Kardinal Hollerich pozvao svijet politike da pokaže više solidarnosti

Luksemburški nadbiskup i predsjednik Vijeća biskupskih konferencija zemalja Europske unije (COMECE) kardinal Jean-Claude Hollerich u intervjuu za Radio Vatikan pozvao je svijet politike da pokaže više solidarnosti. U mnogim su zemljama Europske unije obustavljena su javna euharistijska i druga vjerska slavlja i u aktualnoj situaciji pandemije mnogo ljudi osjeća se usamljeno i napušteno, primijetio je kardinal i poručio da Crkva u Europi mora ljudima dati do znanja da je Bog s njima, koristeći pritom sva dostupna sredstva, poput Interneta.
Na pitanje što bi se trebalo činiti u ovako složenoj situaciji, kardinal Hollerich rekao je da piše pastoralno pismo svojoj Crkvi s objašnjenjem kako reagirati, tražeći od vjernika da mole, a od svećenika da svakodnevno slave misu za narod. “Moramo pokazati da smo tu za narod”, istaknuo je. Izrazio je solidarnost s Crkvom u Italiji koju je u Europi najviše pogodila pandemija.
“Svakodnevno molim za sve bolesne, za one koji se osjećaju samima, za one koji se boje, za mlade i nezaposlene koji se boje za svoju budućnost. Moramo im jasno dati do znanja da je Crkva uz njih”, poručio je kardinal Hollerich.
Što se tiče situacije u Europi, kardinal je primijetio da mnoge države blokiraju svoje granice i donose odluke samo u korist svoga naroda, ne obazirući se na druge. Želio bih apelirati na svijet politike: ako možete, pokažite veliku solidarnost koja bi trebala postojati u Europi. Danas, u vrijeme nesretnih događaja, postoji opasnost od zatvaranja u sebe, ali kao kršćani to ne bismo smjeli činiti, ne bismo smjeli zatvoriti svoje srce, upozorio je kardinal Hollerich.
Kina pomaže Italiji i na tome želim zahvaliti. Žao mi je što ista pomoć ne dolazi od drugih europskih zemalja. Mislim da bi trebalo pomoći najteže pogođenim narodima. Europa je solidarna zajednica, ali to ne treba pokazivati samo kad je sve u redu, kad nema nikakvih potreba. Solidarnost se mora vidjeti iznad svega u dramatičnim trenucima; sada treba pokazati da postoji europski identitet, štoviše kršćanski europski identitet, istaknuo je luksemburški nadbiskup.
Na upit što za Crkvu u Europi znači obustava javnih euharistijskih i drugih vjerskih slavlja, kardinal je kazao kako misli da se u ovo vrijeme treba zaustaviti i razmisliti o onome što je zaista važno u našem životu, te primijetio kako nam sve to pomaže vidjeti da je naš život u Božjim rukama. Moramo razumjeti da svoju sreću ne možemo graditi sami jer je naše postojanje krhko. To što se događa moglo bi nam pomoći da duboko uđemo u Kristovo otajstvo: njegovu smrt na križu i njegovo uskrsnuće. Nisam uznemiren, već vrlo miran jer Bog je tu, Bog je s nama, zaključio je kardinal Hollerich.

print

Povezane objave

Sjednica Vijeća HBK za nauk vjere

Tiskovni ured HBK

Hrvatski biskupi u pohodu Ad limina

Tiskovni ured HBK

Održana sjednica Vijeća HBK za nauk vjere

Tiskovni ured HBK