Održano državno natjecanje iz vjeronauka

Državno natjecanje iz vjeronauka za osnovne i srednje škole – Vjeronaučna olimpijada pod nazivom „Svjedoci radosne vijesti u hrvatskom narodu“ u organizaciji Nacionalnog katehetskog ureda HBK, Agencije za odgoj i obrazovanje i Glasa Koncila, a uz pomoć Katehetskog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije, održano je od 3. do 5. travnja u Osijeku i Đakovu. Na natjecanju je sudjelovalo oko 200 vjeroučenika iz cijele Hrvatske s njihovim mentorima. Iz Zagrebačke metropolije sudjelovalo je 12 škola, iz Splitsko-makarske metropolije 11 škola, iz Riječke metropolije 7 škola, iz Đakovačko-osječke metropolije 7 škola te iz Zadarske nadbiskupije 2 škole.

Svečanost otvorenja održana je 3. travnja u večernjim satima u pastoralnim prostorima pri Vikarijatu Osijek. „Iznimna mi je radost što ovdje u Osijeku mogu pozdraviti Vas – ono najbolje što imamo u Hrvatskoj s područja katoličkoga vjeronauka u našim osnovnim i srednjim školama“, rekao je đakovačko-osječki nadbiskup Hranić prisutnim vjeroučenicima, posebno zahvaljujući njihovim mentorima na trudu i oduševljenju koje u djeci potiču i bude. U četvrtak prije podne, 4. travnja, pisani dio natjecanja održan je u OŠ „Vladimir Becić“ u Osijeku, a potom su se sudionici zaputili u Đakovo. Ondje su pohodili Državnu ergelu Đakovo, posjetili Središnju nadbiskupijsku i fakultetsku knjižnicu u Đakovu gdje ih je pozdravio đakovački gradonačelnik Marin Mandarić. Dobrodošlicu im je u ime KBF-a u Đakovu zaželio i prodekan za znanost prof. dr. Stjepan Radić. Uslijedio je zatim drugi dio natjecanja, a program drugoga dana natjecanja zaključen je euharistijskim slavljem u katedrali sv. Petra i Pavla u Đakovu, koje je predvodio nadbiskup Đuro Hranić.

Završni dio natjecanja pod nazivom „Milijunak“ u kojemu je sudjelovalo pet najbolje plasiranih ekipa osnovnih i srednjih škola održan je 5. travnja u Vikarijatu Osijek.

Prvo mjesto među srednjim školama osvojila je Gimnazija Velika Gorica iz Velike Gorice – Zagrebačka nadbiskupija, a među osnovnoškolcima pobjedila je ekipa OŠ “Mato Lovrak” iz Nove Gradiške – Požeška biskupija. Pobjedničku srednjoškolsku ekipu Gimnazije Velika Gorica činili su: Ana Marija Bradić, Paul Sremić, Lucija Medarić i Marija Medarić te mentorica Nataša Čurić.

Osnovnoškolsku pobjedničku ekipu OŠ “Mato Lovrak” iz Nove Gradiške činili su: Edi Conjar, Domagoj Ivanišević, Mihael Božić i Nastja Lovrić te mentorica Adrijana Petrović.

Nagradu im je uručio nadbiskup i metropolit đakovačko-osječki Đuro Hranić. Drugo mjesto osvojila je OŠ „Tin Ujević” iz Krivodola i SŠ “Ivan Meštrović” iz Drniša, a 3. mjesto OŠ “Tučepi” iz Tučepa i XV. gimnazija iz Zagreba. Nakon što su podijeljene nagrade i priznanja zaslužnima za uspješnu organizaciju natjecanja riječi zahvale svim sudionicima uputio je nadbiskup Hranić istaknuvši: „Nama je bilo lijepo s vama. Ako nešto nije bilo u redu molimo vas da nam oprostite, a ono što je bilo dobro ponesite iz Slavonije svojim kućama. Želim da i dalje rastete u suobličavanju Isusu Kristu poput naših hrvatskih svetaca i blaženika. Dao Bog da za sto, dvjesto godina netko od ovih mladih koji su sudjelovali u natjecanju postane blaženik i svetac. Mi smo, doista, kao kršćani po sakramentu krsta, euharistije i potvrde pozvani na svetost”. Ujedno je obradovao članove triju prvoplasiranih ekipa iz osnovnih i srednjih škola viješću da će ih Hrvatska biskupska konferencija nagraditi putovanjem u Rim.

print

Povezane objave

Sastanak povjerenika za pastoral braka i obitelji i sjednica Vijeća HBK-a za život i obitelj

Tiskovni ured HBK

Središnje misno slavlje „Tjedna solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u BIH“

Tiskovni ured HBK

Održan 12. susret hrvatske katoličke mladeži u Gospiću

Tiskovni ured HBK