Potres u Zagrebu!

(IKA – HKM) Grad Zagreb i širu okolicu, u nedjelju 22. ožujka, pogodio je cijeli niz potresa, a najjači se dogodio u 6 sati i 24 minute kada je prema podacima Seizmološke službe Hrvatske magnituda potresa iznosila 5,5 prema Richteru s epicentrom kod Markuševca. Jedno dijete je teško ozlijeđeno, a 14 osoba lakše. Među lakše ozlijeđenima je župni vikar u župi Marija Bistrica. Oštećeno je više od 600 zgrada, među njima brojne crkve i Zagrebačka katedrala.
Zagrebačka katedrala i Nadbiskupski dvor
Predstojnik Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije vlč. Borna Puškarić potvrdio je za HKR da se vrh južnog tornja zagrebačke katedrale srušio uslijed potresa koji je zahvatio Zagreb u nedjelju ujutro. “Oštećenja ima unutar katedrale, ali ne znamo u kojoj mjeri. Nitko nije stradao. Mi ćemo nastaviti s obnovom zagrebačke katedrale.”
Kaptol
U potresu je oštećena crkva, toranj i samostan sv. Franje Asiškog na Kaptolu. Svi fratri, njih 50 i dvije časne sestre, evakuirani su iz samostana te su privremeno smješteni u Kuću susreta Tabor u Samoboru.
Palmotićeva, Gornji Grad
Uslijed potresa urušio se dio stropa i kor Bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj ulici. Na Gornjem gradu oštećene su barokna crkva svete Katarine te crkva svetog Marka.
Remete
U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama oštećena je prednja lađa crkve koja je bila pošteđena u potresu 1880. U tome prednjem dijelu oštećene su freske, a neki dijelovi su i uništeni. “Od glavnog oltara odvalio se kamen. Donji dio crkve nismo pogledali zbog sigurnosti, ali nadamo se da nisu prevelika oštećenja. Vanjski dijelovi crkve su napuknuti, pogotovo južni plato,” kazao je remetski župnik o. Antonio Mario Čirko koji je nakon potresa iz svetišta u video-poruci uputio riječi ohrabrenja. „Bog je uvijek nazočan među nama. Netko će reći: ovo je Božja kazna. Ne, nema Božje kazne. To bih htio da nam svima bude jasno. Bog ne kažnjava. Nego, možemo si postaviti pitanje: Što nam Bog želi reći?! Ovo su vremena kušnje gdje je potrebno napraviti jedan naš ‘reset’.”
Šestine
U Šestinama je uslijed tri jaka potresa oštećena i crkva sv. Mirka. “Crkva sv. Mirka nalazi se na najtrusnijem potezu u gradu Zagrebu. Podsljemenska zona ide upravo od Sljemena preko Šestina, Mihaljevca do Kaptola i Donjega grada. Dakle, naša crkva je oštećena. Nije toliko kao druge, ali ima ozbiljnih oštećenja. Vidljivo je bilo da nakon prvog udara nije bilo tako strašno, nakon drugog su se pokazivala oštećenja, a nakon trećeg proširila su se oštećenja, pogotovo po unutrašnjosti crkve. Ono što se može vidjeti prostim okom je da nije ugrožena statika crkve, ali iznutra je doživjela ozbiljna oštećenja. Znat ćemo točno kad stručnjaci kažu svoje mišljenje”, poručio je župnik iz Šestina Robert Šreter.
Granešina
Uslijed potresa oštećena u Granešini i crkva Rođenja Blažene Djevice Marije. Osim unutrašnjosti, oštećen je nedavno obnovljeni toranj. Pao je strop crkve i uništio oltar, no kip Majke Božje Granešinske i svetohranište nisu oštećeni, izvijestio je portal Direktno.hr.
Čučerje
U podrhtavanjima tla srušen je dio crkve Pohoda Blažene Djevice Marije u Čučerju, a radi popucanog tornja isključena su zvona.
Marija Bistrica
Župni vikar u župi Marija Bistrica lakše je ozlijeđen u potresu, a oštećeno je i tamošnje Nacionalno svetište Majke Božje Bistričke. Svećenik se u trenutku prvog potresa zatekao na stubama na otvorenom, uz baziliku Majke Božje Bistričke, a uslijed podrhtavanja tla u trku je pao i ozlijedio lijevu potkoljenicu, rame i dijelove glave oko očiju. Pregledan je u bolnici u Zaboku, gdje mu je pružena liječnička pomoć, te je otpušten na kućnu njegu.
Izrazi suosjećanja i blizine
Splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić slaveći euharistijsko slavlje u kapeli Sv. Tita u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu, izrazio je svoju ljudsku i kršćansku sućut te blizinu svima koji su pogođeni potresom u Zagrebu i pandemijom koronavirusa.
Požeški biskup Antun Škvorčević uputio je poziv svećenicima, redovnicima i redovnicama te svim pripadnicima Božjeg naroda Požeške biskupije na molitvu i solidarnost nakon potresa u Zagrebu i okolici. “Uputio sam izraze svoje osobne blizine zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću, svećenicima, redovnicima i redovnicama te svim drugim vjernicima i građanima Zagreba i okolice sa željom da sjedinjeni s Isusovim spasonosnim trpljenjem budu ispunjeni nadom a njihove patnje smislom, da im Bog udijeli snagu i mir u srcima, a u svima nama probudi suosjećajnu solidarnost kojom ćemo im priteći u pomoć,” piše u pozivu biskup Škvorčević.
Na misi četvrte korizmene nedjelje koja se prenosila putem interneta, dubrovački biskup Mate Uzinić uvodno je rekao da “iako liturgijski ova nedjelja poziva na radost, mi nažalost danas živimo situaciju koja je sve više nego vesela ne samo zbog prazne crkve i razloga zbog kojeg je to tako, nego i zbog jutrošnjeg potresa u našem glavnom gradu, gdje su srušene zgrade, krovovi crkava i što je najgore ugrožen je jedan mladi život za kojeg se liječnici bore. Sve to nas na neki način udaljava od poziva „Veseli se, Jeruzaleme!“ iz uvodne liturgijske pjesme, ali i taj poziv je povijesno bio upućen u situaciji koja je možda bila i gora od ove naše. Zato je posebno važno da u ovakvim situacijama čujemo taj poziv, da otvorimo srce, ali da nas on usmjeri prema pravom veselju, prema radosti koju samo Bog može dati,” kazao je biskup Uzinić.
Sisački biskup Vlado Košić na kraju mise koju je predvodio iz kapele Bl. Alojzija Stepinca u sisačkom Velikom Kaptolu, pozvao je “da se danas u 15 sati na svim našim crkvama u Sisačkoj biskupiji oglase sva zvona, a iz naših duša neka se vine molitva Bogu da zaštiti našu Domovinu od epidemije i od potresa, te da se moli krunica Božjeg milosrđa“.
Hrvatska radiotelevizija zbog izvanrednog stanja i oštećenja crkve Sv. Marka nije jutros bila u mogućnosti na HTV1 i HR1 prenositi misu, pa je pomoćni biskup zagrebački Ivan Šaško misno slavlje predvodio poslijepodne iz crkve Tijela Kristova u Sopotu u Novom Zagrebu.

print

Povezane objave

Konferencija za medije na kraju 68. plenarnog zasjedanja Hrvatske biskupske konferencije

Tiskovni ured HBK

Zahvala pape Franje predsjedniku HBK za blizinu i molitve za vrijeme njegovog boravka u bolnici

Tiskovni ured HBK

Predstavljen videospot pjesme »U zagrljaju vrimena«

Tiskovni ured HBK