Nova pošiljka Hrvatskog Caritasa za Ukrajinu

Dva tegljača s humanitarnom pomoći Hrvatskog Caritasa krenula su 30. ožujka 2022. prema Ukrajini, čime se nastavlja akcija „Pomoć za Ukrajinu“ u koju se Hrvatska biskupska konferencija uključila s iznosom od milijun kuna za pomoć izbjeglicama. Novu pošiljku je na konferenciji za medije 30. ožujka 2022. u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu predstavila zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa Suzana Borko.

Nakon što je prva dva puta Hrvatski Caritas pomoć poslao u jednom tegljaču, treći put su prema Ukrajini krenula dva tegljača. Pomoć bi trebala biti dostavljena u gradove Mukačevo i Ivano-Frankivsk. Nova pošiljka vrijedi milijun i 120 tisuća kuna, a teži približno 29 tona. Na 71 paleti između ostaloga su raspodijeljeni: prehrambeni proizvodi trajnije vrijednosti, higijenske potrepštine, sanitetski  i medicinski materijali, bijela tehnika i mali kućanskih aparati, školski pribor te ostala oprema.

Pomoć je većinom skupljena darovima hrvatski tvrtki i građana. Pošiljka je ostvarena zahvaljujući donacijama Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, Caritasa Bjelovarsko-križevačke biskupije, Caritasa Hvarske biskupije, Hrvatskog Crvenog križa, Belupa, Atlantic grupe, Anamarija Company, Lonije te OŠ Miroslava Krleže.

Tako je dosad ukupno, na 144 palete u četiri tegljača poslano 60 tona humanitarne pomoći vrijedne milijun i 670 tisuća kuna. Prethodne donacije Hrvatskog Caritasa dostavljene su Caritasu Transkarpatija „Sv. Martin“ u Mukačevu, koji djeluje u okviru Caritas–Spesa Ukrajine, koji ih je usmjerio u Kijev, Oleksandrijevku, Mukačevo i Ivano-Frankivsk.

Mr. sc. Suzana Borko predstavila je i tijek Caritasove akcije „Pomoć za Ukrajinu“. Dosad je na donacijski telefon 060 9010 (6.25 kn, PDV uključen) upućeno 68 tisuća poziva, a na žiro račun (Privredna banka Zagreb d.d.; IBAN: HR3823400091511177677; SWIFT/BIC: PBZGHR2X; svrha uplate: pomoć Ukrajini) uplaćeno je više od 4 milijuna kuna.

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa također je istaknula da se Hrvatska biskupska konferencija pridružila uplatama na žiro račun za potrebe zbrinjavanja izbjeglica putem Hrvatskog Caritasa s iznosom od milijun kuna. Za idući tjedan Hrvatski Caritas planira novu pošiljku od 60 tona, u kojoj će po prvi put biti poslani lijekovi, neophodni stanovništvu Ukrajine.

Na konferenciju se putem videoveze iz Ivano-Frankivska uključio profesor moralne teologije, socijalne i ekološke etike na Teološkoj akademiji u Ivano-Frankivsku i predstojnik Ekološkog ureda Ukrajinske grkokatoličke Crkve dr. sc. Volodimir Šeremeta. On je istaknuo da su u 35 dana od početka ruske invazije na Ukrajinu stradale brojne žrtve. Upozorio je da se uništava infrastruktura, bolnice, škole i kulturna dobra, te postoji opasnost od nuklearne katastrofe.

Dosad je iz iz zemlje izbjeglo oko 4 milijuna osoba, a oko 6 i pol milijuna ih je raseljeno unutar zemlje, što je četvrtina ukupnog stanovništva. U pružanje pomoći uključena je i Grkokatolička ukrajinska Crkva koja je zbrinula 10 tisuća osoba. Tako se biskupija Ivano-Frankivsk brine o 1500 osoba osiguravajući im smještaj, hranu, odjeću i medicinsku skrb. Pomoć se također upućuje u područje izravnih sukoba.

zahvaljujući donatorima na pomoći Dr. Šeremeta posebno je izdvojio Đakovačko-osječku nadbiskupiju . Uz to je istaknuo kako je ta nadbiskupija od 1990. do 1996. primila devetoricu ukrajinskih grkokatoličkih bogoslova, među kojima je bio i on. Svoje javljanje dr. Šeremeta zaključio je zahvaljujući Hrvatima što pomažu Ukrajincima „u borbi dobra protiv zla“.

print

Povezane objave

Ured HBK za život i obitelj predstavio pjesmu „U zagrljaju vrimena“

Tiskovni ured HBK

Predsjednik HBK čestitao Uskrs pravoslavnima

Tiskovni ured HBK

Čestitka biskupa Uzinića za Međunarodni dan starijih osoba

Tiskovni ured HBK