Nagradno putovanje NKU-a za vjeroučenike

 

Nakon provedenog Državnog natjecanja iz vjeronauka Nacionalni katehetski ured Hrvatske biskupske konferencije organizirao je nagradno putovanje za tri prvoplasirane ekipe iz osnovnih i srednjih škola u Crnu Goru, Albaniju, Makedoniju i Srbiju od 27. lipnja do 2. srpnja 2018. Nagrađeni učenici iz osnovnih škola Antuna Augustinčića iz Zaprešića, Antuna Mihanovića iz Slavonskog Broda i Srdoči iz Rijeke te srednjih škola Lovre Montija iz Knina, Gimnazije Karlovac i Gimnazije Pula, zajedno sa svojim mentorima i članovima Državnog povjerenstva za natjecanje posjetili su Boku Kotorsku, Skadar, Tiranu, Ohrid, Skopje i Beograd.

U skladu s temom ovogodišnjeg natjecanja Kršćani na putu dijaloga, učenici su imali prigodu pobliže upoznati duh i kulturu pravoslavnih kršćana. Na ulasku u bokokotorski zaljev sudionici putovanja su zastali u Herceg Novom, rodnom gradu sv. Leopolda Bogdana Mandića, gdje ih je ugostio župnik don Niko Šošić. U tome gradu danas ima deset pravoslavnih župa i jedna katolička koja broji oko 1300 duša. Primivši blagoslov s relikvijama sv. Leopolda hodočasnici su se zaputili prema Perastu kojega ga krasi 20 katoličkih crkava. U svetištu Gospe od Škrpjela goste iz Hrvatske je s tom, kako je od milja zovu hrvatskom Sikstinskom kapelom, upoznao upravitelj svetišta don Srećko Majić. U njoj je rado ministrirao i služio bl. Gracija iz Mula te je na jednoj od srebrnih pločica ugraviran njegov citat: „Nije važno tko smo, nego kakvi smo.“ Slijedeća postaja je bio grad Kotor u kojem je upriličen susret s biskupom Ilijom Janjićem te posjet katedrali sv. Tripuna i grobu bl. Ozane.

Posljednji grad koji su posjetili u Crnoj Gori bila je Budva odakle su se zaputili prema Albaniji i gradu Skadru. Ondje su posjetili crkvu sv. Franje gdje ih je sa stradanjem katoličkih vjernika u Albaniji za vrijeme komunističkog režima pobliže upoznao fra Aleksander Tanushi. Upravo je u Skadru 2016. godine 38 albanskih mučenika iz vremena komunizma proglašeno blaženima među kojima i dvojica Hrvata s Kosova fra Serafin Glasnović Kodić iz Janjeva i don Anton Muzić iz Vrnavokola. Nakon što su posjetili i glavni albanski grad Tiranu mali hodočasnici zaputili su se u susjednu Makedoniju gdje su prvo posjetili Ohrid, grad upisan na UNESCO-v popis svjetske kulturne baštine kao spomenik kulture i spomenik prirode. U blizini Ohrida pohodili su svetog sv. Nauma, jednog od učenika slavenskih apostola Ćirila i Metoda. U tamošnjoj grkokatoličkoj crkvi sv. Ćirila i Metoda i sv. Benedikta učenici iz Hrvatske slavili su svetu misu.

Slijedećega dana, u nedjelju, pohodili su glavni makedonski grad Skoplje te u tamošnjoj katedrali Presvetog Srca Isusova slavili svetu misu. S katedralom i Katoličkom crkvom u Makedoniji upoznao ih je katedralni župnik don Davor Topić. Katedrala je ponovno izgrađena nakon potresa koji je pogodio Skopje 1963. godine. Iz prethodne katedrale sačuvan je samo kip Srca Isusova pred kojim se molila Majka Terezija dok je još živjela u svojem rodnom gradu. Nakon što su razgledali i ostale znamenitosti glavnoga makedonskoga grada sudionici nagradnog putovanja zaputili su prema Beogradu, zadnjem odredištu prije povratka u Domovinu. Nakon panoramskog razgleda grada i kratkog pregleda povijesti srpskog naroda koja je ranjena tragičnim nizom ubojstava od Karađorđevića do Đinđića, mali hrvatski hodočasnici posjetili su hram sv. Save, a potom i druge znamenitosti toga grada.

Potom su se puni dojmova i novih spoznaja o pravoslavnim kršćanima kao i njihovom odnosu prema katolicima, koji predstavljaju manjinu u svim zemljama koje su posjetili nagrađeni učenici zaputili u Hrvatsku.

print

Povezane objave

Pobjednici Državnog natjecanja iz vjeronauka posjetili HBK

Tiskovni ured HBK

Biskupi o Bleiburgu, konanonizaciji bl. Alojzija Stepinca, politici i zaštiti maloljetnika

Tiskovni ured HBK

Sjednica Vijeća HBK za nauk vjere

Tiskovni ured HBK