Plenarno zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija

Plenarno zasjedanje Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) je obilježena 50. obljetnica postojanja toga Vijeća održano je u Rimu od 23. do 26. rujna. Tema zasjedanja bila je „CCEE – 50 godina u službi Europe, sjećanje i perspektive u kontekstu enciklike Fratelli tutti“. U ime Hrvatske biskupske konferencije na zasjedanju je sudjelovao njezin predsjednik zadarski nadbiskup Želimir Puljić. U uvodnom dijelu sudionici zasjedanja slavili su euharistiju koju je u Bazilici svetoga Petra u Vatikanu predvodio papa Franjo. U homiliji je Sveti Otac sudionicima naglasio tri riječi o kojima su kao kršćani i europski biskupi pozvani promisliti: razmotriti, obnoviti i vidjeti. Kako bismo Crkvu učinili lijepom i otvorenom, moramo zajedno gledati prema budućnosti, a ne obnavljati prošlost, poručio je papa upozorivši kako treba početi od temelja, jer tamo započinje obnova, iz žive tradicije Crkve koja se temelji na onom bitnom – na radosnoj vijesti, blizini i svjedočenju.

Na kraju je pročitana poruka kardinala Angela Bagnasca, predsjednika CCEE-a koji nije mogao nazočiti zasjedanju, jer mu je neposredno prije potvrđen pozitivan test na koronavirus. Stoga je poruku pred Svetim Ocem izrekao kardinal Vincent Nichols, potpredsjednik CCEE-a. Na kraju mise sa Svetim Ocem, sudionici plenarnog zasjedanja posjetili su grobove papa koji su pratili CCEE u njegovu radu te se ondje pomolili.

U popodnevnim satima 24. rujna, predsjednike europskih biskupskih konferencija primio je na Kvirinalu predsjednik Republike Italije Sergio Mattarella.

Sutradan, 25. rujna, izabrano je novo predsjedništvo, za predsjednika je izabran nadbiskup Vilniusa i predsjednik Litavske biskupske konferencije mons. Gintaras Linas Grušas (60). Nadbiskup Grušas preuzeo je službu od talijanskog kardinala, donedavnog đenoveškog nadbiskupa Angela Bagnasca, koji je predsjedničku službu obnašao od 2016. do 2021. godine.

Za podpredsjednike su izabrani luksemburški nadbiskup kardinal Jean-Claude Hollerich i zrenjaninski biskup Ladislav Német, predsjednik Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda.

Novoizabrani predsjednik CCEE-a nadbiskup Grušas predvodio je završnog dana zasjedanja, 26. rujna, svetu misu u Bazilici sv. Ivana Lateranskog.

print

Povezane objave

Bolest može prerasti u izvrsno sredstvo spasenja i posvećenja

Tiskovni ured HBK

Idite, misionarite!

Tiskovni ured HBK

Priopćenje s izvanrednog zasjedanja HBK-a

Tiskovni ured HBK