Pozdravna riječ predsjednika BK BiH kardinala Puljića na 23. zasjedanju HBK i BK BiH

U ime nas biskupa iz Bosne i Hercegovine kao i u svoje ime sve vas iskreno pozdravljam i radujem se da smo, unatoč svih izazova, odlučili se susresti i razmotriti neka zajednička pitanja našega djelovanja.

Pozdravljam predsjednika HBK mons. Želimira Puljića, dopredsjednika kardinala Josipa Bozanića te sve vas nadbiskupe i biskupe kao i generalnog tajnika komu iskreno zahvaljujem za susretljivost u ovom zdanju.

Već je ustaljen dnevni red da zajedno obradimo ona područja koja su važna za obje naše Biskupske konferencije.

Mi u Bosni i Hercegovini proživljavamo vrlo zanimljivo podneblje s raznim izazovima. Zajednička nam je borba s ovom pandemijom koja je mnogo toga zaustavila i promijenila i u osobnom i u zajedničkom životu. Neki od nas, među kojima sam i ja, nose iskustvo te zaraze kao i proces oporavka. Tijekom prošle 2020. godine mi u Bosni i Hercegovini uspjeli smo, unatoč pandemiji, obaviti krizme i provesti najvažnije pastoralne programe. Žalosni smo što je koronavirus bila uzrok smrti pojedinih naših suradnika koji su još uvijek aktivno djelovali na pastoralnom planu.

Unatoč spomenutoj pandemiji, 15. studenog 2020. održani su lokalni izbori u Bosni i Hercegovini. I ovaj put nastala je problematika uspostave redovite vlasti. U mnogim općinama i gradovima je zaživjela lokalna vlast, a u pojedinima se još odvija politička igra, potpomognuta i nekim međunarodnim utjecajima. Posebno je bilo stresno stanje u Mostaru.

Prošla 2020. godina će ostati posebno zapamćena radi medijskog linča u povodu slavljenja svete Mise u svibnju u sarajevskoj katedrali. Oni koji sebe nazivaju antifašistima su jako podgrijali mržnju prema katolicima Hrvatima. Koristim i ovu prigodu da zahvalim Bogu i vama, braćo biskupi, kao i brojnim dobrim ljudima za molitvenu i svaku drugu potporu u tim danima u kojima smo, uvjeren sam, ostali dostojanstveni u molitvi za nebrojene žrtve.

Radosni smo što su u siječnju ove godine i vjernici naših biskupijskih zajednica u Bosni i Hercegovini, od kojih mnogi siromašno žive, pokazali velikodušnost i solidarnost sa stradalima od potresa u Banovini. I ovom prilikom izražavam solidarnost i blizinu vjerničku s Crkvom i svakim čovjekom koji nosi posljedice potresa i u Zagrebu i u Banovini.

U životu Crkve u Bosni i Hercegovini prošla godina će biti posebno zabilježena po imenovanju za nadbiskupa koadjutora za Vrhbosnu u osobi mons. Tome Vukšića, te novog ordinarija za biskupije Mostarsko-duvanjsku i Trebinjsko-mrkansku u osobi mons. Petra Palića. Nedavno smo doživjeli imenovanje mons. Ivana Štironje za kotorskog biskupa čije je ređenje predviđeno u Kotoru 7. travnja.

Uz iskreni pozdrav želim da ovo zasjedanje posebno prati zagovor sv. Josipa čiju godinu obilježavamo.

Vinko kardinal Puljić
nadbiskup metropolit vrhbosanski
predsjednik BK BiH

print

Povezane objave

Mons. Ante Jozić imenovan nuncijem u Obali Bjelokosti

Tiskovni ured HBK

Održana sjednica Vijeća HBK za nauk vjere

Tiskovni ured HBK

Čestitka za Međunarodni dan starijih osoba

Tiskovni ured HBK