Oproštajna misa nuncija Pinta

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giuseppe Pinto, na Bijelu nedjelju 28. travnja 2019. predvodio je u zagrebačkoj katedrali misu zahvalnicu prigodom završetka svoje službe, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije. Na svečanom euharistijskom slavlju sudjelovali su hrvatski nadbiskupi i biskupi, redovnički poglavari i poglavarice, svećenici te okupljeni vjernici. Na početku mise prisutne je pozdravio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić istaknuvši da nuncij Pinto zbog zdravstvenih razloga treba otići na duži oporavak. „Ovdje smo da mu srdačno zahvalimo na dosadašnjoj zauzetoj službi Apostolskog nuncija u Hrvatskoj i da mu zaželimo što brži oporavak. Po toj nakani ćemo moliti u ovoj Euharistiji“, rekao je kardinal Bozanić.

Na početku homilije kardinal Bozanić istaknuo je da druga uskrsna nedjelja, ili nedjelja božanskog milosrđa, nosi naziv i mali Uskrs. „Svaka je nedjelja za kršćane mali Uskrs, dan Gospodnji“, rekao je kardinal Bozanić citirajući svetog Augustina koji naučava da je nedjelja »tjedni Uskrs«. „To je, braćo i sestre, dan Kristovih učenika, naš dan, dan u koji smo pozvani sastati se na Euharistiji da izvršimo Isusovu zapovijed“, nastavio je kardinal. Govoreći o prvoj zajednici Isusovih učenika, kardinal Bozanić istaknuo je njihovu ranjenost koja je karakterizirala njihove početke. „Zajednica je ranjena Petrovim nijekanjem i zatajom, Judinom izdajom i samoubojstvom, ranjena je bijegom učenika u trenutku kada je Učitelj bio zatočen. Sveti Ivan nam predstavlja jedanaest muškaraca zatvorenih u sebe, blokiranih strahom i sumnjom u čekanju da se nakon Isusove smrti u Jeruzalemu smiri situacija“, rekao je kardinal Bozanić. I Toma je živio isto iskustvo ranjenosti, nastavio je Kardinal, kao i svaki čovjek te se zatvara i sebe i ostaje blokiran. Nadbiskup je naglasio da Krist također nosi rane kao znakove tijela koje je ljubilo do kraja bez protuusluge, ali da On pred iskustvom rana reagira na drugačiji način. „Isus se, naprotiv, drukčije odnosi prema dobivenim ranama. »Dođe Isus, stane u sredinu i reče im: Mir vama! To rekavši, pokaza im svoje ruke i bok« (Iv 20, 19-20). Isus se ne zatvara, niti distancira, nego dolazi među svoje prijatelje: ne sakriva rane, naprotiv pokazuje ih. Ne zatvara se u mržnju postavljajući uvjete, nego oprašta, daruje mir i poziva učenike da čine to isto“, rekao je kardinal Bozanić. Na kraju homilije kardinal Bozanić ukazao je na ponašanje apostola Tome koji u času kad je uspio izaći iz izolacije i smogao snage da s drugima podijeli svoju ranjenost, doživio trenutak u kojem uspijeva uistinu susresti Uskrsloga te ustati i započeti novi život, izrekavši jednu od najljepših ispovijesti vjere sadržanu u Evanđelju: »Gospodin moj i Bog moj!«.

Na završetku euharistijskog slavlja nadbiskupa Pinta pozdravio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić naglasivši stoljetne veze između Svete Stolice i hrvatskog naroda od vremena početaka pokrštenja Hrvata u sedmom stoljeću preko pape Ivana VIII koji blagoslivlja kneza Branimira pa sve do sv. pape Ivana Pavla II za vrijeme čijeg je pontifikata Sveta Stolica 1992. priznala Republiku Hrvatsku kao samostalnu i suverenu državu. „Svojom tihom ali aktivnom nazočnošću doprinijeli ste crkvenom, diplomatskom te ekumenskom i međureligijskom duhu i ozračju u našoj zemlji u kojoj ste predstavljali Svetu Stolicu“, rekao je nadbiskup Puljić. (Cijeli govor nadbiskupa Puljića pročitajte OVDJE).

U ime zagrebačke nadbiskupije kardinal Josip Bozanić poklonio je apostolskom nunciju mons. Pintu na sjećanje i znak povezanosti u molitvi lik Blažene Djevice Marije – Gospe od Kamenitih vrata, moćne Zaštitnice Grada Zagreba. Na oproštajnoj misi zahvalnici bili su i predstavnici hrvatskih državnih i gradskih vlasti te članovi diplomatskog zbora u Republici Hrvatskoj.

Papa Franjo imenovao je nadbiskupa Giuseppea Pinta apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj 1. srpnja 2017. Službu je započeo 9. rujna 2017. predavši vjerodajnice Predsjednici Republike Hrvatske. Nadbiskup Pinto prvi put je kao Papin izaslanik predvodio svetu misu u zagrebačkoj katedrali 11. listopada 2017. godine na spomendan svetog pape Ivana XXIII.

print

Povezane objave

Čestitka biskupa Uzinića za Međunarodni dan starijih osoba

Tiskovni ured HBK

Idite, misionarite!

Tiskovni ured HBK

Mons. Ante Jozić imenovan nuncijem u Bjelorusiji

Tiskovni ured HBK