Nastavak konstruktivnog dijaloga i suradnje Vlade i HBK-a

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i članovi Vlade održali su danas, 30. studenoga 2023., redoviti sastanak s članovima Stalnog vijeća Hrvatske biskupske konferencije, u Banskim dvorima u Zagrebu.

Na polugodišnjem sastanku izraženo je zadovoljstvo kvalitetnim odnosima Vlade i Katoličke Crkve, te je nastavljen dijalog Vlade i Hrvatske biskupske konferencije o brojnim zajedničkim temama.

Predstavnici Hrvatske biskupske konferencije i Vlade izrazili su zadovoljstvo dogovorom o sklapanju Sporazuma o utvrđivanju sljedništva pravnih osoba Katoličke Crkve u Republici Hrvatskoj.

Sudionici sastanka razgovarali su o statusu Katoličkih odgojno-obrazovnih ustanova u Hrvatskoj i unaprjeđenju pravnog okvira za njihovo djelovanje.

Istaknuta je uspješna suradnja u procesu obnove sakralnih objekata nakon potresa, uz kvalitetno korištenje nacionalnih sredstava i sredstava Fonda solidarnosti EU-a.

Predsjednik Vlade predstavio je članovima Stalnog vijeća HBK mjere Vlade usmjerene na zaustavljanje negativnih demografskih tijekova, dodavši da je prvi prioritet u ovom desetljeću demografska revitalizacija, koja predstavlja strateško pitanje hrvatske budućnosti.

Bilo je govora i o obilježavanju 1100. obljetnice nacionalnih splitskih crkvenih sabora u vrijeme hrvatskoga kralja Tomislava.

Na sastanku su sudjelovali članovi Stalnoga vijeća Hrvatske biskupske konferencije predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša, potpredsjednik Hrvatske biskupske konferencije đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić, splitsko-makarski nadbiskup mons. Zdenko Križić, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Jure Bogdan i krčki biskup mons. Ivica Petanjak. Uz njih na sastanku je sudjelovao i generalni tajnik Hrvatske biskupske konferencije vlč. Krunoslav Novak.

Uz predsjednika Vlade bili su potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, ministrica kulture i medija i predsjednica Komisije za odnose s vjerskim zajednicama Nina Obuljen Koržinek, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

print

Povezane objave

Mons. Dražen Kutleša imenovan zagrebačkim nadbiskupom koadjutorom

Tiskovni ured HBK

Zar obnavljati napukle jarbole?

Tiskovni ured HBK

Biskup Škvorčević čestitao Židovima Pesah

Tiskovni ured HBK