Skupština Međunarodnog saveza ministranata

Generalna skupština CIM-a (Coetus internationalis ministrantium – Međunarodni savez ministranata) održana je od 2. do 4. travnja 2019. u Bratislavi. Na skupštini je bilo pedesetak sudionika iz više europskih zemalja, među kojima i vlč. Josip Ivešić, tajnik Odbora za ministrante pri Vijeću za sjemeništa i duhovna zvanja Hrvatske biskupske konferencije. Susret je započeo predstavljanjem i međusobnim upoznavanjem, osobito s novim članovima Međunarodnog saveza.

Radni dio susreta bio je posvećen osvrtu na Međunarodno hodočašće ministranata u Rim, koje je održano početkom kolovoza prošle godine. Na hodočašću je sudjelovalo više od 70.000 ministranata i ministrantica iz više država Europe i svijeta. Kroz rad u jezičnim skupinama (njemačka, francuska i mađarska), te kroz nekoliko točaka razmotrilo se sve ono što je bilo dobro kao i ono što bi moglo i trebalo biti bolje.

U drugom dijelu, dosadašnji predsjednik CIM-a zrenjaninski biskup Laslo Nemet predstavio je rad predsjedništva Saveza, ne samo kroz proteklu godinu, nego i kroz cijeli mandat ovoga tijela. Zatim se zahvalio n

 

a povjerenju i zajedničkom radu te predstavio novog kandidata za predsjednika CIM-a luksemburškog nadbiskupa Jean-Claudea Hollericha koji je i aktualni predsjednik Komisije biskupskih konferencija zemalja Europske Unije – COMECE.

U završnom dijelu skupštine uslijedilo je glasanje za novo predsjedništvo CIM-a te je na koncu za predsjednika izabran nadbiskup Hollerich kao i još pet članova predsjedništva iz: Portugala, Njemačke, Rumunjske, Luxemburga i vlč. Josip Ivešić iz Hrvatske. Mandat novog predsjedništva traje četiri godine.

Susret je završio razgledanjem grada, te zajedničkim misnim slavljem koje je predvodio nadbiskup Hollerich u koncelebraciji s biskupom Ladislavom Nemetom te nazočnim svećenicima.

print

Povezane objave

Čin posvete Bezgrješnome Srcu Marijinu

Tiskovni ured HBK

Priopćenje sa 62. zasjedanja Sabora HBK

Tiskovni ured HBK

Sjednica Odbora za mlade

Tiskovni ured HBK