Nova pošiljka Hrvatskog Caritasa za Ukrajinu

Dva tegljača s humanitarnom pomoći Hrvatskog Caritasa krenula su 30. ožujka 2022. prema Ukrajini, čime se nastavlja akcija „Pomoć za Ukrajinu“ u koju se Hrvatska biskupska konferencija uključila s iznosom od milijun kuna za pomoć izbjeglicama. Novu pošiljku je na konferenciji za medije 30. ožujka 2022. u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu predstavila zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa Suzana Borko.

Nakon što je prva dva puta Hrvatski Caritas pomoć poslao u jednom tegljaču, treći put su prema Ukrajini krenula dva tegljača. Pomoć bi trebala biti dostavljena u gradove Mukačevo i Ivano-Frankivsk. Nova pošiljka vrijedi milijun i 120 tisuća kuna, a teži približno 29 tona. Na 71 paleti između ostaloga su raspodijeljeni: prehrambeni proizvodi trajnije vrijednosti, higijenske potrepštine, sanitetski  i medicinski materijali, bijela tehnika i mali kućanskih aparati, školski pribor te ostala oprema.

Pomoć je većinom skupljena darovima hrvatski tvrtki i građana. Pošiljka je ostvarena zahvaljujući donacijama Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, Caritasa Bjelovarsko-križevačke biskupije, Caritasa Hvarske biskupije, Hrvatskog Crvenog križa, Belupa, Atlantic grupe, Anamarija Company, Lonije te OŠ Miroslava Krleže.

Tako je dosad ukupno, na 144 palete u četiri tegljača poslano 60 tona humanitarne pomoći vrijedne milijun i 670 tisuća kuna. Prethodne donacije Hrvatskog Caritasa dostavljene su Caritasu Transkarpatija „Sv. Martin“ u Mukačevu, koji djeluje u okviru Caritas–Spesa Ukrajine, koji ih je usmjerio u Kijev, Oleksandrijevku, Mukačevo i Ivano-Frankivsk.

Mr. sc. Suzana Borko predstavila je i tijek Caritasove akcije „Pomoć za Ukrajinu“. Dosad je na donacijski telefon 060 9010 (6.25 kn, PDV uključen) upućeno 68 tisuća poziva, a na žiro račun (Privredna banka Zagreb d.d.; IBAN: HR3823400091511177677; SWIFT/BIC: PBZGHR2X; svrha uplate: pomoć Ukrajini) uplaćeno je više od 4 milijuna kuna.

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa također je istaknula da se Hrvatska biskupska konferencija pridružila uplatama na žiro račun za potrebe zbrinjavanja izbjeglica putem Hrvatskog Caritasa s iznosom od milijun kuna. Za idući tjedan Hrvatski Caritas planira novu pošiljku od 60 tona, u kojoj će po prvi put biti poslani lijekovi, neophodni stanovništvu Ukrajine.

Na konferenciju se putem videoveze iz Ivano-Frankivska uključio profesor moralne teologije, socijalne i ekološke etike na Teološkoj akademiji u Ivano-Frankivsku i predstojnik Ekološkog ureda Ukrajinske grkokatoličke Crkve dr. sc. Volodimir Šeremeta. On je istaknuo da su u 35 dana od početka ruske invazije na Ukrajinu stradale brojne žrtve. Upozorio je da se uništava infrastruktura, bolnice, škole i kulturna dobra, te postoji opasnost od nuklearne katastrofe.

Dosad je iz iz zemlje izbjeglo oko 4 milijuna osoba, a oko 6 i pol milijuna ih je raseljeno unutar zemlje, što je četvrtina ukupnog stanovništva. U pružanje pomoći uključena je i Grkokatolička ukrajinska Crkva koja je zbrinula 10 tisuća osoba. Tako se biskupija Ivano-Frankivsk brine o 1500 osoba osiguravajući im smještaj, hranu, odjeću i medicinsku skrb. Pomoć se također upućuje u područje izravnih sukoba.

zahvaljujući donatorima na pomoći Dr. Šeremeta posebno je izdvojio Đakovačko-osječku nadbiskupiju . Uz to je istaknuo kako je ta nadbiskupija od 1990. do 1996. primila devetoricu ukrajinskih grkokatoličkih bogoslova, među kojima je bio i on. Svoje javljanje dr. Šeremeta zaključio je zahvaljujući Hrvatima što pomažu Ukrajincima „u borbi dobra protiv zla“.

print

Povezane objave

Priopćenje sa 64. zasjedanja Sabora HBK

Tiskovni ured HBK

Pozdravna riječ predsjednika HBK nadbiskupa Puljića na 23. zasjedanju HBK i BK BiH

Tiskovni ured HBK

Konferencija za novinare po završetku 65. zasjedanja Sabora HBK

Tiskovni ured HBK