Nuncij Lingua predvodio misu u katedrali

Novi apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua svečanim euharistijskim slavljem u zajedništvu s hrvatskim biskupima u zagrebačkoj prvostolnici u četvrtak, 17. listopada, započeo je svoju službu u našoj zemlji. Misa je slavljena na blagdan sv. Ignacija Antiohijskog koji je nunciju bio poticaj da u svojoj homiliji istakne važnost crkvenoga zajedništva.
„Brinimo se za svoju svetost i naučimo otkrivati svece koji žive među nama”, središnja je poruka novog apostolskog nuncija Giorgia Lingue iz njegove prve propovijedi u Hrvatskoj koju je izrekao na jako dobrom hrvatskom jeziku i u vrlo osobnom osvrtu na bl. Alojzija Stepinca.
„Mnogi se pitaju zašto blaženi Alojzije nije kanoniziran. Pazite, rekao sam kanoniziran, a ne svet, jer on je već svet. Nisu naše izjave te koje nadodaju ili oduzimaju nešto njegovoj svetosti”, rekao je, između ostalog, nuncij te spomenuo kako je odmah prvu nedjelju, po dolasku u Zagreb, poželio hodočastiti na njegov grob. Kleknuo je pred Blaženikovim grobom i započeo je razgovarati s njim pitajući ga što misli o cijeloj toj priči koja je podignula toliko neraspoloženje? I drugo: „Dragi blaženi Alojzije, mogu li učiniti nešto da se prepozna tvoja svetost? Što trebam učiniti?“
„Ne kažem ovo da bih stekao vaše simpatije, niti tražim od vas da nađete mir u srcu i ne razmišljate više o tome. To kažem jer mi se učinilo da ga vrlo jasno čujem kako mi neprestano ponavlja: ‘Ne brini za moju svetost, brini za svoju.’ To je ono što blaženik traži svakog od nas, da postanemo sveti, da postanemo sveti zajedno”, poručio je nadbiskup Lingua.
Pozvao je na molitvu i da vjernici u Hrvatskoj sa svojim svećenicima i svim biskupima budu primjer jedinstva i sklada, spomenuo je i to u kontekstu riječi koje je sam sv. Ignacije Antiohijski uputio zajednicama svoga vremena.
„To će biti najbolji način pokazivanje djelima nasljedovanja ove svetosti koja je za sve nas izvor nadahnuća i snaga u vjernosti koju je tako žarko posvjedočio i blaženi Alojzije Stepinac”, kao i prije i nakon njega svi drugi hrvatski sveci i blaženici koje je nuncij ponaosob spomenuo.
Uoči početka mise riječi dobrodošlice novom je nunciju uputio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Izrazio je radost kao i zahvalu papi Franji što nam šalje svog predstavnika i pozvao na molitvu za Božji blagoslov u poslanju što će ga nuncij uime Svetog Oca obavljati na duhovnu dobrobit katoličkih vjernika u našoj zemlji i svih ljudi dobre volje, poručio je kardinal.
Na kraju euharistije riječi dobrodošlice novom nunciju uputio je i predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić. „Neka Vaš boravak i rad koji ćete obavljati uime pape Franje i Svete Stolice bude uspješan na svim razinama Vašega blagotvornog djelovanja među nama i neka bude praćen obilnim nebeskim zagovorom Vašeg nebeskog zaštitnika sv. Jurja i svih hrvatskih svetaca i blaženika, a Vaš boravak i djelovanje neka budu plodni i blagoslovljeni”, poručio je predsjednik HBK te izrazio zadovoljstvo kako je nuncija bilo lijepo slušati dok je govorio lijepim hrvatskim jezikom.
Koncelebrirali su hrvatski biskupi koji u Zagrebu sudjeluju na trodnevnom 59. jesenskom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije kao i redovnički poglavari iz Hrvatske redovničke konferencije.
Na misi su sudjelovali i visoki predstavnici državnih i gradskih vlasti. U ime Predsjednice RH Renata Margaretić Urlić, u ime Hrvatskog sabora podpredsjednik Željko Reiner, a u ime Vlade RH ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Sudjelovao je i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. Nazočni su bili i mitropolit SPC-a zagrebačko-ljubljanski Porfirije, evangelički biskup Branko Berić i zagrebački rabin Luciano Moše Prelević.

print

Povezane objave

Predsjednik HBK nadbiskup Puljić čestitao Židovima Pesah

Tiskovni ured HBK

Hrvatski Caritas prikupio više od milijun kuna za Ukrajinu te najavio humanitarni konvoj

Tiskovni ured HBK

Susret predstavnika Hrvatske biskupske konferencije s predsjednikom Vlade RH Plenkovićem

Tiskovni ured HBK