Molitva i polaganje vijenaca na Mirogoju u spomen na žrtve Bleiburške tragedije

Komemoracija u povodu 76. obljetnice Bleiburške tragedije održala se 15. svibnja na tri lokacije: Bleiburškom polju, Gradskom groblju Mirogoj i Udbini.

Program komemoracije na Gradskom groblju Mirogoj u Zagrebu započeo je himnom Republike Hrvatske koju je izvela Klapa Stina. Uslijedilo je polaganje vijenaca. U ime Hrvatskoga sabora i Vlade Republike Hrvatske vijenac su položili kod Središnjeg križa predsjednik sabora Goran Jandroković te ministar vanjskih i europskih poslova Goran Grlić Radman i izaslanstvo, a u ime Počasnog bleiburškog voda vijence je položila delegacija predvođena Vice Vukojevićem, predsjednikom Voda. Vijenac je položilo i izaslanstvo Grada Zagreba.

Islamsku dovu za žrtve Bleiburške tragedije islamske vjeroispovijesti predvodio je zamjenik glavnog imama u Zagrebu Mersad efendija Kreštić, a katoličku molitvu za žrtve predsjednik Komisije Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za hrvatski martirologij vojni biskup Jure Bogdan.

Mons. Bogdan je naglasio da hrvatski narod, među mnogim narodima koji komemoriraju ovu obljetnicu, oživljava povijesnu memoriju o značenju koje je za njega imao svibanj 1945. „Prestanak oružanih sukoba, bombardiranja, rušenja i umiranja, na frontama i u pozadini, doživjeli su narodi Europe kao veliko olakšanje, kao uspostavu mira i slobode.  To je očekivao i hrvatski narod. No mjesec svibanj 1945. godine, u našoj domovini posebno se pamti kao mjesec strašnih pokolja zarobljenih vojnika i civilnog pučanstva izručenih jugoslavenskoj vojsci od zapadnih Saveznika. Bleiburg i Križni put duboka su i nezacijeljena rana….  Još više, taj je svibanj – za razliku od drugih naroda kojima je vraćena sloboda i demokracija – dolaskom marksističkoga totalitarnog sustava za nas značio nov početak progona, zatvora, ubijanja nevinih ljudi. U ovoj 76. obljetnici, ponizno pred Bogom i iskreno pred ljudima, stojimo pred svim žrtvama: u prvom redu žrtvama Drugog svjetskog rata, ali i žrtvama koje su prethodile ratu na našim prostorima te ispunile krvlju i suzama gotovo čitavo dvadeseto stoljeće”, rekao je biskup Bogdan istaknuvši da žrtve Bleiburga i križnoga puta dugo nisu imali pravo na javni spomen i znamen svojoj domovini.

„Svakoj nevinoj žrtvi dugujemo jednako poštovanje. Tu ne može biti razlike ni rasne ni nacionalne, ni konfesionalne, ni stranačke. Temeljna jednakost u dostojanstvu svih ljudi proizlazi iz same naravi čovjeka, stvorena na sliku i priliku Božju. Pojedinačne i osobito masovne likvidacije bez ikakva suda i dokaza krivnje uvijek su i posvuda teški zločini pred Bogom i pred ljudima. Mi danas molimo za vječni mir svih žrtava”, naveo je mons. Bogdan.

U isto vrijeme održana je molitva kod spomenika na Bleiburškom polju i na groblju u Unterloibachu, uz polaganje vijenca, u organizaciji Hrvatske katoličke misije u Klagenfurtu. Molitvu je predvodio voditelj fra Pavo Dominković.

Na Udbini će se od 12.15 slaviti misa na Trgu ispred Crkve hrvatskih mučenika koju će predvoditi gospićko-senjski biskup Zdenko Križić u zajedništvu s više hrvatskih biskupa.

Tjedan dana kasnije, 22. svibnja, bit će misa na Radimlji kod Stoca koju će predvoditi don Nikola Menalo, uz polaganje vijenaca.

print

Povezane objave

Priopćenje sa 67. zasjedanja HBK-a

Tiskovni ured HBK

Papa izrazio blizinu stradalima u potresu

Tiskovni ured HBK

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

Tiskovni ured HBK