja u karmelićanskom centru „Avila“ u Dublinu, u Irskoj.

Na susretu su sudjelovali voditelji hrvatskih katoličkih misija vlč. Josip Levaković iz Dublina, fra Ljubomir Šimunović iz Londona, fra Mišo Sirovina zajedno s fra Robertom Sliškovićem iz Rotterdama, fra Tomo Anđić iz Bruxellesa, don Stjepan Lončar iz Pariza i delegat vlč. Stjepan Čukman iz Nice. Na susretu je sudjelovao i nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav Markić, kao i gost vlč. Vladimir Švenda iz HKM Malmö. Svoj izostanak opravdao je vlč. David Ryan iz Luksemburga.

Susret je započeo 3. lipnja okupljanjem u centru „Avila“, a nastavljen u utorak, 4. lipnja euharistijskim slavljem koje je predvodio delegat Hrvatske inozemne pastve za Zapadnu Europu vlč. Stjepan Čukman, voditelj HKM Nica. U radnom dijelu susreta, nakon molitve i pozdrava nacionalnog ravnatelja Markića i delegata Čukmana, razmijenjena su iskustva svećenika iz pastoralne prakse te istaknuti izazovi s kojima se susreću u svakoj pojedinoj misiji.

Delegat Čukman podnio je izvješće o godišnjem susretu Vijeća za hrvatsku inozemnu pastvu, održanom 24. travnja, a fra Ljubomir Šimunović održao je predavanje o društvenim mrežama kao sredstvu nove evangelizacije u pastoralu hrvatskih iseljenika, istaknuvši kako bi govor o društvenim mrežama u našem poslanju bio promašen izvan konteksta nove evangelizacije.

Podsjetio je na misli svetoga pape Ivana Pavla II. o potrebi nove evangelizacije i novih svjedoka za naše vrijeme. Spomenuo je i misao Benedikta XVI. koji je internet usporedio s novim kontinentom koji tek treba upoznati, dok papa Franjo govori o moći interneta i društvenih mreža, koje imaju velike mogućnosti promicanja susreta, ali u sebi kriju i mnoge opasnosti. Na kraju izlaganja fra Šimunović podijelio je vlastito iskustvo u pastoralnom radu putem društvenih mreža, osobito Facebook stranice Misije.

Radni dio susreta zaključen je zajedničkim ručkom u dublinskoj župi svete Marije koja je i dom Hrvatske katoličke misije u Dublinu. Tom prigodom svećenici su se susreli i s veleposlanikom Republike Hrvatske u Irskoj Ivanom Mašinom, kao i s domaćim župnikom Fachtnom McCarthyem. Popodne i večer proveli su u razgledanju Dublina. Dogovoreno je kako će sljedeći Godišnji skup biti održan u Bruxellesu od 8. do 10. lipnja 2020.

print

Povezane objave

Dr. sc. Krunoslav Novak imenovan generalnim tajnikom HBK

Tiskovni ured HBK

Konferencija za novinare povodom Druge europske konferencije na temu “Formacija i prevencija – moć kao služenje”

Tiskovni ured HBK

Sjednica Vijeća HBK za Ustanove posvećenog života i Družbe apostolskog života

Tiskovni ured HBK