Međunarodni susret pastoralnih djelatnika među Romima u Trogiru

Međunarodni susret pastoralnih djelatnika i suradnika među Romima održan je od 5. do 7. travnja u Trogiru. Na susretu je sudjelovalo 164 sudionika iz 21 zemlje, a iz Hrvatske kao zemlje domaćina na susretu je bilo 42 sudionika: članovi Odbora HBK za pastoral Roma, svećenici, redovnici, redovnice te laici među kojima i Romi. Tradicionalni godišnji susret organizirao je Međunarodni katolički odbor za pastoral Roma i Odbor HBK za pastoral Roma, uz duhovnu i materijalnu potporu Tajništva HBK, gotovo svih hrvatskih nad/biskupija te Odjela za prosvjetu, kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije. Tijekom bogatog programa ekumensku molitvu u petak, 5. travnja., animirao je vlč. Mario Kopjar, a subotnju večernju misu predslavio je predsjednik Odbora HBK za pastoral Roma i varaždinski biskup Josip Mrzljak uz koncelebraciju predsjednika Međunarodnog katoličkog odbora za pastoral Roma vlč. Claudea Dumasa iz Francuske.

Središnja tema ovogodišnjeg susreta bila je „Obostrana evangelizacija: izvor promjena“, a glavni predavač bio je dr. Tomas Halik iz Češke. Istaknuo je kako autentičan susret mijenja pogled na teologiju, pastoral, kulturu, onoga koji susreće i onoga kojega je susreo. To je poziv na međusobno dijeljenje u našim zajednicama, Crkvama i u našem društvu, poručio je dr. Halik.

U nedjelju 7. travnja predavanje u kojem su predstavili opću i pastoralnu situaciju s Romima u Hrvatskoj održali su prof. dr. Neven Hrvatić i Kristina Čačić, vjeroučiteljica i tajnica Povjerenstva za Rome Varaždinske biskupije. Susret je završio s najavom kako će se dogodine novi susret održati u Italiji te se planira susret i sa Svetim Ocem.

Sudionici međunarodnog skupa bili su zadovoljni boravkom u Hrvatskoj, a ponajviše zbog izmjene profesionalnih, životnih i pastoralnih iskustava u radu s romskom zajednicom i ostalim etničkim zajednicama tj. nomadima i putnicima diljem Europe.

print

Povezane objave

Katehetska zimska škola za vjeroučitelje u osnovnim školama

Tiskovni ured HBK

Održana prva sjednica Povjerenstva HBK za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba

Tiskovni ured HBK

Stručni skup za tajnike i računovođe katoličkih škola

Tiskovni ured HBK