Pozdravni govor predsjednika HBK nadbiskupa Puljića kardinalu Parolinu

Vaša Uzoritosti, kardinale Parolin,

Veliko mi je zadovoljstvo pozdraviti Vas među nama hrvatskim biskupima, u zgradi i dvorani gdje obično održavamo svoja zasjedanja. Prije dva tjedna imali smo svoje plenarno zasjedanje kad nas je apostolski nuncij, mons. Lingua, kojega od srca pozdravljam, detaljno izvijestio o programu Vašega posjeta Hrvatskoj. Od srca pozdravljam njegova vrlog suradnika, mons. Stanislawa Blachowiaka s čijim smo radom u Apostolskoj nuncijaturi u Hrvatskoj itekako upoznati. Pozdravljam suradnika našega nuncija mons. Alfreda D’Sousu.

Uz riječi srdačne dobrodošlice u ime braće biskupa, izražavam i iskrenu zahvalnost, Vaša Uzoritosti, na pozitivnom odgovoru na moje pismo od 24. kolovoza prošle godine (Ur. br. 433/2021.) i moj prijedlog za obilježavanjem 25. obljetnice ratifikacije triju Ugovora između Svete Stolice i Republike Hrvatske, i to:

• O pravnim pitanjima;

• O suradnji na području odgoja i kulture;

• O dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika Oružanih snaga i redarstvenih službi RH.

Ta su tri ugovora zatim ratificirana u Vatikanu 9. travnja 1997. Učinilo nam se to dobrom prigodom da se na više razina (liturgijskoj, povijesnoj i kulturnoj) prisjetimo tog važnog događaja za mladu državu Hrvatsku koja ove godine obilježava tridesetu obljetnicu službenog priznanja od strane Svete Stolice i drugih država Europe i svijeta.

Mi smo zajednica od 22 biskupa, uključujući 16 ordinarija, tri koadjutora i tri pomoćna biskupa. Dvojica su biskupa odsutna: vojni ordinarij mons. Jure Bogdan je s Hrvatskom vojskom na godišnjem hodočašću u Lurd, a mons. Vlado Košić je odsutan zbog manjih zdravstvenih problema. Uz biskupe ordinarije tu je devet biskupa u miru koji se još uvijek dobro osjećaju i pomažu nam u našim razmišljanjima, prijedlozima i konkretnom radu. Među nama je danas đakovačko-osječki nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić, koji je bio predsjednik naše konferencije prije mene (prije deset godina). Koristim ovu prigodu da zahvalim institucijama Svete Stolice na daru nadbiskupa koadjutora mons. Milana Zgrablića, koji će biti zaređen u Zadru 25. lipnja.

Svjesni odgovornosti koju nam Providnost u ovom času pruža, mi se kao pastiri nastojimo susretati pet do šest puta godišnje kako bismo razgovarali i planirali pastoralni rad. Nastojimo našu Crkvu učiniti „domom i školom zajedništva“ kao što je predlagao sv. Ivan Pavao II. (NMI, br. 43). U ime svoje braće biskupa, želim Vam, Uzoriti gospodine, koristan i plodonosan boravak među nama u Vašemu poslanju koje činite u ime Svetog Oca Franje i Svete Stolice.

Nadam se da će Vaša prisutnost u našem glavnom gradu donijeti mnogostruke plodove i biti znak međusobnog uvažavanja i dijaloga u neumornom traženju u korist naših partikularnih crkava, stanovnika Hrvatske i konkretnih ljudi. Još jednom izražavam iskrenu zahvalnost na Vašoj prisutnosti među nama. Izražavajući sinovsku odanost vrhovnom prvosvećeniku, papi Franji, upućujem vam, uzoriti kardinale Parolin, svoje najbolje želje te srdačnu dobrodošlicu!

Želimir Puljić, zadarski nadbiskup

predsjednik Hrvatske biskupske konferencije

print

Povezane objave

Održana sjednica Povjerenstva HBK-a za zaštitu maloljetnika i ranjivih osoba

Tiskovni ured HBK

Predstavljene aktivnosti Hrvatskoga Caritasa

Tiskovni ured HBK

Predstavljen program obilježavanja 76. obljetnice Bleiburške tragedije

Tiskovni ured HBK