Održana prva sjednica Povjerenstva HBK za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba

Prva sjednica Povjerenstva HBK za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba pod predsjedanjem  riječkog nadbiskupa koadjutora Mate Uzinića, predsjednika Povjerenstva, održana je u utorak,  2. ožujka 2021., u sjedištu HBK u Zagrebu. Na LXI. plenarnom zasjedanju HBK 18. i 19. siječnja 2021. imenovani su članovi Povjerenstva na mandat od pet godina: vlč. Josip Bošnjaković, vlč. Ilija Jakovljević, don Ante Rako, vlč. Jakov Rađa, o. Dalibor Renić, gđa Suzana Matošević, gosp. Saša Horvat, vlč. Josip Šalković, gđa Monika Ećimović, gđa Marina Šijaković i gosp. Tomislav Vurušić.

Povjerenstvo je specijalizirano tijelo koje omogućuje i provodi djelatnost zaštite maloljetnika i ranjivih osoba u ime Hrvatske biskupske konferencije te djeluje kao podrška ustanovama posvećenog života i družbama apostolskog života, udrugama i drugim crkvenim pravnim osobama, te crkvenim pokretima na području mjerodavnosti HBK.

Zadaća Povjerenstva je savjetovanje i promicanje zaštite maloljetnika i ranjivih osoba putem predlaganja  sadržaja i programa koji jačaju kulturu zaštite maloljetnika i ranjivih osoba, doprinositi ozračju sigurnosti crkvenih mjesta te podizanje svijesti i sprječavanje bilo kakvog oblika zlostavljanja.

Sukladno s time, Povjerenstvo će predlagati preventivne mjere kako bi se pomoglo roditeljima i skrbnicima maloljetnika i ranjivih osoba, pastoralnim djelatnicima, klericima ili laicima, s ciljem prepoznavanja znakova zlostavljanja i primjene odgovarajućih mjera zaštite. Preventivne mjere uključuju odgojne programe koji bi se provodili u sjemeništima i kućama odgoja, uključujući kandidate za primanje svetih redova i njihovu trajnu formaciju.

Povjerenstvo će pratiti i promicati rad Metropolijskih ureda za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba te biskupijskih povjerenika za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba. Iduća sjednica Povjerenstva HBK za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba najavljena je za početak lipnja.

print

Povezane objave

Sjednica Vijeća HBK za laike

Tiskovni ured HBK

Poruka Komisije HBK Iustitia et pax uoči predsjedničkih izbora

Tiskovni ured HBK

Uveden u službu apostolski upravitelj Križevačke eparhije

Tiskovni ured HBK