Mons. Zgrablić preuzeo službu zadarskog nadbiskupa

Apostolska nuncijatura u Republici Hrvatskoj priopćila je u subotu u podne, 14. siječnja 2023., da je papa Franjo prihvatio odreknuće od službe zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića, a dosadašnji nadbiskup koadjutor mons. Milan Zgrablić postao je zadarski nadbiskup sa svim pravima i dužnostima dijecezanskog biskupa. Priopćenje u cijelosti glasi: Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj ima čast obavijestiti da je Sveti Otac prihvatio odreknuće nadbiskupa mons. Želimira Puljića od pastoralnoga upravljanja Zadarskom nadbiskupijom. Naslijedit će ga mons. Milan Zgrablić, dosadašnji nadbiskup koadjutor iste nadbiskupije.

Misa uvođenja u službu nadbiskupa Zgrablića slavljena je sutradan, 15. siječnja 2023., u zadarskoj katedrali na svetkovinu sv. Stošije, zaštitnice Zadarske nadbiskupije i naslovnice zadarske prvostolnice. Euharistijsko slavlje predvodio je nadbiskup Zgrablić u zajedništvu s apostolskim nuncijem u RH-a nadbiskupom Giorgiom Linguom, umirovljenim zadarskim nadbiskupom Želimirom Puljićem i još osmoricom hrvatskih (nad)biskupa: predsjednikom HBK-a splitsko-makarskim nadbiskupom i apostolskim upraviteljem Porečke i Pulske biskupije Draženom Kutlešom, riječkim nadbiskupom Matom Uzinićem, šibenskim biskupom Tomislavom Rogićem, gospićko-senjskim biskupom Zdenkom Križićem, hvarskim biskupom Rankom Vidovićem, dubrovačkim biskupom Rokom Glasnovićem, iz susjedne BiH-a mostarsko-duvanjskim biskupom Petrom Palićem i umirovljenim šibenskim biskupom Antom Ivasom.

Nadbiskup Zgrablić nosio je povijesnom datacijom najstariji i umjetničkom izradom najvrijedniji biskupski štap kojega posjeduje Zadarska nadbiskupija, pozlaćeni pastoral iz 15. stoljeća kojega je dao izraditi zadarski nadbiskup Maffeo Vallaresso, koji je bio zadarski nadbiskup od 1450. do 1496. godine.

„Samo onaj koji daruje život po uzoru Krista, taj ga dobiva, taj je slobodan. To je poruka Krista i svjedočanstvo sv. Stošije za nas. Nema euharistije bez žrtve.“, poručio je u svojoj propovijedi nadbiskup Zgrablić. Podsjetio je i na žrtvu Zadarske Crkve iz 1940.-ih godina, „plodnih pšeničnih zrna iz kojih raste divan klas svjedočanstva bezuvjetne vjernosti svećeničkoj, redovničkoj i laičkoj službi, a nadasve ljubavi prema Bogu i čovjeku“. To su od strane partizana i komunista ubijeni svećenici Janez Kranjc, Eugen Šutrin, Srećko Lovretić, Ivan Manzoni, Ljubomir Magaš, Ante Adžija, Ante Letinić, Mirko Didović, Ivan Tičić, s. Agneza Petroša i vjernik laik Ivo Mašina.

Rekavši da se prepoznaje u Isusovim riječima učenicima: „Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i rod vaš da ostane…“ (Iv 15, 16), nadbiskup Zgrablić je izrekao zahvalu Bogu na velikom daru duhovnog poziva i milosti služenja u Crkvi već 36 godina istaknuvši da još nije proniknuo zašto je izabrao baš njega te je dodao „ali znam da me nikada nije napustio.“

Zahvalio je papi Franji na povjerenju koje mu je iskazao te subraći svećenicima, redovnicima i redovnicama zato što su se odazvali Božjem pozivu i tako duhovno obogatili i oplemenili mjesnu Crkvu. Zahvalu je uputio i svojoj obitelji, nadbiskupu Kutleši, biskupu Milovanu, svećenicima u Istri i tolikim dragim osobama rodne Biskupije Porečke i Pulske.

Svoju biskupsku službu povjerio je Mariji, Kraljici Apostola, sv. Stošiji i drugim zadarskim zaštitnicima, bl. Miroslavu Bulešiću i svim ugodnicima Božjim.

Na kraju mise, prigodnu riječ uputio je vlč. Darko Zgrablić, u ime obitelji Zgrablić.

Svijest o kontinuitetu Crkve u svom je govoru na kraju mise istaknuo predsjednik HBK-a nadbiskup Dražen Kutleša, koji je pozdravio novog zadarskog nadbiskupa u ime svih hrvatskih biskupa.

Crkva poznaje organski rast i razvoj bez naglih rezova i prekida te poput dobra domaćina iz svoje riznice iznosi staro i novo. Crkva nije s nama započela, niti će s nama završiti. Stoga moramo učiti i dati se poučiti“, poručio je predsjednik HBK-a poželjevši da nadbiskup Zgrablić čuva duh zajedništva u Općoj i mjesnoj Crkvi.

Nadbiskup Zgrablić je 70. zadarski nadbiskup u kronotaksi zadarskih nadbiskupa i 114. pastir u 17 stoljeća Zadarske Crkve

print

Povezane objave

Nužnost povratka oduzetih matičnih knjiga Crkvi

Tiskovni ured HBK

Crkva zauzela jasan stav nulte tolerancije

Tiskovni ured HBK

Vijeće HBK za nauk vjere o vremenu pandemije COVID-19

Tiskovni ured HBK