Predsjednik HBK čestitao Božić pravoslavnima

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić čestitao je Božić pravoslavnim vjernicima. U svojoj čestitci poglavarima Srpske pravoslavne crkve mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom gospodinu Porfiriju Periću, episkopu dalmatinskom gospodinu Nikodimu Kosoviću i episkopu pakračko-slavonskom Jovanu Ćulibrku te protojereju stavroforu Kirku Velinskom iz Makedonske pravoslavne crkve:

„Zahvaljujem Vam na čestitci koju ste mi uputili u povodu božićnih i novogodišnjih blagdana. Rođenje Isusa Krista u povijesti je toliko važno da se od toga događaja i godine broje. A po utjelovljenju Sina Božjega sinulo je očima naše duše svjetlo koje budi čežnju za nebeskim dobrima. U Božiću je sabrana i pohranjena stoljetna vjera i nada ljudi. Događaj je protkan nitima povijesnih podataka i uspomena, ali i otajstvom vjere kojega dubine i visine nije moguće ljudskim umom doseći. Jer, u čudesnom rođenju Bog je sakrio svoje božanstvo i pojavio se u obličju čovjeka. U Njemu su se „uživo susreli Bog i čovjek“, nebo i zemlja. I to zauvijek. To su anđeli pastirima pjesmom najavili: „Rodio vam se Spasitelj svijeta.“

Božiću zapravo ne treba osobitog tumačenja. Sve je rečeno i opisano u samom događaju. Na zemlju je sišla svijetlost velika, a u djetetu Isusu, koga je rodila Marija došao je dar zemlji, ljudima, svim vremenima i narodima. Stoga, smijemo i ove godine pozvati ga i radovati se Njegovom pohodu. A u iščekivanju toga milosnoga dolaska radosno mu kličemo: Dođi, Gospodine Isuse! Tvoja su vremena i vjekovi!

Želim čestit Božić i mirom blagoslovljenu novu 2019. godinu! Hristos se vaistinu rodi!“

print

Povezane objave

Održana sjednica Vijeća HBK-a za nauk vjere

Tiskovni ured HBK

Kardinal Puljić: Nitko nema pravo zanemariti žrtve za koje danas molimo

Tiskovni ured HBK

Propovijed kardinala Puljića na 75. obljetnicu stradanja na Bleiburškom polju

Tiskovni ured HBK