Loading Događanja

« All Događanja

  • Ovaj događaj je prošao.

Nacionalni studijski dani za djelatnike u obiteljskom pastoralu i pastoralu osoba s invaliditetom, Topusko, 17. – 19- ožujka 2023.

14 ožujka @ 8:00 am - 19 ožujka @ 5:00 pm

Nacionalni studijski dani (NSD) za djelatnike u obiteljskom pastoralu i pastoralu osoba s invaliditetom održat će se od 17. do 19. ožujka 2023. u Lječilištu Topusko (Trg bana J. Jelačića 16, Topusko) u organizaciji Vijeća HBK za život i obitelj i Vijeća HBK za laike s pripadajućim uredima te Sisačke biskupije kao biskupije domaćina.

Na NSD-u okupit će se predstavnici svih hrvatskih nad/biskupija te predstavnici udruga, zajednica i zaklada uključenih u pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. Sudionici će u sklopu programa čuti predavanja istaknutih stručnjaka te sudjelovati u raspravama i radionicama kao i molitveno-duhovnim sadržajima. Među sudionicima bit će i osobe s invaliditetom, djeca s teškoćama u razvoju ta članovi njihovih obitelji kako se o njima ne bi razgovaralo bez njih. Uz to, njihovom  nazočnošću želi se pokazati kako su i oni pozvani biti aktivni dionici društvenih i crkvenih zajednica. To će se dodatno istaknuti njihovim svjedočanstvima te predstavljanjem njihovih talenata i sposobnosti u okviru pjesničkog, glazbenog i likovnog stvaralaštva.

Studijski dani u Topuskom početak su trogodišnjeg pastoralnog ciklusa (2023. – 2025.) naslovljenog Obitelji osoba s invaliditetom u krilu Crkve koji će se provoditi u suradnji dvaju spomenutih vijeća HBK-a, budući da u sklopu Vijeća za laike djeluje Pododbor za osobe s invaliditetom. Glavni ciljevi ciklusa su senzibiliziranje ponajprije vjerničke javnosti o položaju osoba s invaliditetom, djecu s teškoćama u razvoju i njihove obitelji u Crkvi i društvu te sustavniji razvoj pastoralne skrbi o njima počevši od župnih zajednica.

Na svečanom otvaranju NSD-a u petak 17. ožujka od 16.30 sati u dvorani Petrova Gora predviđeno je sudjelovanje trojice biskupa: riječkog nadbiskupa Mate Uzinića, predsjednika Vijeća HBK za život i obitelj, dubrovačkog biskupa Roka Glasnovića, predsjednika Vijeća HBK za laike te domaćina skupa sisačkog biskupa Vlade Košića. Očekuje se i dolazak predstavnika državnih institucija nadležnih za osobe s invaliditetom.

print

Detalji:

Početak:
14 ožujka @ 8:00 am
Kraj:
19 ožujka @ 5:00 pm