Hrvatska mladež na Svjetskom susretu mladih u Lisabonu

Svjetski dan mladih, koji je održan od srijede 1. do nedjelje 6. kolovoza 2023., u portugalskom glavnom gradu Lisabonu, okupio je oko milijun i pol mladih hodočasnika iz cijeloga svijeta. U moru mladih vjernika koji su tih dana pod geslom »Usta Marija i pohiti u gorje« boravili u Lisabonu i okolnim mjestima našlo se i oko 1600 hodočasnika iz Hrvatske u zajedništvu s dvojicom biskupa, predsjednikom Odbora za mlade Hrvatske biskupske konferencije šibenskim biskupom Tomislavom Rogićem i dubrovačkim biskupom Rokom Glasnovićem.  

Hrvatski su hodočasnici u srijedu, 2. kolovoza, sudjelovali na katehezi koju je predvodio povjerenik za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije don Ivan Terze te na misi koju je predslavio biskup Rogić.

Don Ivan je na početku kateheze upitao mlade što nose u svojim ruksacima, pojasnivši pritom da ne misli doslovno: „Što nosite u duhovnom ruksaku koji nosite od kuće, što ste ponijeli na ovo putovanje? U biti, kamo idete, što radite?“, pitao je don Ivan, dodavši da će promišljati o proroku Iliji, kojemu je Gospodin postavio pitanje: „Ilijo, što radiš ovdje?“ Poručio je mladima da u životu postoje tri stvari. „Prva stvar je da postoje tereti koje ne uspijevamo nositi. To su stvari koje možda sami sebi stavimo u život, ali nam isto tako i naša obitelj, okolina, društvo stavljaju terete koje ne možemo nositi. Druga stvar: da postoji zlo od kojeg se ne uspijevam obraniti i treća stvar su nelogičnosti u životu koje ne uspijevamo shvatiti. A nelogičnosti su sve one stvari koje su nenormalne, koje ja ne uspijevam razumjeti, a nazivamo ih‚ ‘svi to tako rade’“, naglasio je don Ivan. Kazao je mladima da ih ti tereti često odvlače u krivo poimanje onoga što trebaju raditi. Dodao je da su Iliju snašle sve tri stvari te da je, kad se sakrio, čuo pitanje: „Ilijo, što ti ovdje radiš?“, na što je odgovorio da je umoran i da ne može više. „Ako je vaš umor duhovan, ako ste se pomalo izgubili, ako nemate odgovore na sva pitanja, ako nemate odgovore na pitanja koja vas muče, ustanite! …Uzmite i jedite jedinu hranu koja daje život – Euharistiju, do koje dolazim preko svete ispovijedi“, istaknuo je.

 Biskup Rogić na početku mise poručio je mladima da su okupljeni kako bi doživjeli vrhunac zajedništva s Bogom – „živu Riječ koja progovara i Kruh života koji nam se nudi, i u kojem svi postajemo njegova braća i sestre, Božja djeca očišćena, zamilovana, nahranjena hranom nebeskom“. Na početku homilije kazao je da vjeruje da će im događaji na Svjetskom danu mladih otvoriti oči i doživljaje srca za bogatstvo Katoličke Crkve koja okuplja sve narode, i ljude različitih boja kože, koji u zajedništvu slave euharistiju te postaju braća i sestre koja vjeruju u jednog Trojedinog Boga. Dodao je da se takva iskustva trebaju preslikati i u svakodnevnim susretima s drugima. „Među ljudima će svanuti dan i prestat će noć tek onda kad na licu svakog čovjeka koga sretnem prepoznam brata ili sestru“, naglasio je kazavši da tome vodi i naviješteno čitanje iz Knjige Izlaska, koje govori o 10 Božjih zapovijedi.

Biskup Rogić potom je ponovio koje su to zapovijedi upitavši mlade jesu li kada razmišljali da zadnje dvije u sebi imaju riječi „ne poželi“. Rekao je da su danas ljudi zasuti različitim ponudama, mislima i željama. Prisjetivši se riječi jednoga svećenika, kazao je da su želje i misli kao ptice koje lete iznad glave. „I mi ne možemo zabraniti koja će nam misao, koja će nam ptica, koja će nam želja proletjeti iznad glave. Ali mi biramo kojoj ćemo misli, kojoj ćemo želji dati da nam sagradi gnijezdo na glavi, koju ćemo želju pustiti u svoje srce da ondje počne klijati“, istaknuo je propovjednik. Zaključio je: „Daj, Bože, da i ovaj naš susret danas i ovaj svjetski susret mladih pomogne svakome od nas da prepoznamo tko je jedini Bog kojem želimo služiti i što nam je najdragocjenije u životu“.

Sutradan, u četvrtak 3. kolovoza 2023., katehezu je održao studentski kapelan Sveučilišta u Zagrebu don David Leskovar, a svečano euharistijsko slavlje predvodio je dubrovački biskup i predsjednik Vijeća HBK za laike Roko Glasnović.

Don David mladima je govorio da je za vrijeme studija živio s braćom iz različitih zemalja, uključujući i Siriju te se prisjetio teškog ratnog razdoblja kada su njegova subraća za ljeto odlazila svome domu kako bi se „među projektilima i bombama družili s mladima“, dok je on s mladima boravio u Postirama na Braču. Kazao je da je, nakon što mu je subrat iz Sirije javio da su teroristi ubili nekoliko njihovih mladih, išao prikazati misu za ubijene te je vidio da neki mladi tijekom euharistijskog slavlja koriste mobitele. „Zapitao sam se je li moguće da tri tisuće kilometara dalje netko drugi riskira život da bi išao na misu, a ovdje kod nas na Zapadu, misa zna biti dosadna. Prilika za surfanje i igranje igrica“, rekao je. Dodao je da je misa postala navika, nešto na što se ide, ali se ne razumije. „Mnogi od nas sudjeluju na misi kao publika, a svećenike promatraju kao glumce i zavisno o propovijedi, ocjenjuju kakav je bio šou“, upozorio je studentski kapelan.

Biskup Glasnović na početku mise, koju je predslavio u zajedništvu s biskupom Rogićem i 30-ak svećenika, podsjetio je mlade da Krist prikazuje žrtvu za njih, ali i da oni žele prikazati svoju žrtvu. U homiliji je potaknuo mlade da im ništa ne bude važnije od Krista te je naglasio važnost slušanja. „Mi slušamo ono što netko govori. Nekad je važno slušati i ono što ne govori“, istaknuo je dubrovački biskup. Kazao je da naviješteno Evanđelje, koje govori o Kraljevstvu nebeskom, govori o spasenju i pravdi. „Pravda je svakome dati ono što mu treba. Svima nam treba Božje ljubavi, to iskustvo, a onda i znanje da nas Bog voli“, poručio je mladima dodavši da ljubav nije samo osjećaj, nego odluka i žrtva. Govoreći o „prestanku ljubavi“ među supružnicima, postavio je pitanje je li bilo žrtve. „Pogledaj samo je li netko spreman žrtvovati se pa ćeš vidjeti voli li“, istaknuo je mons. Glasnović. Osvrćući se na spomenuti evanđeoski tekst, rekao je da bi bilo loše kada bi „promašili život“ te je potaknuo mlade da ustanu i pohite poput Marije znajući da su već spašeni. „Ne gledati sebe, nego kao Marija ustati i pohititi u gorje, u grad Judin – ići drugima, jer radost, slava, dobrota ne mogu ostati samo za mene. Ne možeš bit radostan, moraš to podijeliti, onda je to cjelina“, rekao je propovjednik. Na kraju je naglasio da je važno prepoznati Božju volju te mladima poručio da se ne boje.

Svečano euharistijsko slavlje za Hrvate na Svjetskom danu mladih u Lisabonu u petak 4. kolovoza predvodio je biskup Rogić u zajedništvu s biskupom Glasnovićem. Molitveno-meditativni susret prije mise predvodio je studentski kapelan Hrvatskog katoličkog sveučilišta vlč. Branimir Jagodić, nakon čega su mladi imali priliku postaviti pitanja prisutnim biskupima.

Na početku homilije, mons. Rogić podsjetio je mlade na naglasak koji papa Franjo stavlja na ekologiju istaknuvši pritom ekologiju duha. Kazao je da je to pitanje svega onoga što čovjek pušta u svoj život i u svoju dušu. Govorio je potom o Mariji koja je pohitila Elizabeti u gorje te je pitao mlade jesu li razmišljali što znači biti blagoslovljen. „Blagoslovljen – darovima Božjim ispunjen život, ali ne s lakoćom“, rekao je dodavši da ni Mariji ni Josipu nije bilo lako, a bili su „neizmjerno blagoslovljeni“. Podsjetivši na prethodno postavljana pitanja, biskup Rogić kazao je da Bog traži čovjekov pristanak. „On ne želi nas imati uza se na silu. Od Marije traži njezin ‘da’. Od Josipa traži njegov ‘da’. Od svog vlastitog Sina u Getsemaniju traži njegov ‘da’“, istaknuo je. Propovjednik je kazao mladima da će svi u jednom trenutku, ako već nisu, dati svoju slobodu. „Kad stupite u brak, svom bračnom drugu ste darovali svoju slobodu. Kad stupite u samostan, kad se zaredite, vi ste svoju slobodu darovali Bogu. Samo darovana sloboda je prava sloboda. Sve drugo su ropstva različitih vrsta“, naglasio je.

Na kraju homilije, biskup Rogić je rekao da ništa u životu nije slučajno. „Ništa u životu nije bez značenja, bez smisla, a svemu samo Bog daje smisao“, zaključio je.

Sutradan, 5. kolovoza 2023., mladi su u parku Tejo sudjelovali na bdijenju s papom Franjom. U prvom dijelu programa održana je scenska izvedba, a potom klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Papa Franjo se između ta dva trenutka obratio hodočasnicima. U središtu Papinog obraćanja bilo je geslo ovogodišnjeg Svjetskog dana mladih: „Usta Marija i pohiti” (Lk 1, 39). Osvrnuvši se na to kako je Marija pohitala rođakinji Elizabeti, zapitao se zašto Marija čini nešto što nije bila obavezna činiti. Marija ide jer ljubi, objasnio je Papa, a tko ljubi, „leti trči i raduje se” (iz knjige Nasljeduj Krista)

Govoreći mimo pripremljenoga govora, Papa je naglasio poslanje da donesu radost Evanđelja svima oko sebe. Radost je misionarska, kazao je. Stoga, svatko ima dužnost donositi radost drugima.

Papa Franjo zaključio je svoje obraćanje hodočasnicima Svjetskog dana mladih podsjetivši ih na njihovu dužnost da pomognu jedni drugima kada padnu. „U životu ništa nije besplatno, sve se plaća. Samo je jedna stvar u životu besplatna: Isusova ljubav. Stoga, s ovom besplatno darovanom ljubavlju koju smo primili i sa željom da hodamo, hodimo u nadi, pogledajmo svoje korijene i neustrašivo stremimo naprijed, neustrašivo. Ne bojte se!”, zaključio je Papa.

Papa Franjo predvodio je u nedjelju 6. kolovoza 2023. završnu misu 37. Svjetskog dana mladih u Lisabonu u Parku Tejo.

“Dobro nam je ovdje biti”, rekao je papa Franjo, pozivajući se na apostola Petra koji to izjavljuje u naviještenom evanđelju na današnji blagdan Preobraženja Gospodinova. U homiliji je papa upitao što će hodočasnici ponijeti sa sobom sa susreta natrag u svoje domove. Sveti Otac je odgovorio s tri ključna pojmova: sjati, slušati i ne bojati se.

Svjetlost koja je obasjala Petra, Jakova i Ivana, koji su pratili Isusa na goru Preobraženja, priprema ih za noć kroz koju će morati proći; to neodoljivo iskustvo svjetla pomoći će im izdržati muku. I nama je potreban poneki bljesak svjetla koje je nada u suočavanju s tamama života, potrebno je suočiti im se svjetlom Isusova uskrsnuća, naglasio je Papa. „Želim vam reći nešto: ne postajemo sjajni kada sebe stavimo pod svjetla reflektora, kad pokazujemo savršenu sliku i osjećamo se jaki i uspješni. Ne. Mi sjajimo kad, prihvaćajući Isusa, učimo voljeti poput njega”, pojasnio je. 

Nadalje, drugi pojam koji je istaknuo jest slušanje. Zapovijed koju Otac daje na gori Preobraženja je jednostavna i izravna: “Slušajte ga”. Te riječi govore sve što je potrebno činiti u životu, naglasio je Papa. Ako ne znamo što nam Isus govori, Papa je predložio: “Zgrabite Evanđelje i čitajte što Isus govori i što govori vašem srcu”.

Na kraju: ne bojati se. Riječi su to koje se neprestano ponavljaju u Bibliji, istaknuo je Sveti Otac.

„Kao mladi imate velike snove, ali se često bojite da se oni ne mogu ostvariti. Ponekad možete misliti da niste dorasli izazovu i možda ćete pasti u iskušenje da klonete duhom, da mislite da niste uspjeli ili da svoju bol prikrijete osmijehom. Kao mladi ljudi želite mijenjati svijet, i to je dobro, te raditi za pravdu i mir. Tome posvećujete svu svoju energiju i kreativnost, no čini se da je to ipak nedovoljno. Ipak, Crkva i svijet trebaju vas, mlade, kao što zemlja treba kišu”.

“Dragi mladi” – rekao je u zaključku Papa – “želio bih svakog od vas pogledati u oči i reći: ne bojte se! Sada ću vam reći nešto još ljepše: sam Isus vas sada gleda. On vas poznaje, on zna što vam je u srcu; zna vaše radosti, vaše tuge, uspjehe i padove; poznaje vaše srce. I danas govori, na Svjetskom danu mladih: ne bojte se!”

print

Povezane objave

Team building članova Odbora HBK-a za mlade

Tiskovni ured HBK

Priopćenje sa XXV. zajedničkog zasjedanja HBK i BK BiH

Tiskovni ured HBK

Susret biskupa Švorčevića i ministra Fuchsa

Tiskovni ured HBK