Novi apostolski nuncij nadbiskup Lingua stigao u Hrvatsku

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua doputovao je u petak 20. rujna 2019. godine u Zagreb. U Međunarodnoj zračnoj luci „Franjo Tuđman“, apostolskog nuncija mons. Linguu dočekali su predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, generalni tajnik HBK-a  hvarski biskup mons. Petar Palić, drugi savjetnik Apostolske nuncijature u RH mons. Janusz Stanisław Błachowiak te načelnica sektora diplomatskog protokola Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Emilija Vučinić-Margeta.

Papa Franjo imenovao je dosadašnjeg apostolskog nuncija na Kubi, naslovnog nadbiskupa Tuscanie mons. Giorgia Lingua novim apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj 22. srpnja.

Nadbiskup Giorgio Lingua rođen je 23. ožujka 1960. u Fossanu (Cuneo) u Italiji. Zaređen je za svećenika 10. studenoga 1984. i inkardiniran u biskupiju Fossano. Postigao je doktorat iz kanonskog prava. U diplomatsku službu Svete Stolice ušao je 1. srpnja 1992., a obavljao je diplomatsku službu u Apostolskim nuncijaturama u Obali Bjelokosti, u Sjedinjenim Američkim Državama, u Državnom tajništvu Svete Stolice u Odjelu za odnose s državama te u Apostolskim nuncijaturama u Italiji i u Srbiji.

Apostolskim nuncijem u Iraku i Jordanu imenovan je 4. rujna 2010. te 17. ožujka 2015. nuncijem na Kubi.

Osim materinskog talijanskog jezika govori francuski, engleski i španjolski.

Nuncij Lingua šesti je predstavnik Svetog Oca u samostalnoj hrvatskoj državi. Njegovi prethodnici bili su mons. Giulio Einaudi (29. veljače 1992. – 4. kolovoza 2003.), mons. Francisco-Javier Lozano Sebastián (4. kolovoza 2003. – 10. prosinca 2007.), mons. Mario Roberto Cassari (14. veljače 2008. – 10. ožujka 2012), mons. Alessandro D’Errico (21. svibnja 2012. – 27. travnja 2017.) i mons. Giuseppe Pinto (1. srpnja 2017. – 16. travnja 2019.).

Po dolasku u Zračnu luku Franjo Tuđman u Zagrebu, na upit novinara što zna o Hrvatskoj i Hrvatima, novi apostolski nuncij odgovorio je da je to vrlo zahtjevno pitanje. “Došao sam ovdje kako bih upoznao. Jasno da sam dosta toga pročitao o povijesti i o svetosti hrvatskog naroda tako vjernog Crkvi i tako bogate prošlosti. Većinu stvari trebam tek upoznati. Dakle, ovdje sam da bih prije svega naučio. Ovdje sam kao papin predstavnik. Bit će mi zadovoljstvo ojačati veze s hrvatskim narodom koji je jedan od najbližih Rimskoj Crkvi. Mislim da ću započeti polagano otkrivati  bogatstvo, ljepote ove zemlje kojima sam se mogao diviti već silazeći iz zrakoplova.”

O tome je li u svojem radu imao prilike susretati Hrvate, nuncij Lingua je rekao:

Imao sam tajnika Hrvata na Kubi – mons. Većeslava Tumira s kojim sam imao odličnu suradnju i koji me nastavlja skoro svakodnevno informirati o događanjima u Japanu. Bilo je jako lijepo surađivati s njime. Na Kubi sam također imao blisku suradnju s Družbom koja je potekla iz Hrvatske, s Kćerima Milosrđa bl. Marije Propetog Isusa Petković. Iako su sve tri sestre koje djeluju na Kubi Paragvajke, jedna od njih djelovala je ovdje u Hrvatskoj šest godina. Na Kubi sam upoznao i jedan novi hrvatski pokret. Ne mogu se sjetiti njihovog imena, ali rade mnogo s mladima animirajući ih. Upoznao sam te mlade pune poleta. Oni rade vrlo dobro s mladima u župama.”

O tome kakav ga posao očekuje u Hrvatskoj kazao je:

“Sutra ću dobiti upute od moga suradnika. Zatim ću 16. listopada započeti rad s Biskupskom Konferencijom i vidjet ćemo što me očekuje.”

print

Povezane objave

Čestitka predsjednika HBK nadbiskupa Puljića novoizabranom patrijarhu Porfiriju

Tiskovni ured HBK

Čestitka i poruka za Međunarodni dan osoba s invaliditetom 2022.

Tiskovni ured HBK

Kardinal Hollerich pozvao svijet politike da pokaže više solidarnosti

Tiskovni ured HBK