Pozdravni govor nadbiskupa Kutleše na početku zasjedanja HBK

1. Pozdrav nazočnim članovima HBK i gostima

Uzoriti gospodine kardinale Josipe, preuzvišeni gospodine nuncije Giorgio, nadbiskupi i biskupi, dobro došli na plenarno zasjedanje Sabora Hrvatske biskupske konferencije koje se i ovog proljeća održava neposredno nakon vazmene osmine, pa vas sve u ozračju uskrsnog otajstva srdačno pozdravljam i želim blagoslovljen rad na ovom 66. plenarnom zasjedanju.

Pozdravljam i čestitam na imenovanju i preuzimanju službe Porečkog i Pulskog biskupa mons. Ivanu Štironji. Pozdravljam među nama, ponovno mons. Želimira Puljića, ovaj puta kao apostolskog upravitelja Splitsko-makarske nadbiskupije.

Pozdravljam, također predstavnike drugih biskupskih konferencija, a to su:

  • Mons. Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup i predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine,
  • Mons. Andrej Saje, biskup Novog Mesta i predsjednik Slovenske biskupske konferencije,
  • Mons Fabijan Svalina, srijemski biskup koadjutor, delegat Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda,
  • Mons. Andrea Bruno Mazzocato, nadbiskup Udina i delegat Talijanske biskupske konferencije,
  • Mons. Krzysztof Nitkiewicz, biskup Sandomierza i delegat Poljske biskupske konferencije

Pozdravljam među nama generalnoga tajnika Hrvatske biskupske konferencije vlč. Krunoslava Novaka, te gosp. Zvonimira Ancića, predstojnika Tiskovnog ureda HBK. Pozdravljam  predstavnike sredstava društvenih komunikacija, koji će izvijestiti javnost o ovom zasjedanju.

2. Program 66. plenarnog zasjedanja Sabora HBK

Nakon pozdravnih govora uslijedit će radni dio zasjedanja iz kojega izdvajam točke kojima ćemo posvetiti pozornost na zasjedanju. Bit će predstavljen dokument Dikasterija za laike, obitelj i život: „Katekumenatski itinerari za bračni život. Pastoralne smjernice za mjesnu Crkvu“, koji je preveden i objavljen na hrvatskom jeziku.

Raspravljat će se o prijedlogu Smjernica Hrvatske biskupske konferencije za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba. Ovo je tema kojoj se HBK s posebnom osjetljivošću bavi već niz godina. Prevedeni su različiti dokumenti opće Crkve o zaštiti maloljetnika koji su dostupni na internetskim stranicama Hrvatske biskupske konferencije. Danas će uz smjernice za zaštitu maloljetnika, biskupima biti predstavljeni i praktični priručnici Talijanske biskupske konferencije koji su prevedeni na hrvatski i bit će dostupni na stranicama HBK.

Na zasjedanju će se, uz raspravu pastoralno-katehetskim temama, valorizirati  dosadašnji oblici pomaganja hrvatskim vjernicima koji žive izvan Republike Hrvatske, kao i razmotriti mogući način daljnje podrške u budućnosti.

Budući da se ove godine navršava 25. obljetnica djelovanja Centra za promicanje socijalnog nauka Crkve, raspravljat će se o načinu implementacije socijalnog nauka Crkve u pastoralne aktivnosti mjesnih Crkava.  Očekujemo redovita izvješća predsjednika vijeća, odbora i komisija, koja će predstaviti aktivnosti koja se na razini HBK kontinuirano ostvaruju, te će biti konkretnih prijedloga daljnjeg pospješivanja rada u pastoralu hrvatskih branitelja.

3.  Kontinentalna sinodska skupština

Od našeg zasjedanja u siječnju u Pragu je održana kontinentalna sinodska skupština od 5. do 12. veljače na kojoj je uime Hrvatske biskupske konferencije sudjelovao mons. Želimir Puljić. U zaključnoj noti biskupâ koji su sudjelovali na zasjedanju između ostalog stoji: „Kao plod ovog sinodskog iskustva, mi biskupi preuzimamo na sebe obvezu i dalje živjeti i promicati sinodski proces u strukturama i životu naših biskupija. Ovo iskustvo revne brige za čitavu Crkvu u Europi ohrabrilo nas je u našem zalaganju da vjerno živimo svoje sveopće poslanje. Obvezujemo se da ćemo podržati upute Svetoga Oca, Petrova nasljednika, da postanemo sinodska Crkva jačana iskustvom zajedništva, sudioništva i poslanja u Kristu.“

Iz Biskupske sinode primili smo poticaj da se u svim biskupskim konferencijama održi dan molitve za uspjeh Sinodalne skupštine koju ćemo preporučiti zagovoru Blažene Djevice Marije. Za dan molitve određen je spomendan Pohoda Blažene Djevice Marije 31. svibnja. U Hrvatskoj će tih dana boraviti generalni tajnik Sinode, kardinal Mario Grech.

4.  30. obljetnica Hrvatske biskupske konferencije

Ove godine obilježavamo 30. obljetnicu osnivanja Hrvatske biskupske konferencije, koju je utemeljila Sveta Stolica dekretom od 15. svibnja 1993. U Apostolskom pismu o biskupskim konferencijama „Apostolos Suos“, sveti Ivan Pavao II. je naglasio da u sveopćem zajedništvu Božjeg naroda, za čiju je službu Gospodin ustanovio apostolsku službu, kolegijalno jedinstvo episkopata očituje narav Crkve koja je na zemlji sjeme i početak kraljevstva Božjega (usp. AS, 8), te je „za ljudski rod vrlo jaka klica jedinstva, nade i spasa“ (LG, 10).

Promatrajući današnji ustroj Hrvatske biskupske konferencije, ovo je prigoda za izreći zahvalu svim biskupima, koji su od početka djelovanja Hrvatske biskupske konferencije pa do danas djelovali i djeluju u različitim tijelima HBK, kao i njihovim suradnicima doprinoseći da poslanje Katoličke Crkve u Hrvatskoj bude na rast vjere i Božjeg Kraljevstva u službi čovjeka, koji je put Crkve.

Od samog osnivanja Hrvatske biskupske konferencije, ubrzo su ustanovljena nova tijela, pa tako navodim već spomenuti Centar za promicanje socijalnog nauka Crkve, ali i medije, od kojih Informativna katolička agencija djeluje 30 godina, a Hrvatski katolički radio završava obilježavanje svojeg četvrtstoljetnog jubileja. Danas navečer imat ćemo stoga mogućnost sudjelovati na akademiji na Kaptolu u povodu 25. obljetnice HKR-a, te 30. obljetnice IKA-e, kao medija koje su biskupi ustanovili da budu glas Crkve, glas istine i Evanđelja u ovome svijetu i vremenu.

Na kraju želim zahvaliti uzoritom gospodinu kardinalu Josipu Bozaniću na sudjelovanju u ovoj Konferenciji u kojoj je obnašao odgovorne funkcije kao njezin predsjednik i dugogodišnji član Stalnog vijeća, te je svojim radom i zalaganjem doprinosio boljem ustroju Biskupske konferencije.

Još jednom vas sve od srca pozdravljam i želim plodonosno i blagoslovljeno zborovanje. 

+ Dražen Kutleša

predsjednik HBK

print

Povezane objave

Podijeli s onim koji nema

Tiskovni ured HBK

Konferencija za novinare po završetku 65. zasjedanja Sabora HBK

Tiskovni ured HBK

Prigodno pismo predsjednika HBK uz Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Tiskovni ured HBK