Humanitarni program Za 1000 radosti – Probudi dobro u svijetu Hrvatskoga Caritasa

U sklopu 18. humanitarnog programa “Za 1000 radosti – Probudi dobro u svijetu”, Hrvatski Caritas u suradnji s Hrvatskim šumama i Gradom Zagrebom, organizirao je u subotu 14. prosinca na Trgu bana Jelačića u Zagrebu humanitarnu prodaju božićnih drvaca za pomoć siromašnim obiteljima diljem Hrvatske. Humanitarni program “Za 1000 radosti – Probudi dobro u svijetu” Hrvatskog Caritasa tradicionalno je okupio mnogobrojne građane na Trg bana Jelačića u Zagrebu gdje su pokazali svoju solidarnost i senziblitet prema onima kojima je najteže. Ravnatelj Hrvatskoga Caritasa mons. Fabijan Svalina izjavio je za Hrvatski katolički radio da je prodaja drvaca samo jedan od načina kojima se prikupljaju prihodi za potrebite obitelji. „Usmjereni smo i prema gospodarskim subjektima koji nas mogu podržati svojim donacijama. Kada se oformi svojevrsni fond preko biskupijskih i župnih Caritasa želimo doći do svih obitelji koje su u potrebi“, pojasnio je mons. Svalina.

Kroz 18 godina akcija prodaje božićnih drvaca uoči Nedjelje Caritasa na treću nedjelju došašća postala je prepoznatljiva u široj javnosti, istaknuo je mons. Svalina. “Dobro uvijek dolazi od nas samih, a preko nas se otvara mogućnost da budemo dobro onima koje susrećemo prvenstveno u našim obiteljima, u našim sredinama i zajednicama gdje živimo i radimo. Vjerujem da će svatko kroz vrijeme adventa pronaći mogućnost da se uključi u dobro i da bude dobro ovom svijetu.”

Voditelj programa „Za 1000 radosti – Probudi dobro u svijetu“ Boris Peterlin naglasio je da je ova akcija dio cjelovitog cjelogodišnjeg programa u kojem se prikupljaju sredstva za sve one kojima je najteže, a zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa Suzana Borko je navela kako su Hrvati vrlo senzibilizirani za sve humanitarne aktivnosti Caritasa i rado pomažu onima koji su u potrebi.

Svojim dolaskom akciju prodaje božićnih drvaca poduprli su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, hrvatska teniska FED Cup reprezentativka Ana Konjuh, bivša odbojkaška reprezentativka i trenerica Marija Anzulović, Ante Cash i Marin Periš iz «Božanstvene komedije» te brojni drugi simpatizeri i podupiratelji iz svijeta svijeta umjetnosti, medija i znanosti. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji već 18 godina kupnjom jelke i osobno podržava ovu akciju, zahvalio je organizatorima, posebice predsjedniku Hrvatskoga Caritasa mons. Josipu Mrzljaku i ravnatelju mons. Fabijanu Svalini na predanom karitativnom radu.

Izbornik hrvatske nogometne reprezetacije Zlatko Dalić kazao je da vjeruje u dobro hrvatskog naroda koji je to, kako je rekao, “pokazao puno puta, a ono što je bilo ovdje na Trgu prije godinu i pol dana je nešto što se nikada zaboravit neće, bilo je neopisivo, i daj Bože da se to opet ponovi. Ovakve vaše akcije daju za pravo svima nama da se nadamo boljemu i da će biti dobro, zaista u ovo blagdansko vrijeme treba pomoći potrebitima.” Cijeloj Hrvatskoj, izbornik Dalić poželio je mira, veselja, zdravlja i zajedništva. “Hrvatska mora biti onakva kakva je bila na ovome trgu ponosna, prkosna, zajedno jer hrvatski narod zna, ima talenta, može, ali nam nedostaje to zajedništvo i baš želim to da ponovno budemo onakvi kakvi smo bili prije godinu i pol dana.”

Građanima su pri odabiru, pakiranju i transportu božićnog drvca do njihova doma na raspolaganju bili volonteri Hrvatskog Caritasa: članovi Franjevačkoga svjetovnog reda i FRAMA-e te učenici Nadbiskupske klasične gimnazije iz Zagreba. Uz prodaju 200 drvaca obične smreke, Pančićeve omorike i srebrne smreke, na štandovima Hrvatskog Caritasa prodavale su se narukvice, privjesci, kartice, šalice i vrpce pa su građani svojom simboličnom donacijom također mogli sudjelovati u prikupljanju financijske pomoći za potrebite obitelji.

Učenici NKG-a na svojem su štandu građanima predstavili svoj projekt „Od malih stvari se kreće, a male stvari kreću od tebe“ i inicijative vezane uz prekomjerno služenje mobitelima te razvrstavanje i recikliranje otpada. Tijekom višesatnog programa, koji je medijski pratila Hrvatska katolička mreža, građane Zagreba animirala je i s gostima prigodno razgovarala Tanja Maleš, urednica i voditeljica na Hrvatskome katoličkom radiju.

print

Povezane objave

Susret predsjednika CEC-a s članovima Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog

Tiskovni ured HBK

Sjednica Upravnog vijeća Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve

Tiskovni ured HBK

Nadbiskup Devčić proslavio 20. obljetnicu biskupstva, nadbiskup koadjutor Uzinić uveden u službu

Tiskovni ured HBK