Izlet djelatnika HBK u Požegu

Djelatnici Hrvatske biskupske konferencije, predvođeni generalnim tajnikom HBK hvarskim biskupom Petrom Palićem, bili su u srijedu, 19. lipnja 2019., na duhovno-rekreativnom izletu u Požegi i Požeškoj biskupiji.

Misu u drevnoj crkvi sv. Lovre predvodio je požeški biskup Antun Škvorčević u koncelebraciji s biskupom Palićem, ekonomom HBK don Šimunom Šindijom, ravnateljem Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu dr. Tomislavom Markićem, predstojnikom Nacionalnog ureda za katoličke škole HBK vlč. Ivicom Žuljevićem i kancelarom Požeške biskupije vlč. Ivanom Popićem.

Biskup Škvorčević na početku slavlja zaželio je dobrodošlicu gostima iz Zagreba te im ukratko prikazao bogatu povijest crkve u kojoj slave euharistiju. U homiliji biskup je kazao kako bi valjalo poslušati govor crkve sv. Lovre i naviještene Božje riječi. Podsjetio je da mjesto na kojem se nalaze svjedoči o osam stoljeća postojanja crkve kao materijalnog zdanja, zidova i freski, ali još više o osam stoljeća duša koje su u njoj slavile euharistiju i druge sakramente, a  na koje na osobit način asocira freska „nebeskog Jeruzalema“ s brojnim licima usmjerenima prema nebu. Biskup je potom upozorio na gotički svod crkve u čijem se središtu nalazi zaglavni kamen koji drži cijelu konstrukciju građevine. Taj zaglavni kamen u gotičkim crkvama, dodao je biskup, podsjeća nas na živoga Isusa Krista, pobjednika nad grijehom i smrću, u kome sve stvorenje ima svoju čvrstinu i uporište. Skrenuo je  potom pozornost nazočnih na dva prikaza Isusa Krista na stropnoj freski iz 14. stoljeća: Krista Pantokratora i Maiestas Domini. Rekao je kako je to jedinstven primjer prožimanja ikonografske zapadne i istočne tradicije, te je ova crkva po tom određeno civilizacijsko susretište istoka i zapada. Spomenuo je da o tome  svjedoči još nekoliko srednjovjekovnih crkvica uz rijeku Orljavu u blizini Požege sa zapisima na latinici, glagoljici i ćirilici, koje nisu porušene u vrijeme osmanlijske vladavine .

Polazeći od naviještenog ulomka iz Pavlove Druge poslanice Korinćanima, biskup je spomenuo kako Apostol doziva u svijest članovima zajednice u Korintu da ono što siju to će i žeti. Istaknuo je kako mu je osobito draga slika sijanja, jer pravi rast počinje od umiranja sjemena u zemlji, i uvijek je to nešto nevidljivo i neuhvatljivo, ispunjeno misterijem. Ako sve svedemo na vidljivo i opipljivo pa gledamo što će od nas biti, nema rasta. On se događa iz mogućnosti i snaga s kojima mi ne raspolažemo, nego one djeluju u nama kao Božji dar. Isus nije posijao nešto, nego je darovao sebe do kraja, do u smrt za nas. To sijanje zove se ljubav. Ona uvijek daje sebe, umire i u tom činu čovjek najviše raste, ustvrdio je biskup. Pozvao je nazočne da razmisle kako siju u svom svakodnevnom životu i što će kroz to izrasti u Hrvatskoj. Ako škrto sijemo, Hrvatska, a i Crkva, imat će od nas malo koristi.

Osvrćući se na naviješteni ulomak iz Matejeva evanđelja u kojem Isus govori o postu, molitvi i milostinji u skrovitosti, biskup je povezao to sa svakodnevicom i istaknuo: „Kad nešto radimo, to ne bi smjelo završiti u prijetvornosti, tek da se nešto izvanjski vidi, a zapravo nam je svejedno što je iznutra. Ne rastemo istinski izvana nego iznutra. Brinimo se za ono što je nevidljivo, pa kad nešto činimo u ime Božje ili Bogu na čast, ili za čovjeka, neka to bude s iskrenošću i ljubavlju, iz koje raste najbolje i najviše. Kako to ostvarivati u osobnom, obiteljskom, društvenom životu, a onda kako to ostvarivati u našem radu i suradništvu i u Biskupskoj konferenciji? To je pitanje i izazov na koji bi i ovom prigodom trebalo pokušati dati odgovor, kazao je biskup. Potaknuo je nazočne da u svom pohodu Požeškoj biskupiji i nekim njezinim sastavnicama osjete dušu hrvatskog čovjeka na ovim prostorima, otvore svoje srce Isusu Kristu i po svom služenju u ustanovama Hrvatske biskupske konferencije ne budu tek djelatnici, nego osobe koje, ostvarujući sasvim posebno poslanje u Crkvi i društvu, svjedoče da je Isus Krist naša snaga i nada, kako pjevamo u geslu Požeške biskupije. „U Biskupskoj konferenciji postavljeni smo da iz svijesti vjere nastojimo ostvarivati ono što nam je povjereno. Vjernost se nikada ne miri s površnošću, zato ona i boli, njezina težina je okvir unutar kojega i iz kojega se rađa i raste život, Božja pobjeda, kako nam je posvjedočio Isus. Zahvaljujem vam na svemu što nastojite činiti za sebe, u obiteljima i u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji.“ zaključio je biskup Škvorčević.

Hvarski biskup Petar Palić zahvalio se domaćem biskupu na gostoprimstvu. “Ovo je prvi ovakav izlet djelatnika HBK. Htjeli smo se međusobno povezati, a dolaskom u Požešku biskupiju htjeli smo osvijestiti da se naše djelovanje proteže na cijelu Crkvu u Hrvatskoj” istaknuo je biskup Palić.

Svi su se zatim u pratnji biskupa Antuna Škvorčevića uputili u razgledavanje požeške katedrale, katedralne riznice i kripte te Dijecezanskog muzeja Požeške biskupije s vrijednom zbirkom sakralnih predmeta kao i djelima suvremene umjetnosti. Susret je završio zajedničkim objedom.

print

Povezane objave

Poruka biskupa Petanjka za Svjetski dan bolesnika

Tiskovni ured HBK

Otac Milan Stipić imenovan apostolskim upraviteljem Križevačke eparhije

Tiskovni ured HBK

Sjednica Vijeća HBK za nauk vjere

Tiskovni ured HBK