Nagradno putovanje u Rim za pobjednike Vjeronaučne olimpijade

Nagradno putovanje u Rim za učenike koji su postigli najbolje rezultate na Državnom natjecanju iz Vjeronauka, Vjeronaučnoj olimpijadi, pod pokroviteljstvom Hrvatske biskupske konferencije (HBK), održano je od 30. kolovoza do 3. rujna 2022. Putovanje je organizirao Nacionalni katehetski ured (NKU) HBK-a zajedno s putničkom agencijom Kraljica mira. Voditeljica putovanja uime NKU-a bila je tajnica Anita Vranić, a u ime putničke agencije Kraljica mira stručni vodič Slavo Mandurić.

Samo oni koji su se pripremali za Vjeronaučnu olimpijadu znaju koliko je truda, dobre volje, ustrajnosti, i vremena potrebno uložiti da bi se stiglo do najviše, državne razine natjecanja. No, Vjeronaučna olimpijada nije samo natjecanje u znanju, nego i prilika za upoznavanje, druženje, igru, pjesmu i zajedničku molitvu. Upravo u takvom ozračju pripremljen je i program ovogodišnjeg putovanja.

Zajedno sa svojim mentorima na putovanje su išli učenici osnovnih i srednjih škola:

XV. gimnazija, Zagreb: Velimir Mandić, Filip Kadić, Pia Blaić, Terezija Šarec, Jelena Čepulić Polgar

I. gimnazija, Zagreb: Barbara Kačar, Anja Makek, Marta Rimac, Marta Predrijevac, Tia Turčin

Pazinski kolegij: Mihaela Lovrić, Marija Bubalo, Sara Markovčić, Filip Mikolčević, Brigita Roznbeker

OŠ Eugena Kvaternika, Velika Gorica: Nataša Čurić, Mihael Blažević, Laura Horvat, Petra Cerjak, Tia Stojaković

OŠ Dragutina Tadijanovića, Zagreb: Iva Skelin, Timea Rovis, Marijana Raković, Karla Herceg, Mila Babić

OŠ Brodarica: Rosanda Vukičević, Petra Čuklin, Petra Antunović, Matea Antunović, Mia Mučić

Ovom putovanju pridružili su se i pobjednici kviza ”Pametna pitanja za pametne glave” na Hrvatskom katoličkom radiju: Paško Mudnić, Ema Zubak i Anđelka Vuković iz OŠ Mertojak iz Splita sa svojom vjeroučiteljicom Milenom Budimir.

Tema prošlogodišnje vjeronaučne olimpijade bila je „Sv. Ignacije Loyolski i Družba Isusova“ pa je na tom tragu duhovnik na putovanju bio isusovac pater Bojan Bijelić.

Pohod Rimu započeo je susretom s papom Franjom na općoj audijenciji u srijedu, 1. rujna. Okrijepljeni susretom s papom i njegovom katehezom sudionici putovanja su se zaputili ulicama Rima istražujući njegove brojne znamenitosti. Prošavši kraj hrvatskoga veleposlanstva koje je u neposrednoj blizini Trga sv. Petra, zastali su pred Anđeoskom tvrđavom te se onda preko Trga Navona, Panteona, crkve sv. Ignacija, Fontane di Trevi, Španjolskog trga zaputili u hrvatsku crkvu i zavod sv. Jeronima gdje su sudjelovali na svetoj misi. Potom su krenuli prema Domusu Croata gdje su bili smješteni tijekom boravka u Rimu.

Drugi dan su razgledali Trga i Baziliku sv. Petra uživajući u veličanstvenom pogledu na Rim s vrha kupole. Na sve je posebno snažan dojam ostavio prikaz bl. Alojzija Stepinca na ulazu u baziliku na „Vratima Smrti“. Reljef je izradio talijanski kipar Manzoni još za blaženikova života. Posjet bazilici završen je zajedničkom molitvom na grobu svetoga pape Ivana Pavla II. Nakon ručka posjetili su Baziliku sv. Ivana Lateranskog. Treći dan započeo je misom nakon koje su sudionici putovanja posjetili Svete stube i Baziliku sv. Križa Jeruzalemskog u kojoj se čuvaju relikvije Kristove muke. Sljedeće postaje bile su katekombe sv. Kalista i Bazilika sv. Pavla izvan zidina. U popodnevnoj šetnji posjetili su crkvu Svete Marije – nebeskog žrtvenika, Oltar domovine, Baziliku sv. Petra u okovima u kojoj je čuveni Michelangelov kip Mojsija, Rimski forum i Koloseum. Svima je bilo osobito drago šro su mogli posjetiti crkvu Presvetog Imena Isusova i sobu sv. Ignacija budući da je jer je tema ovogodišnje Vjeronaučne olimpijade bila upravo vezana za život sv. Ignacija i isusovce.

Na povratku kući nagrađeni sudionici Vjeronaučne olimpijade i emisije „Pametna pitanja za pametne glave“ HKR-a posjetili su grad Asiz, rodno mjesto sv. Franje i sv. Klare.

print

Povezane objave

U susret godini „Obitelj Amoris laetitia“

Tiskovni ured HBK

Sjednica Odbora HBK za mlade

Tiskovni ured HBK

Biskup Tomo Vukšić imenovan nadbiskupom koadjutorom Vrhbosanske nadbiskupije

Tiskovni ured HBK