Godišnji susret hrvatskih dušobrižnika U Dublinu

Godišnji susret hrvatskih dušobrižnika iz pastoralnog područja Zapadna Europa održan je od 3. do 5. lipnja u karmelićanskom centru „Avila“ u Dublinu, u Irskoj.

Na susretu su sudjelovali voditelji hrvatskih katoličkih misija vlč. Josip Levaković iz Dublina, fra Ljubomir Šimunović iz Londona, fra Mišo Sirovina zajedno s fra Robertom Sliškovićem iz Rotterdama, fra Tomo Anđić iz Bruxellesa, don Stjepan Lončar iz Pariza i delegat vlč. Stjepan Čukman iz Nice. Na susretu je sudjelovao i nacionalni ravnatelj Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislav Markić, kao i gost vlč. Vladimir Švenda iz HKM Malmö. Svoj izostanak opravdao je vlč. David Ryan iz Luksemburga.

Susret je započeo 3. lipnja okupljanjem u centru „Avila“, a nastavljen u utorak, 4. lipnja euharistijskim slavljem koje je predvodio delegat Hrvatske inozemne pastve za Zapadnu Europu vlč. Stjepan Čukman, voditelj HKM Nica. U radnom dijelu susreta, nakon molitve i pozdrava nacionalnog ravnatelja Markića i delegata Čukmana, razmijenjena su iskustva svećenika iz pastoralne prakse te istaknuti izazovi s kojima se susreću u svakoj pojedinoj misiji.

Delegat Čukman podnio je izvješće o godišnjem susretu Vijeća za hrvatsku inozemnu pastvu, održanom 24. travnja, a fra Ljubomir Šimunović održao je predavanje o društvenim mrežama kao sredstvu nove evangelizacije u pastoralu hrvatskih iseljenika, istaknuvši kako bi govor o društvenim mrežama u našem poslanju bio promašen izvan konteksta nove evangelizacije.

Podsjetio je na misli svetoga pape Ivana Pavla II. o potrebi nove evangelizacije i novih svjedoka za naše vrijeme. Spomenuo je i misao Benedikta XVI. koji je internet usporedio s novim kontinentom koji tek treba upoznati, dok papa Franjo govori o moći interneta i društvenih mreža, koje imaju velike mogućnosti promicanja susreta, ali u sebi kriju i mnoge opasnosti. Na kraju izlaganja fra Šimunović podijelio je vlastito iskustvo u pastoralnom radu putem društvenih mreža, osobito Facebook stranice Misije.

Radni dio susreta zaključen je zajedničkim ručkom u dublinskoj župi svete Marije koja je i dom Hrvatske katoličke misije u Dublinu. Tom prigodom svećenici su se susreli i s veleposlanikom Republike Hrvatske u Irskoj Ivanom Mašinom, kao i s domaćim župnikom Fachtnom McCarthyem. Popodne i večer proveli su u razgledanju Dublina. Dogovoreno je kako će sljedeći Godišnji skup biti održan u Bruxellesu od 8. do 10. lipnja 2020.

print

Povezane objave

Sjednica Odbora HBK za odnos sa Židovima i muslimanima.

Tiskovni ured HBK

Nova pošiljka Hrvatskog Caritasa za Ukrajinu

Tiskovni ured HBK

Predsjednik HBK nadbiskup Puljić čestitao Židovima Pesah

Tiskovni ured HBK