Hrvatski Caritas upućuje prvi tegljač humanitarne pomoći u Ukrajinu

Prvi tegljač humanitarne pomoći koji Hrvatski Caritas šalje u Ukrajinu kako bi ljudima pogođenim ratom dostavio najnužniju pomoć utovaren je danas, 18. ožujka 2022., u Zagrebu. Pošiljka se sastoji od 29 paleta prehrambenih proizvoda te 3 palete higijenskih i sanitetskih materijala, ukupne težine više od 20 tona. Čine je najnužnije trajne namirnice koje su darovale hrvatske tvrtke, organizacije i pojedinci: temeljne životne namirnice za odrasle, djecu i bebe, konzervirano voće i povrće, mesne i riblje konzerve, gotova jela, juhe, keksi te pelene, flasteri i zavoji. Ukupna je vrijednost ove pošiljke veća od 350,000.00 kuna. Usmjerena je na područje Kijevsko-žitomirske rimokatoličke biskupije gdje se na službi nalazi i don Zvonimir Šesnić, hrvatski svećenik. Sadržaj pošiljke usklađen je prema potrebama ratnih stradalnika koji ostaju u svojim domovima, u gradovima i manjim mjestima, bez osnovnih životnih namirnica, energenata i žive u sve većem strahu dok njihova zemlja trpi posljedice brutalnih ratnih razaranja.

Hrvatski Caritas već je potkraj veljače inicijalnom uplatom iz svojega interventnog fonda podupro program žurne pomoći Ukrajinskog Caritasa i Caritasa Spes u suradnji s konfederacijom Caritasa Internationalis te s drugim nacionalnim Caritasima sudjeluje u pomoći i zbrinjavanju ukrajinskih prognanika i izbjeglica. Pokrenuo je i nacionalnu humanitarnu akciju u kojoj je dosad prikupljeno 3.200.000,00 kuna. U nju su se novčanim i materijalnim darovima već uključile brojne tvrtke, ustanove i udruge te građani, koji su, osim uplatama, doprinijeli i s dosad više od 48300 telefonskih poziva na donacijski broj Hrvatskog Caritasa 060 9010.

Tegljač s humanitarnom pomoći za Ukrajinu prije polaska je blagoslovio predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup. Uz njega ispraćaju je nazočio i generalni tajnik HBK vlč. Krunoslav Novak te djelatnici Hrvatskog Caritasa.

U kratkom obraćanju novinarima predsjednik Hrvatskog Caritasa varaždinski biskup Bože Radoš izjavio je da „ovom pošiljkom želimo poslati poruku i darove“. „Tisuću ruku htjelo je dati ruku onima koji su sada u potrebi. Htjeli smo iz naših ruku poslati dar ljudima u Ukrajini koji im je potreban. To je dar kruha i dar vode. Ti darovi teku kroz naše ruke, a protekli su kroz srce dobrih ljudi koji su davali svoje darove. Dali su ono što imaju. Neki su stavili na račun Hrvatskog Caritasa, neki su nazvali humanitarni telefon. Htjeli su poručiti onima u Ukrajini da ih žele podržati. Narod tamo trpi od bombardiranja i mržnje. Mi želimo poslati poruku da im želimo staviti u ruku ono što im je najpotrebnije“, poručio je predsjednik Hrvatskog Caritasa, zahvalivši svima koji su sudjelovali u prikupljanju pomoći.

„Želim zahvaliti svima koji sklapaju ruke na molitvu. Mi smo zajedno s narodom u Ukrajini dok dijelimo darove. Zajedno smo s njima u molitvi da Bog zaustavi rat, da promijeni ljudsko srce iz kojega i teku ratovi. Ova poruka je i blagoslov i za nas i za njih. Zato želimo ovaj kamion poslati s Božjim blagoslovom“, zaključio je biskup Bože Radoš.

            U akciju se može uključiti:

  • putem on-line uplata na www.caritas.hr (žurne akcije u svijetu – Ukrajina)
  • uplatom na žiro račun Hrvatskog Caritasa kod Privredne banke Zagreb d.d.; IBAN: HR3823400091511177677; SWIFT/BIC: PBZGHR2X; svrha uplate: pomoć Ukrajini
  • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6,25 kn, PDV uključen)

Osobe za kontakt u Hrvatskom Caritasu: Boris Peterlin – 091 2635 011; Suzana Borko – 091 2635 010

print

Povezane objave

Čestitka biskupa Uzinića za Međunarodni dan starijih osoba

Tiskovni ured HBK

Održana sjednica Vijeća HBK-a za sjemeništa i duhovna zvanja

Tiskovni ured HBK

Predstavljena poruka u povodu Dana posvećenog života

Tiskovni ured HBK