Održana sjednica Pododbora za osobe s invaliditetom pri Vijeću HBK-a za laike

Sjednica Pododbora za osobe s invaliditetom (OSI) koji djeluje u sklopu Vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK-a) za laike održana je u utorak 21. svibnja 2024. u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu.  

Sjednica je sazvana s ciljem da se sagleda ono što je ostvareno od prošle sjednice te da se dogovore i planiraju daljnje aktivnosti u sklopu pastoralnog ciklusa posvećenog obiteljima osoba s invaliditetom koji se provodi u suradnji s Vijećem i Uredom HBK-a za život i obitelj. Nakon molitve i pozdrava nadbiskupa mons. Mate Uzinića, predsjednika Vijeća HBK-a za laike, nazočni su se osvrnuli na 11. Katehetsko-pastoralni kolokvij za svećenike održan u ožujku ove godine. Također, dan je prikaz sudjelovanja na 3. nacionalnoj konferenciji „Mi ne oni – u svakoj životnoj dobi“ održanoj u Napulju u travnju u organizaciji Nacionalne službe za osobe s invaliditetom Talijanske biskupske konferencije s osobitim naglaskom na primjere dobre praske u Italiji. Promišljalo se i planirao nastavak ciklusa uz provođenje aktivnosti poput medijske vidljivosti, dovršetka kateheza, formativnih susreta i dr.

Članovi Pododobora, ujedno i biskupijski povjerenici za Đakovačku-osječku nadbiskupiju te Sisačku i Varaždinsku biskupiju, izvijestili su o svojim biskupijskim događanjima, održanima i planiranima za naredno razdoblje poput formacijskih susreta za srednjoškolce, duhovnih obnova za obitelji OSI, biskupijskih susreta za OSI, hodočašća i sl. Posvjedočili su i o sve češćim upitima roditelja u vezi primanja sakramenata djece s teškoćama u razvoju. Izražena je radost zbog sve veće medijske pozornosti temi kao i zbog imenovanju novih biskupijskih povjerenika za OSI primjerice, u Dubrovačkoj biskupiji, zauzetijem djelovanju nedavno imenovanih primjerice u Riječkoj nadbiskupiji, a tamo gdje ih još nema primijećen je veći angažman pojedinih povjerenika za obiteljski pastoral kao u Krčkoj biskupiji.

Na sjednici je istaknuta potreba da se za buduće planiranje u obzir uzme i Sažetak priloga zaprimljenih od osoba s invaliditetom tijekom sinodalnog savjetovanja u organizaciji Dikasterija za laike, obitelj i život. Dokument je priređen s ciljem da se i u nastavku Sinode o sinodalnosti čuje glas OSI, budući da su sudionici savjetovanja ponudili svoje odgovore na pitanje „Kako se u sinodalnoj Crkvi u poslanju može poticati suodgovornost vjernika s invaliditetom?“

Sjednica je, također, poslužila za dogovaranje projekata i aktivnosti za narednu pastoralnu godinu 2024./2025. uključujući Jubilej osoba s invaliditetom koji će se održati u Rimu od 28. do 30. travnja 2025. u sklopu programa Svete jubilarne godine.

print

Povezane objave

Održana sjednica Vijeća HBK-a za nauk vjere

Tiskovni ured HBK

Uskrsna poruka biskupa Hrvatske biskupske konferencije

Tiskovni ured HBK

Nacionalni i biskupijski Caritasi pozivaju volontere za pomoć potrebitima

Tiskovni ured HBK