Održana prva sjednica Povjerenstva HBK za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba

Prva sjednica Povjerenstva HBK za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba pod predsjedanjem  riječkog nadbiskupa koadjutora Mate Uzinića, predsjednika Povjerenstva, održana je u utorak,  2. ožujka 2021., u sjedištu HBK u Zagrebu. Na LXI. plenarnom zasjedanju HBK 18. i 19. siječnja 2021. imenovani su članovi Povjerenstva na mandat od pet godina: vlč. Josip Bošnjaković, vlč. Ilija Jakovljević, don Ante Rako, vlč. Jakov Rađa, o. Dalibor Renić, gđa Suzana Matošević, gosp. Saša Horvat, vlč. Josip Šalković, gđa Monika Ećimović, gđa Marina Šijaković i gosp. Tomislav Vurušić.

Povjerenstvo je specijalizirano tijelo koje omogućuje i provodi djelatnost zaštite maloljetnika i ranjivih osoba u ime Hrvatske biskupske konferencije te djeluje kao podrška ustanovama posvećenog života i družbama apostolskog života, udrugama i drugim crkvenim pravnim osobama, te crkvenim pokretima na području mjerodavnosti HBK.

Zadaća Povjerenstva je savjetovanje i promicanje zaštite maloljetnika i ranjivih osoba putem predlaganja  sadržaja i programa koji jačaju kulturu zaštite maloljetnika i ranjivih osoba, doprinositi ozračju sigurnosti crkvenih mjesta te podizanje svijesti i sprječavanje bilo kakvog oblika zlostavljanja.

Sukladno s time, Povjerenstvo će predlagati preventivne mjere kako bi se pomoglo roditeljima i skrbnicima maloljetnika i ranjivih osoba, pastoralnim djelatnicima, klericima ili laicima, s ciljem prepoznavanja znakova zlostavljanja i primjene odgovarajućih mjera zaštite. Preventivne mjere uključuju odgojne programe koji bi se provodili u sjemeništima i kućama odgoja, uključujući kandidate za primanje svetih redova i njihovu trajnu formaciju.

Povjerenstvo će pratiti i promicati rad Metropolijskih ureda za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba te biskupijskih povjerenika za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba. Iduća sjednica Povjerenstva HBK za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba najavljena je za početak lipnja.

print

Povezane objave

Priopćenje sa sjednice Vijeća za život i obitelj

Tiskovni ured HBK

Mons. Petar Palić preuzeo službu mostarsko-duvanjskog biskupa i trajnog upravitelja trebinjsko-mrkanskog

Tiskovni ured HBK

Čestitka predsjednika HBK nadbiskupa Puljića na misi biskupskog ređenja mons. Vidovića

Tiskovni ured HBK