Skupština Međunarodnog saveza ministranata

Generalna skupština CIM-a (Coetus internationalis ministrantium – Međunarodni savez ministranata) održana je od 2. do 4. travnja 2019. u Bratislavi. Na skupštini je bilo pedesetak sudionika iz više europskih zemalja, među kojima i vlč. Josip Ivešić, tajnik Odbora za ministrante pri Vijeću za sjemeništa i duhovna zvanja Hrvatske biskupske konferencije. Susret je započeo predstavljanjem i međusobnim upoznavanjem, osobito s novim članovima Međunarodnog saveza.

Radni dio susreta bio je posvećen osvrtu na Međunarodno hodočašće ministranata u Rim, koje je održano početkom kolovoza prošle godine. Na hodočašću je sudjelovalo više od 70.000 ministranata i ministrantica iz više država Europe i svijeta. Kroz rad u jezičnim skupinama (njemačka, francuska i mađarska), te kroz nekoliko točaka razmotrilo se sve ono što je bilo dobro kao i ono što bi moglo i trebalo biti bolje.

U drugom dijelu, dosadašnji predsjednik CIM-a zrenjaninski biskup Laslo Nemet predstavio je rad predsjedništva Saveza, ne samo kroz proteklu godinu, nego i kroz cijeli mandat ovoga tijela. Zatim se zahvalio n

 

a povjerenju i zajedničkom radu te predstavio novog kandidata za predsjednika CIM-a luksemburškog nadbiskupa Jean-Claudea Hollericha koji je i aktualni predsjednik Komisije biskupskih konferencija zemalja Europske Unije – COMECE.

U završnom dijelu skupštine uslijedilo je glasanje za novo predsjedništvo CIM-a te je na koncu za predsjednika izabran nadbiskup Hollerich kao i još pet članova predsjedništva iz: Portugala, Njemačke, Rumunjske, Luxemburga i vlč. Josip Ivešić iz Hrvatske. Mandat novog predsjedništva traje četiri godine.

Susret je završio razgledanjem grada, te zajedničkim misnim slavljem koje je predvodio nadbiskup Hollerich u koncelebraciji s biskupom Ladislavom Nemetom te nazočnim svećenicima.

print

Povezane objave

P. Mihály Szentmártoni završava duhovničku službu u Zavodu sv. Jeronima

Tiskovni ured HBK

Sjednica Vijeća HBK za kler

Tiskovni ured HBK

Predstavljen videospot pjesme »U zagrljaju vrimena«

Tiskovni ured HBK